Elhallgatnak a fegyverek Kelet-Ukrajnában

Donyeckben és Luhanszkban is a harcok beszüntetéséről állapodtak meg a felek. Az ukrán terrorellenesnek nevezett hadművelet sajtóközpontja bejelentette - abbamaradtak a donyecki repülőtérért hónapok óta folyó harcok , a lahanszki tűzszüneti megállapodást az EBESZ hozta nyilvánosságra.

A donyecki megállapodást a szakadárok a kontaktcsoport segítségével írták alá. Ezúttal Volodimir Aszkarov ukrán és Alekszandr Lencov orosz tábornok egyezett meg a szeptemberi minszki megállapodások megvalósítását gyakorlatba ültetni elősegíteni hivatott kontaktcsoport keretében.

A Moszkva által támogatott szakadár erők hónapok óta ostromolják az ukrán kézen lévő, stratégiai fontosságú egykori nemzetközi repülőteret, amely a szeptemberi minszki megállapodások alapján meghúzott elválasztó vonal egy beszögellésében fekszik, miközben a donyecki megyeszékhely a szakadárok ellenőrzése alatt áll.

A donyecki repülőtérért a szeptember 5-én Minszkben aláírt fegyverszünet ellenére mindeddig állandó harcok folytak, ugyanis a megyeszékhely Donyeck a lázadók, míg a repülőtér az ukrán fegyveres erők felügyelete alatt áll.

Ezzel egyidőben Luhanszkban is tűzszüneti megállapodást kötöttek a felek. A többlépcsős egyezménynek december 5-étől kell életbe lépnie. Az EBESZ kelet-ukrajnai megfigyelői már november közepén beszámoltak egy háromlépcsős tűzszüneti terv előkészületeiről. A tűzszünet eszerint egy kétnapos fegyvernyugvással kezdődne, ezt követően öt napot adnak egymásnak a harcoló felek a nehéz fegyverzet térségből való kivonására, majd végül - a szeptember eleji minszki megállapodásoknak megfelelően - 21 nap alatt elválasztanák egymástól a harcoló feleket a korábban kijelölt ütközőövezet mentén - írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

Szerző

Tévés producer az új budapesti nagyköveti poszt várományosa

Publikálás dátuma
2014.12.02. 09:00
Fotó: Getty Images
Az amerikai szenátus hétfőn 50-36 arányban megszavazta, hogy lezárja a vitát az Egyesült Államok leendő budapesti és Buenos Aires-i nagykövetéről és várhatóan kedden, helyi idő szerint délelőtt voksol majd a két leendő misszióvezető kinevezésének megerősítéséről.

A Magyarországra készülő Colleen Bell és az Argentínába kiküldendő Noah Mamet megerősítését megfigyelők gyakorlatilag kész tényként kezelik, mert ehhez egyszerű többség is elegendő a szenátusban, amelyet januárig még a demokraták ellenőriznek. Az elnök pártja az új összetételű kongresszus összehívásáig megpróbál annyi kinevezést elfogadtatni, amennyit csak lehetséges.

A két nagykövetjelölt egyike sem karrierdiplomata, mindketten az elnök újraválasztási kampánya során végzett adománygyűjtő tevékenységükkel érdemelték ki megbízatásukat. Jelölésük és a szenátusi bizottsági meghallgatáson tanúsított, sokak által megkérdőjelezett felkészültségük éles szakmai, politikai és sajtóbeli támadásokat váltott ki.

Colleen Bell ismert televíziós producer, emellett különböző környezetvédelmi, művészeti és szociális ügyek támogatója. 2012-ben tevékenyen hozzájárult Obama elnök újraválasztási kampányának adománygyűjtő tevékenységéhez.

Karrierdiplomata legutóbb Charles H. Thomas személyében, 1990 és 1994 között állt a budapesti amerikai nagykövetség élén. Az ő elődje, az idén januárban elhunyt Robie Marcus Hooker "Mark" Palmer (1986-1990) szintén a washingtoni külügyminisztérium hivatásos állományához tartozott.

Ha a szenátus megszavazza, Bell lesz a rendszerváltozás utáni negyedik női amerikai nagykövet Budapesten. A 47 éves jelölt négy gyermek anyja. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bell-lel együtt Los Angelesben él.

Szerző

Kisgömböc

A Fidesz-kormánynak nevezett kisgömböc megint a magánemberek magánvagyonának elkobzására készül, a maradék nyugdíjpénztári vagyonok lenyúlására.

Mert hogy a "magán-nyugdíjpénztárak felélik a vagyonukat és nem lesz miből a tagoknak nyugdíjat fizetni". Mert a kormány a 2010-ben elkobzott magánnyugdíj-pénztári vagyont nem élte fel? És a kormányt miért érdekli, hogy egy magánember mit csinál a vagyonával? Ha feléli, akkor az állam fog adni nyugdíjat a tagoknak? Én csak egyet tudok javasolni a magán-nyugdíjpénztárak vezetőinek: azonnal keressenek egy olyan bankot és vagyonkezelőt valamelyik normális, kapitalista uniós országba működik, akiknek még irodájuk sincs Magyarországon és a vagyonukat azonnal vigyék ki külföldre! Nem szabad megvárni, amíg a Fidesz ezt a szemét törvényt keresztül tolja a szavazógépén. Nem fogják megvárni, hogy mi lesz Navracsics mandátumával!

Egy normális uniós országban nem létezik olyan, hogy a magánszemélyek magánvagyonát büntetlenül el lehessen kobozni! Lásd: a takarékpénztárak magánvagyonának lenyúlását! Ha egy magán-nyugdíjpénztár külföldön fogja tartani a vagyonát, az a működésében semmi akadályt nem jelent. A tagok pénztári befizetéseiket egy bankkártyával bárhová át lehet utalni forintban is, és jóvá írják euróban! Én is szoktam interneten bankkártyával díjakat befizetni on-line játékokra, nem csak vásárolni. Éppen most indult az egyik osztrák biztosító reklámkampánya, nem valószínű, hogy a bevételeiket forintban, Magyarországon fogják tartani !

Szerző