Előfizetés

Az olimpiai részvételért is küzdenek

Publikálás dátuma
2014.12.05. 06:54
A magyar válogatott tagjai már nagyon várják az Európa-bajnokság vasárnapi rajtját FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
A 2016-os riói olimpiára is elkel egy hely a vasárnap kezdődő magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon: az aranyérmes kiharcolja az ötkarikás indulás jogát. Németh András lányai abban bíznak, hogy a közönség segítségével, éremmel zárhatják a kontinenstornát.

A magyar szövetség és Németh András szövetségi kapitány a hat közé jutást várja a csapattól a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon.

A csoportriválisok elleni magyar mérleg
Oroszország
26 mérkőzés, 6 győzelem, 4 döntetlen, 16 vereség (713-730)
legutóbbi mérkőzés: 2012.12.13., Újvidék, Eb-középdöntő, 25-31
Lengyelország
74, 62, 4, 8 (1626-1265)
legutóbbi mérkőzés: 2009.11.21., Győr, barátságos mérkőzés, 32-22
Spanyolország
19, 10, 5, 4 (476-411
)legutóbbi mérkőzés: 2013.12.16., Újvidék, vb-nyolcaddöntő, 28-21

A játékosok többsége ugyanakkor bízik abban, hogy a szurkolók segítségével a dobogón végezhetnek.

Ha Tomori Zsuzsannáéknak sikerülne a bravúr, és aranyéremmel zárnák a kontinenstornát, abban az esetben biztosan részt vesznek a két év múlva esedékes riói olimpián.

De ne szaladjunk ennyire előre, mert a győzelemig vezető út meglehetősen rögösnek ígérkezik.

Amint a kapitány kifejtette, kézilabdában az Eb a legkomolyabb világverseny, szinte mindenki képes lehet a nyolc közé jutni, és nyolcan pályáznak a dobogóra, de az aranyesélyesek száma is öt-hat.

„A csapat tisztában van a feladatával, és bízom benne, hogy képes lesz az eltervezetteket végrehajtani” - mondta Németh András, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Hangsúlyozta

ugyanakkor, hogy már a csoportmeccsek is nehezek lesznek, a győri kvartettből az első három jut majd a debreceni középdöntőbe.

Az első ellenféllel, az orosz együttessel szemben rossz a magyarok mérlege, csupán 31 százalékos a mutató (26 mérkőzésen mindössze hat győzelem és négy döntetlen), legutóbb, a két évvel ezelőtti Eb középdöntőjében 31-25-re nyert a rivális.

A lengyeleket sem szabad lebecsülni, noha kontinensviadalon 2000 óta (amikor is a magyarok aranyérmesek lettek Bukarestben) csak egyszer szerepeltek, 2006-ban, Svédországban a nyolcadik helyen zártak.

Ezzel együtt több játékosuk játszik Bajnokok Ligájában érdekelt klubban, és tavaly elődöntőig - és negyedik helyig - jutottak a vb-n.

A spanyolok ellen hagyományosan jól megy a csapatnak, ám például a londoni olimpián bronzérmesek voltak, míg a magyarok ki sem jutottak a játékokra.

„A csoportkör szereplése meghatározza a folytatást. Ha sikerülne hibátlannak maradni, maximális pontszámmal érkeznénk a középdöntőbe, akkor jó esélyünk lehet a négy közé kerülni még úgy is, hogy az águnk erős. A debreceni csoportban ugyanis körbeverést várok, amely kedvezhet nekünk.

Pluszt jelenthet a hazai közönség ereje, amire szükség is lesz, mert objektíven nézve a mai magyar válogatott nincs ott a kontinens négy legjobb csapata között. Az elődöntőbe csak bravúrral kerülhet be” - nyilatkozta az nso.hu-nak Elek Gábor, az FTC vezetőedzője.

De jó lenne már ott tartani..

A 18 fős magyar keret
Kapusok: Bíró Blanka (Vác), Herr Orsolya (Győr), Kiss Éva (Fehérvár)
Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok), Kovacsics Anikó (Győr)
Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújváros), Klivinyi Kinga (Érd), Triscsuk Krisztina (Dunaújváros)
Irányítók: Szucsánszki Zita (FTC), Temes Bernadett (Tus Sies Metzingen), Tóth Gabriella (Mosonmagyaróvár)
Beállósok: Mayer Szabina (Fehérvár), Mészáros Rea (FTC), Szamoránsky Piroska (FTC)
Jobbátlövők: Planéta Szimonetta (Győr), Tomori Zsuzsanna (FTC)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győr), Kovacsicz Mónika (FTC)

Akikért a harang szól

Publikálás dátuma
2014.12.05. 06:14
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség utánpótlás programjában résztvevő gyerekek FOTÓ: PÁLFALVI KITTI
Öt másodpercenként meghal egy gyermek, öt másodpercenként megszólal egy harang. 17 ezer kisgyermek hal meg nap, mint nap: erre hívja fel a figyelmet az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány adománygyűjtési akciója, melynek keretében 2000 kiscsengőt függesztettek fel az Arena Plaza Jégterasza fölé.

Bár a statisztikák javulnak - 1990-ben 12,7 millió, míg 2013-ban 6,3 millió öt éven aluli gyermek halt meg megelőzhető okokból - még mindig 17 ezer gyermek veszti életét naponta. Azaz minden ötödik másodpercben meghal egy kisgyermek a világon.

Ezek a halálesetek védőoltásokkal, gyógyszerekkel, megfelelő táplálkozással, tiszta ivóvízzel, vagy a fertőzések időben történő kezelésével megelőzhetők lennének.

A drasztikus számokért nem kell messzire mennünk: Magyarországon 1000 gyermekből öt nem éli meg az egyéves kort.

Az UNICEF legújabb adománygyűjtési akciója erre kívánja felhívni a figyelmet: az esemény keretében 2000 darab kiscsengőt helyeztek ki a napokban Budapesten, az Arena Plaza Jégterasza fölé.

Ezek a kis lélekharangok a gyermekekre emlékezve szólalnak meg december 2-től jövő év február végéig. Az akció főtámogatója, az Arena Plaza 1 millió forinttal segíti az UNICEF kezdeményezését. Az installáció kivitelezője a Showhivatal Produkció Kft.

A harangok mellett, az plázában és a Jégteraszon kicsi, nyakba akasztható csengettyűk megvásárlásával hozzájárulhatnak a gyermekek megmentéséhez.

Egy kiscsengő árából, az UNICEF biztosítani tudja egy súlyosan alultáplált kisgyerek egy teljes napi élelmezését, tehát már akár egy csengettyű megvásárlása is komoly segítség.

Katonai tanács előtt a nyelvvizsgaügy

A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához kerül a nyelvvizsga-bizonyítványok vesztegetéssel történő megszerzésének ügye, miután számos fegyveres testület hivatásos állományában szolgálatot teljesítő ember érintett, köztük rendőrök, pénzügyőrök – döntött a Monori Járásbíróság.

Egyúttal egyesítette az Sz. I.-né és 40 társa ellen vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyet az Sz. Gy. és 75 társa ellen indult büntetőüggyel.

A végzések ellen nem lehet fellebbezni. Mindkét ügy tárgya az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ Origó akkreditációjú nyelvvizsga-bizonyítványainak vesztegetéssel történő megszerzése.

A vád szerint a nyelvvizsga-bizonyítványok korrupciós megszerzésére szakosodott bűnszervezet tíz évig tevékenykedett.

Tagjai személyesen, újságokban, szórólapokon toborozták azokat, akik pénzért akartak német vagy angol nyelvből közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgához jutni. A jelentkezőktől százezer és kilencszázezer forint közötti összeget kértek.

A bűnszervezet tagjai vesztegetéssel előre megszerezték az írásbeli és laborfeladatokat, ezekből személyre szabott megoldásokat készítettek, és a vizsgázók e-mailben vagy személyesen kapták meg.

A vizsgáztatók a szóbelin előre egyeztetett kérdéseket tettek fel. Havonta átlagosan harmincan jutottak így nyelvvizsgához.

A kenőpénzeket elfogadók között volt, aki 31 millió forintot kapott összesen 451 embertől; az elsőrendű vádlott, Sz. I.-né 1391 emberrel került így kapcsolatba és közel 28 millióban részesült, míg egy házaspár 30 milliót szedett össze.