Mire költötték a köz által összeadott parlagfűpénzt?

Visszaadta eredeti céljára novemberben az évekkel korábban átcsoportosított adófizetői 1 százalékot a kormány: a Magyar Közlönyben - más költségvetési átcsoportosítások között - megjelent egy rendelkezés, miszerint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból "642 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelik el parlagfű elleni közérdekű védekezésre".

Kiemelt költségvetési célra, konkrétan parlagfű-irtásra 2009-ben 117 ezer civil ajánlotta fel adója 1 százalékát, 1,1 milliárd forintot. Utólag kiderült: ennek több mint a felét, 642 millió forintot főként végkielégítésekre csoportosított át az Orbán-kormány, ebből 542 milliót zárolt, 100 milliót pedig visszatartott "maradványként". Az 542 milliót később felszabadították és más feladatokra használták fel. A megmaradó 463 millió közpénz elköltéséről készült számlákat - amelyeket részben szeptemberben, teljesen pedig november adtak ki - a hvg.hu nézte át.

A számlák nyilvánosságának története is érdekes: a Parlagfűpollen No Társaság korábban többször próbálta kikérni a pontos adatokat arról, hogy mire és hogyan fordították az összeget, végül a vidékfejlesztési tárca nem tett eleget a kérésnek, így a civil szervezet a TASZ segítségével a Fővárosi Törvényszékhez fordult. A 2013-as októberi ítélet alapján a Földművelési Minisztériumnak az elköltött összegről az összes számlát és szerződést ki kellett adnia, aminek a tárca most novemberben tett eleget. Az egy évig húzódó elszámolást azzal indokolták, hogy több évvel ezelőtti iratokról van szó, amelyeken a személyes adatokat ki kellett takarniuk.

A számlákból kiderül: többek között a hivatalok fenntartási költsége, a víz-, villany-, és csatornafogyasztás, a szőnyegtisztíttatás, új digitális eszközök, diplomatáskák, alapvető élelmiszerek és cipőtisztító gépek, de még egy fülbevaló (!) beszerzése is szükséges a gyomnövény felszámolásához. De vett magának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az 1 százalékokból összejött pénzből egy új Ford Ranger terepjárót, illetve téli szélvédőmosót egy csongrádi hivatal, melyeknek parlagfű irtáshoz vajmi kevés köze lehet, tekintve, hogy az allergiaszezon őszig tart.

A parlagfű allergiások száma csaknem kétmillió, ők évente tízmilliárd forintnyi gyógyszert kénytelenek szedni - derül ki a Parlagfűpollen No Társaság adataiból.

Szerző

"Levadásszák a tüntetőket" - Diákjai előtt zaklatta a Hír Tv a tanárnőt

Publikálás dátuma
2014.12.03. 06:06
Forrás: Hír TV/Facebook
Munkahelyén keresték fel a HírTv munkatársai Nagy Emília középiskolai tanárt, aki éppen diákok társaságában volt, amikor megjelentek a tévések. A budapesti pedagógus a Közfelháborodás napja tüntetésén szólalt fel november 17-én, három, oktatási kérdéseket képviselő civil szervezet nevében, és arról beszélt, hogy a kormány oktatáspolitikája megbukott.

A tanár kollégáinak írt levelében mesélte el a történteket, a levelet elküldte a 444.hu-nak is, mert szerinte a legjobb amit tehet, ha a nyilvánossághoz fordul, mielőtt bármi megjelenne róla a Hír TV-ben. Beszámolója szerint a tévés stáb kedden ment be a középiskolába, ahol dolgozik. Az igazgatóhelyettes megpróbálta feltartóztatni őket, arra hivatkozva, hogy nincs forgatási engedély, de Juhász Annamária riporter bejutott Nagy Emília irodájába. A riporter felvetette, hogy magánemberként kérdeznék Nagy Emíliát, aki jelezte: semmiképpen sem akar nyilatkozni.

A stáb ezután távozott az iskolából, ahol péntek délután is keresték már a tanárt, mondván, hogy a HírTv valamilyen információhoz jutott a személyével kapcsolatban, és azt szeretnék ellenőrizni az igazgatónál. Az igazgató akkor már nem volt bent. Nem sokkal a stáb távozása után a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sajtóosztályán keresztül érkezett meg az iskolába a tévé megkeresése, amelyben interjút kértek Nagy Emiliától és az igazgatótól, mert úgy tudják, Nagy ellen csalási ügyben vádat emeltek. A tanárnő állítja: soha nem emeltek ellene vádat semmilyen hasonló ügyben, ezért fogalma sincs arról, mit talált róla a Hír Tv. Az eset kapcsán megdöbbenését fejezte ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely az eset azonnali kivizsgálását követeli az illetékesektől.

A Hír TV az utóbbi napokban a kormányellenes tüntetések több résztvevőjét is megpróbálta dehonesztálni, Várady Zsoltról például közölték, hogy „kábítószerrel való visszaélés miatt büntetőeljárás indult ellene”. Azt azonban elmulasztották hozzátenni, hogy az eset 11 éve történt és mindössze  0,2 gramm növényi törmeléket találtak nála.

Gulyás Balázst, a netadó ellen szervezett  tüntetések egyik fő szervezőjét egy tavaly februári, esős-havas időben történt autóbalesetével találták meg. Gulyás a Facebookon megírta a sztorit: 

„A zöldre váltó lámpánál elindultam és kanyarodtam, elfeledkezve arról, hogy szemből is jöhet autó. Az ütközésben sajnos megsérült a másik autó két utasa, köztük egy kiskorú, nyolc napon túli sérüléssel. Az ügyben végig együttműködtem a hatóságokkal, elismertem a felelősségemet, és már a helyszínen bocsánatot kértem az érintett családtól. Az eljárás most záródik le kétszázezer forintos pénzbírsággal és öt hónapos vezetéstől való eltiltással, amit elfogadtam. Magánéletem bizalmas – ún. különleges – személyes adatainak most tervezett közzététele aligha véletlen.”

A jobboldali tévé "leleplező" akciói nyomán indult el a Facebook-on egy kezdeményezés, hogy megkímélendő a Hír Tv stábját a fáradtságos kutatómunkától, az ellenzéki tüntetéseken résztvevők - főként szervezők, szónokok - bevallják a múltban elkövetett bűneiket.  A "Kedves HírTV" - kezdetű vallomások között számos izgalmas vétek olvasható, szabad felhasználásra ajánlva a csatornának.  

Szerző

Schwezoffot faggatnák

Publikálás dátuma
2014.12.03. 06:04
FOTÓ: Népszava
Kínos kérdéseket tett fel a Zsidó Értelmiségiek Baráti Köre Schwezoff Dávidnak. A szantograf.hu oldalon megjelent nyílt levélben azt írták, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatójának előélete nem "nyitott könyv a magyar zsidóság és a közvélemény előtt". 

Azt tudakolták, mikor, hogyan változtatta meg a nevét Csereklye Viktorról Schwezoffra, mikor lépett be a zsidóság kötelékébe, illetve evangélikus teológus-hallgatóként, katolikus kántorként hogyan "vállalhatott zsidó hitéleti tevékenységet". Hogyan vállalhatta mind ezek közben, hogy Carole Hore Mohn művésznéven transzvesztita előadóként lépjen fel a meleg közösség legkedveltebb hazai és külföldi szórakozóhelyein. Azt is kérdezték: "az öt világvallásból melyikben nem vállalt még valamilyen lelkészi, kántori vagy elöljárói szerepet?"

A levélben idézték az egyik Schwezoff által kinevezett vezető interneten közzétett megjegyzését, aki "erkölcsileg züllött ballib oldalról" írt és feltették a kérdést: a BZSH ügyvezetője osztje-e ezt a véleményt. A csoport tagjai arra is kíváncsiak, kiket akar még Schwezoff feljelenteni, milyen "további lépésekkel szándékozik még a magyarországi antiszemitizmust erősíteni", illetve mikor mond le posztjáról.

A nyílt levélre a zsidó vezetők nem akartak reagálni.

Szerző