Ónos eső - Még zárva a kedvenc kirándulóhelyek

A magasabban fekvő régiókban fennálló balesetveszély miatt a hétvégén is tilos kirándulni a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság erdeiben.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye szerint  a jég csütörtökön leolvadt a fákról, ugyanakkor az érintett terület a fennakadt ágak, félig kidőlt és törött fák miatt balesetveszélyes, a turista- és erdészeti utak a rájuk hullott ágak miatt járhatatlanok. Különösen veszélyes Dobogókő és a Pilis-tető térsége, a Prédikálószék, Vadálló-kövek, a Rám-szakadék, a Pap-rét és a Vöröskő környéke, a Budai-hegységben a János-hegy, Normafa, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térsége, a valkói Erzsébet-pihenő. Nem látogathatók továbbá a Pilis-tetői Boldog Özséb- és a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátók, a Nagy- és Kis-Hárs-hegy, valamint a Látó-hegy kilátói. A kerékpározásra használt pilisi erdészeti utak járhatatlanok. Nem használható a Lajos-forráshoz vezető útszakasz. Zárva tart a Gödöllői Arborétum és a Fekete-hegyi Kulcsosház. 

A Budakeszi Vadasparkban várhatóan a héten befejezik a kármentesítést, a vadaspark a szombaton már nyitva tart, megközelítését azonban csak az aszfaltos bekötőúton javasolják. Az állatok nem szenvedték meg az elmúlt napok időjárását, ellátásukat kisebb nehézségek árán, de egész héten folyamatosan biztosítani tudták a szakemberek.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei csütörtökön megkezdték az erdei utakon a vészhelyzet elhárítását és az erdei károk felmérését. Az anyagi kár nagysága még mindig nem becsülhető, az érintett terület feltárásához még hosszabb időre van szükség - tette hozzá a szóvivő, kifejtve: a kár nagyságát a faállomány károsodásának mértéke, az erdei berendezésekben (tanösvényekben, esőbeállókban, pihenőhelyekben, kerítésekben) keletkezett károk mértéke és a szükséges helyreállítási munkák költsége fogja meghatározni.

Az erdőterület járhatóságán várhatóan még nyáron is dolgoznak majd a szakemberek - olvasható a közleményben. A hétfői és keddi ónos esős időjárás miatt az ország több pontján, különösen a főváros II. és XII. kerületében, valamint Pest megye több településén kritikus helyzet alakult ki. Több balesetveszélyes utat lezártak, átmenetileg néhány települést sem lehetett megközelíteni, s több ezer háztartásban egy ideig áram sem volt.

Szerző

A Századvég szerint hiába minden: nem változtak a politikai erőviszonyok

Publikálás dátuma
2014.12.05. 13:00
Forrás: Facebook
A Századvég kutatása szerint hiába minden feszülés a baloldalon, az októberi önkormányzati választás óta bekövetkezett események, politikai konfliktusok ugyanis érdemben nem változtattak a politikai tér hosszú hónapok óta fennálló erőviszonyain.

A nem a szűkösen csordogáló civilpénzekből, hanem rendre érkező állami apanázsból működő kutatóintézet friss pártpreferencia-kutatásáról készült, az MTI-hez eljuttatott elemzése szerint a Fidesz még mindig a legerősebb párt, és a jelenlegi helyzet szinte teljesen ugyanaz, mint ami 2010 végén volt.

A kutatás alapján a Századvég úgy értékeli: nem a kormány, hanem az ellenzék van bajban.

Mint írják, a novemberben készült 2700 fős, nagymintás adatfelvétel az úgynevezett "aktív szavazók" között vizsgálja a politikai piac változásait. A kutatócég szerint a Fidesz támogatottsága mérséklődött ugyan októberhez képest (mintegy 4 százalékponttal), de a baloldali pártok érdemben nem tudtak erősödni.

Az elemzés szerint egyedül Jobbik támogatottsága nőtt, de az is csak 1 százalékkal, jelenleg 14 százalékon áll. Az MSZP támogatottsága novemberben 9, az LMP-é 6, a DK-é 5, az Együtté pedig 3 százalék volt. Az aktív választók körében a Fidesz fölénye a második helyezett Jobbikkal szemben jóval több, mint kétszeres - tették hozzá.

A Századvég szerint néhány mutatóban a helyzet most még kedvezőbb is a Fidesz számára. Négy évvel ezelőtt a megkérdezettek 28 százaléka látta úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok az országban, most ez a szám 32 százalék - közölték. Sőt, a  Századvég kutatása szerint Orbán Viktor kormányfői megítélése is kedvezőbb ma: míg 2010 decemberében a megkérdezettek 39 százaléka volt pozitív véleményen a miniszterelnökről, most a válaszadók 46 százaléka.

Zárójeles: A Századvég 4 milliárd forint értékű kormányzati megbízást nyert el 2010 óta, többek között tanulmányok elkészítésére. A vs.hu novemberben közölte: a Századvég-csoport által a kormánynak írt tanulmányok átadására kötelezte a Miniszterelnökséget az elsőfokú bíróság. A pert a portál munkatársa indította, hogy kiderüljön, mire fizetett ki csaknem 4 milliárd forintot a kormány.

A kutatóintézet a mostani  elemzésben azt is sietett a tudtunkra adni: "a folyamatosan vezető szerepre aspiráló Gyurcsány Ferenc DK-elnök elutasítottsága 74 százalék, és ezzel magasan ő a legelutasítottabb politikus Magyarországon. Összehasonlításképp: Orbán Viktoré 45 százalék." 

A kutatás részleteiről közölték, a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást november 6-26. között végezték, 2700 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 1,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Szerző

Ismét késnek a vonatok

Műszaki hiba miatt késnek a vonatok a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon.

A Mávinform közleménye szerint Tatabánya és Tata között mind a két vágányon elromlott a biztosítóberendezés. A vonatok csökkentett sebességgel, a szigorúbb előírások betartásával tudnak csak közlekedni. Emiatt ezen a vonalon közlekedő vonatok utasai átlag 25-30 perces késésre számíthatnak.

Szerző