Önkormányzatok - Nehéz az együttműködés

Az ország több települését összevetve felemásan alakul a nem azonos pártszínű polgármesterek és képviselő-testületek együttműködése: Ózdon még a bizottságok felállításáról sem sikerült dönteni, Szombathelyen a Fidesz-KDNP-nek egyeztetési kényszere van a független képviselővel, Szentesen, Gyöngyösön és Tapolcán viszont a pártérdekeken felülemelkedve tudják meghozni a döntéseket a képviselők - derül ki az MTI tudósítóinak beszámolóiból.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint harmincnyolc olyan, tízezernél több lakosú város van, ahol az október 12-i önkormányzati választás után a polgármestert adó jelölőszervezetnek nincs többsége a képviselő-testületben. A fővárosban négy kerületben állt elő ilyen helyzet.

A Borsod megyei Ózdon a pártok állítása szerint mindenki konszenzusra törekszik, a héten megtartott első képviselő-testületi ülésen a Fidesz-KDNP és a Jobbik mégsem tudott megegyezni a döntéseket előkészítő bizottságok kérdésében. Janiczak Dávid jobbikos polgármester az MTI-nek azt mondta, csütörtökön folytatták az egyeztetéseket, számára úgy tűnik, közelednek az álláspontok mind a bizottságok, mind a szervezeti és működési szabályzat ügyében.

Fürjes Pál, Ózd korábbi polgármestere, a helyi Fidesz-KDNP-frakció vezetője úgy fogalmazott, a város érdekeit tartják szem előtt és igyekeznek megegyezésre jutni. Az első képviselő-testületi ülésen hét napirendi pontból ötöt elfogadtak. Két témában az előterjesztést nem fogadták el, véleménye szerint azért, mert azokat rosszul készítették elő. Ózdon a testületben nyolc Fidesz-KDNP-s, a polgármesterrel együtt öt jobbikos és egy MSZP-DK-s képviselő ül.

Szombathelyen a 21 tagú közgyűlésben a Fidesz-KDNP csak úgy tudta biztosítani a határozathozatalhoz szükséges többséget, hogy alpolgármesteri tisztséget adott Molnár Miklósnak, a testületben ismét egy listás mandátumhoz jutott Pro Savaria Egyesület jelöltjének. A közgyűlésben jelenleg 9 mandátuma van a Fidesz-KDNP-nek, ugyancsak 9 az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt-frakciónak, egy a Jobbiknak, egy pedig a Pro Savaria Egyesületnek.

A Pro Savaria és a Fidesz-KDNP a 2010-2014 közötti ciklusban választási szövetség alapján működött együtt, Molnár Miklós akkor is alpolgármester volt. Idén ősszel azonban a Fidesz nem kívánt szövetségre lépni a civil egyesülettel, így Molnár Miklós polgármesterjelöltként indult Puskás Tivadarral szemben, és jelenleg sem tagja a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának.
A helyzetnek, illetve a kialakult erőviszonyoknak tudható be az is, hogy a bizottságokban - amelyekben a korábbinál több döntés születik és kétharmaduk van a várost irányító erőknek - több külső helyet kapott a Pro Savaria, mint azt az egy mandátum önmagában indokolná. A szocialisták vezette ellenzék frakcióvezetője a közgyűlésen többször is kijelentette: törékenynek tartja a városvezetés többségét; nem rejtette véka alá, ha fordulat következne be, Molnár Miklós akkor is megtarthatná alpolgármesteri posztját.

Szentesen normális mederben folynak az önkormányzati döntéseket előkészítő egyeztetések - mondta a hatodik alkalommal a Csongrád megyei település polgármesterévé választott Szirbik Imre (MSZP), akinek csupán négy baloldali politikustársa dolgozik az város tizenöt fős képviselő-testületében. A polgármester úgy fogalmazott, a sikeres együttműködés "a két fél józanságán múlik", és egyelőre úgy tűnik, mindenki a megoldásokat keresi. Közlése szerint felajánlotta az alpolgármesteri posztot a képviselő-testületben abszolút többséggel rendelkező Fidesznek, de azt most nem fogadták el.

Szirbik Imre szerint az igazi erőpróba a 2015-ös költségvetés elfogadása lesz, hiszen ekkor dől el, ki mit tud megvalósítani a kampány során tett ígértekből. Ugyanakkor hangsúlyozta a jobboldali képviselők felelősségét, hiszen húsz év helyi ellenzéki politizálás után rajtuk múlik, sikerül-e megteremteni az egyensúlyt a csökkenő önkormányzati bevételek és a szociális terület növekvő igényei között.

Gyöngyösön, bár alpolgármestert második nekifutásra sem sikerült választani, minden más kérdésben zökkenőmentesen, normális mederben zajlik a munka a képviselő-testületben - mondta Hiesz György, a város szocialista polgármestere az MTI-nek. Felidézte: a vele együtt hat MSZP-s, illetve hat jobbikos, valamint három fideszes képviselőből álló 15 tagú testületnek azt javasolta, hogy a Jobbik és a Fidesz is adjon egy-egy alpolgármestert, azt azonban nem támogatta a testület, miként azt sem, hogy ez esetben az MSZP kapja e tisztséget.
Hiesz György hozzátette: nemcsak helyben, hanem "magasabb szinten" is tárgyalnak a kérdés rendezéséről, így reményei szerint még az idén dűlőre jutnak az ügyben. Szavai szerint az önkormányzat működőképes.

Tapolcán a városi képviselők a pártérdekeken felülemelkedve a település érdekeit tartják szem előtt Dobó Zoltán (Jobbik) polgármester szerint. Az ősszel megválasztott testületben 11 képviselő és a polgármester dolgozik, az MSZP-nek kettő, a Fidesznek és a Jobbiknak öt-öt politikusa ül a testületben. A polgármester szavai szerint a képviselő-testületen belül kialakult arányokat tartották szem előtt a bizottságok felállításakor is, így a gazdasági bizottságnak szocialista, az ügyrendinek jobbikos, a humán bizottságnak és a településfejlesztési bizottságnak fideszes elnöke van.

Hozzátette: az egyik legfontosabb cél, hogy a tapolcai kórház ismét visszaszerezhesse korábban működő részlegeit, ebben a kérdésben pedig az ígéretek szerint minden képviselő a pártérdekeken felülemelkedve, a közösség érdekeit szem előtt tartva dolgozik majd - mondta Dobó Zoltán. Mint megjegyezte, a jövő évi költségvetés tárgyalásakor számít majd vitákra, hiszen ez minden település életében kardinális kérdés.

Szerző

bizt

Publikálás dátuma
2014.12.06. 10:00

biztonsági képek

Szerző
Témák
biztonság

Lázár: Giró-Szásznak nincs köze a lakáshoz

Az ingatlanvásárlás családi összefogás keretében történt, ennek megfelelően a szüleimnek és a feleségemnek van haszonélvezeti joga a lakáson - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Délmagyarországnak. Lázár János a lapnak azt is hozzátette: Giró-Szász Andrásnak az égvilágon semmi köze nincs a lakáshoz. "Egy kereskedelmi banktól vettem, annyit tudtam, hogy egy lízingben bedőlt cég volt az előző tulajdonos" - tette hozzá, utalva a 444.hu információjára, amely szerint az ingatlan korábban a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkárának sógoráé és egyben üzlettársáé volt, tőle került négy éve egy bankhoz.

Egyébként Lázár áll minden vizsgálat elé. "Eddig 12-szer vizsgálták át a vagyoni helyzetemet, és soha semmilyen kétség nem merült fel" - jelentette ki a miniszter. Mint mondta, annak ellenére, hogy a sajtó az ingatlanvásárlást úgy tünteti fel, mintha ezzel bármilyen jogszabályt vagy bármiféle nyilatkozattételi kötelezettséget megsértett volna, a valóság az, hogy minden törvényi kötelezettségének maradéktalanul és mindenben eleget tett, mind a saját, mind pedig a családtagjai vagyoni helyzetét érintően. "Nem csupán most, hanem amióta közösségi munkát, közfeladatot látok el" - tette hozzá. A miniszter szerint a hódvásárhelyiek emlékezhetnek arra, nem ez az első eset, amikor vagyonnyilatkozata kapcsán próbálják lejáratni, ahogyan arra is, hogy polgármesterként - erre vonatkozó törvényi kötelezés hiányában is - kitetette saját és a képviselők vagyonbevallását a város honlapjára. Kiemelten fontosnak nevezte, hogy az Országgyűlés tagjait ne érhesse az a vád, hogy bármit is eltitkolnak a saját vagy a családjuk vagyoni helyzetéről, ezért támogatja, hogy egy tisztességes és ésszerű, elsősorban szakmai alapokon nyugvó egyeztetési folyamat induljon el arról, hogy a személyiségi jogok megsértése, a magánélethez való jog csorbítása nélkül hogyan biztosíthat nagyobb transzparenciát a jogrendszer a képviselők családtagjainak vagyoni helyzetéről. "Országgyűlési képviselőként - de férjként és családapaként is - egy erre irányuló tisztességes, átgondolt törvényjavaslatot támogatni fogok" - mondta a lapnak a miniszter.

Ismert, az RTL Klub a napokban derítette ki, hogy Lázárék 60-70 milliós svábhegyi luxuslakást vásároltak 10 éves fia nevére, az ingatlan azonban nem szerepel a miniszter vagyonbevallásában, holott Lázárnak holtáig tartó haszonélvezeti joga van az ingatlanon. Azt pedig már 444.hu tárta fel, hogy a lakás korábban Giró-Szász András kommunikációs államtitkár sógoráé volt, aki ma is a négylakásos társasházban él. Serfőző Péter neve ugyancsak a napokban vált ismertté, ő ugyanis az a vállalkozó, aki 20 százalékos részesedést adott cégéből - a Safe Port Project Kft.-ből - sógorának, Giró-Szásznak. A Safe Project felerészben tulajdonosa a Dorottya 8 Hotel Kft.-nek, amely 120 szobás szállodát épít a Belvárosban.