Déli Áramlat - A döntés végleges

Publikálás dátuma
2014.12.04. 20:15
FOTÓ: Thinkstock
Véglegesnek tartja a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről hozott orosz döntést Alekszandr Novak energiaügyi miniszter.

"Megítélésem szerint ez a döntés végleges, és ma már egy másik útvonalon épülő gázvezeték kérdését tanulmányozzuk" - jelentette ki az orosz miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen okok változtathatják meg Oroszország álláspontját a Déli Áramlattal kapcsolatban. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Ankarában jelentette be, hogy Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják. 

Novak nyilatkozata előtt Zorana Mihajlovic szerb miniszterelnök-helyettes, építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter kijelentette: nem hiszi, hogy Oroszország döntése végleges. Reményei szerint megállapodásra jutnak a gázvezeték építésének folytatásáról. A Déli Áramlat Szerbiában 422 kilométer hosszan húzódott volna, s innen indult volna a boszniai Szerb Köztársaságba, illetve a Horvátországba vezető mellékág.

Szerző

Goodfriend: A civil társadalom elengedhetetlen

A működő civil társadalom elengedhetetlen a demokráciához - mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője csütörtökön Budapesten. Részvételéről a magyarországi tiltakozó megmozdulásokon Goodfriend azt mondta: ha elmegy egy tüntetésre, nem azért megy, mert egyetért vele, hanem mert látni akarja, mi történik a magyar társadalomban.

 A civil társadalom fontos összetevője, sőt elengedhetetlen eleme a demokráciának - mondta André Goodfriend a budapesti székhelyű Institute for Cultural Relations Policy által szervezett Diplomacy and Beyond beszélgetéssorozat decemberi rendezvényén.

Az ügyvivő hivatkozott Barack Obama szeptember végén New Yorkban elhangzott beszédére, amelyben az amerikai elnök Magyarországot Egyiptommal együtt olyan országként említette, ahol "megfélemlítik a civil társadalmat". André Goodfriend hangsúlyozta, mindazok az elvek - többi között az átláthatóság, a joguralom, a jó kormányzás és a működő civil társadalom -, amelyekről párbeszéd folyik az amerikai és a magyar kormány között, nem az Egyesült Államok elvei, hanem közösen vallott értékek.

Washington nem írja elő Magyarországnak, hogy mit tegyen, milyen törvényei legyenek, ezek közös értékek, standardok, egyezmények - tette hozzá.

A diplomata kifejtette: arról van szó, amit Bibó István, a 20. század kiemelkedő gondolkodója a szabadság kis köreiként írt le. Jellemzően az autoriter rendszerek próbálták távol tartani egymástól az embereket - fűzte hozzá, megjegyezve, demokráciában szükség van olyan hálózatokra a társadalomban, amelyek szabadon működnek, és ez nem csak amerikai gondolat.

Részvételéről a magyarországi tiltakozó megmozdulásokon Goodfriend azt mondta: ha elmegy egy tüntetésre, nem azért megy, mert egyetért vele, hanem mert látni akarja, mi történik a magyar társadalomban. "Inkább azért kritizáljanak, mert túl sok helyen jelenek meg, mintsem azért, hogy bezárkózom a nagykövetségre, és nem megyek sehova" - mondta az amerikai ügyvivő a Dialógus Intézet pódiumbeszélgetésén a jórészt egyetemistákból álló hallgatóságnak.

Szerző
Frissítve: 2014.12.05. 18:20

Basescu: Ponta mondjon le!

Publikálás dátuma
2014.12.04. 19:54
Traian Basescu román államfő. FOTÓ: Getty Images
Traian Basescu román államfő felszólította Victor Pontát, hogy mondjon le a miniszterelnöki tisztségről, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként alakítson olyan kormányt, amelyben ő maga nem vesz részt.

A hivatalából három héten belül távozó elnök csütörtök esti sajtónyilatkozatában úgy vélekedett: Ponta elvesztette hitelét az Európai Unióban, és ha az ő vezetésével alakul új kormány Romániában, az az országot is hitelteleníti.

Szerinte Európában senki sem hiszi el, hogy a Ponta-kabinet nem szándékosan korlátozta a hagyományosan jobbra húzó román emigrációt abban, hogy éljen választójogával a novemberi elnökválasztáson. Basescu kijelentette: Európa nem felejtette el Ponta plágium-ügyét, az államfő 2012-es felfüggesztésekor elkövetett szabálytalanságokat és a kormányfő állítólagos ügynökmúltját, ezért Ponta "mérhetetlen károkat okoz Romániának", ha nem távozik sürgősen a kormány éléről.

Az államfő szerint Ponta azóta ügyködik "izgatottan" egy új kormányzati struktúra kialakításán, amióta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bejelentette, hogy távozik a kabinetből. Basescu megjegyezte, az RMDSZ biztosan nem azért lép ki a kormányból - ha ez egyáltalán bekövetkezik - mert a szövetség politikusai annyira érzékenyek lennének a választók által megfogalmazott üzenetre, mert szerinte "nagyon sokszor" bebizonyították, hogy ez nem érdekli őket.

A román államfő azonban nem kérdőjelezte meg, hogy a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD-nek kellene továbbra is kormányoznia, ugyanakkor felszólította Pontát: értse meg, hogy további jelenléte a kormányban sérti Románia érdekeit. Basescu kimondatlanul is Victor Ponta pénteken tett kijelentésére utalt, aki azt állította: hajlandó lenne távozni a kormány éléről, ha az államfő garantálná, hogy a jelenlegi kormánykoalícióból bíz meg másvalakit kormányalakítással.

Traian Basescu december 21-én adja át az államfői tisztséget Klaus Iohannis megválasztott elnöknek. Basescu tíz év után távozik az elnöki hivatalból, de állítása szerint nem vonul vissza a politikai életből, hanem belép a védnökségével idén alakult Népi Mozgalom Pártba.

Szerző
Frissítve: 2014.12.04. 20:54