Előfizetés

A Déli Áramlat leállítása nem írja át az MVM terveit

A Déli Áramlat építésének leállítása nem érinti az MVM csoport hosszú távú elképzeléseit - fejtette ki az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. stratégiai igazgatója a Napi Gazdaság keddi energiakonferenciáján, Budapesten.

Harmati György kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a Déli Áramlat segítette volna a hazai gáztározók direkt kihasználását. Példaként megemlítette, hogy az orosz Gazprom most is tárol gázt Magyarországon. Kiemelte, hogy az MVM csoport az állami energetikai portfolió legnagyobb szereplője, célja az értékteremtő és fenntartható növekedés biztosítása, a működési hatékonyság növelése.

A működési hatékonyság növeléséhez tartozik az üzleti portfolió optimalizálása, a szervezet fejlesztése, az üzletágak közötti szinergiák kiaknázása, a gazdálkodás tudatossága, a megfelelő humánerőforrás fenntartása - ismertette. Harmati György szólt arról is, hogy a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően a korábban villamosenergia területén működő MVM új energetikai üzletágba, a földgáz területére is belépett, és mára a legnagyobb földgázkereskedő Magyarországon, illetve Közép-Európában a legnagyobb földgáztározó kapacitással rendelkezik.

Megjegyezte, hogy az energiaellátás biztonságára törekedve az MVM részt vett számos földgázpiacot érintő projektben. Az AGRI gázprojektről elmondta, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt ezen a héten mutatják be Bukarestben, ezt követően kell az érintett négy országnak - Azerbajdzsán, Grúzia, Románia, Magyarország - a döntést meghoznia róla. Magyarország esetében kérdés lehet, hogy a lehetőség kihasználásához szükséges-e beruháznia, vagy képes lesz-e anélkül kereskedelmi eszközökkel hozzáférni ehhez az alternatívához - jegyezte meg.

Lehőcz Balázs, a MET Power AG vezérigazgatója a konferencián úgy vélekedett, hogy az ellátás biztonsága érdekében a gáztüzelésű erőművekre a jövőben is szükség lesz a megújuló energiatermelés bővülése mellett is. Fasimon Sándor, a Mol-csoport teljes magyarországi operatív működéséért felelős vezetője a konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlkínálat miatti olajár-csökkenés konfliktusos helyzetet is eredményezhet, a jelentős áresés kiszámíthatatlan politikai, gazdasági és társadalmi folyamatokat indukál.

A Mol szakembere hangsúlyozta, hogy télen az energiaellátás biztosított, mind mondta: "nem fogunk fázni". Simon Tamás, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzője a energiahatékonyság jelentőségére hívta fel a figyelmet, egyebek között arra, hogy az uniós források felhasználása során vissza térítendő és vissza nem térítendő támogatások állnak majd rendelkezésre erre a célra.

Lazulnak a közbeszerzési alkalmassági feltételek

A keddtől életbe lépő változtatásokkal már az új közbeszerzési törvény hatályba lépése előtt egyszerűsödnek a közbeszerzések belépési kritériumai, és így egyre több kis- és középvállalkozás (kkv) tud majd sikeresen pályázni - közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy kedden hívja fel a Miniszterelnökség az ajánlatkérőket a változtatások átvezetésére a közbeszerzési eljárást megindító felhívásokban. Csepreghy kiemelte, hogy az európai uniós, vagy költségvetési forrásból megvalósuló beruházásokban az ajánlattevők körének bővülése miatt a kormány várakozásai szerint egyre olcsóbb lesz a kivitelezés is.

A korábbiakkal ellentétben a referencia körében érvényesíteni kell a műszaki egyenértékűség elvét. Példaként említette, hogy egy 100 milliós kórházberuházáson mostantól nem csak az indulhat, aki épített már ekkora értékű kórházat, mivel ez nem lehet belépési kritérium - szögezte le. Hanem az is, aki korábban épített hasonló méretű és értékű más épületet, például iskolát.

Kitért arra is, hogy a vállalkozások részére előírt referencia legfeljebb a közbeszerzés értékének a 75 százaléka lehet, az árbevétel-előírás pedig nem haladhatja meg a beszerzés becsült értékét. Ennél magasabb referenciakritérium nem kérhető, az igazolások helyett pedig elég nyilatkozatokat csatolni az ajánlatokhoz - mondta. Az igazolásokat csak a későbbi nyertesnek kell beszereznie és benyújtania. A helyettes államtitkár szerint az egyszerűsítésekkel a kkv-k számára könnyebb lesz részt venni akár fővállalkozóként vagy alvállalkozóként a közbeszerzésekért folytatott versenyben.

A közbeszerzés felügyelet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszűnésével a Miniszterelnökségbe olvadt.  

A Fidesz a nyugdíjasokat is dolgoztatná

A Fidesz szerint akár adójogi szabályokat is módosítani kell, hogy ösztönözzék a nyugdíjasok munkavállalását  - erről Tuzson Bence beszélt az Országgyűlésben napirend előtt.

A nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője közölte: olyan ösztönző rendszert kell Magyarországon kidolgozni, amely miatt a nyugdíjasoknak érdemes lesz - főleg a hiányszakmákban - a munka területére visszatérni. Tuzson Bence azt mondta, évekkel ezelőtt még az jelentette a problémát, hogy a fiatalok bizonyos munkaköröket nem tudnak betölteni a nyugdíjasok miatt, szerinte azonban most fordított a helyzet: vannak olyan szakmák, ahol szükség van a nyugdíjasok munkavállalására is.