Előfizetés

Presztízscsaták a ringben

Publikálás dátuma
2014.12.02. 06:56
Az olimpián Harcsa Zoltán (balra) kezét magasba emelték, a bajnokságon Bacskai Balázs megakadályozná ebben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY
Holnaptól mintegy 40 klub 130 versenyzőjének részvételével kezdődik meg Kecskeméten a férfi ökölvívó országos bajnokság, amelynek döntőit szombaton rendezik. A válogatottbeli szereplés szempontjából rengeteg presztízscsata várható, amelyekből vélhetően kiemelkedik a 75 kilósok két klasszisának, Harcsa Zoltánnak és Bacskai Balázsnak a vetélkedése.

Rég reménykedhettünk ennyire egy igazán színvonalas amatőr ökölvívó bajnokságban idehaza. Most viszont minden adott egy jó versenyhez: rengeteg ökölvívó, várhatóan telt ház és igazi presztízscsaták.

Biztos jövő

Tegnap Csötönyi Sándor és Papp László, Debrecen polgármestere írta alá a februári, 59. Bocskai István nemzetközi emlékverseny szerződését.

Magyarország legrangosabb, Európában is komoly ranggal rendelkező férfi amatőr viadalával kapcsolatban a városvezető jelezte, hogy komoly érték Debrecen számára, és a jövője biztosítva van.

A versenyen ezúttal is erős mezőny várható, Csötönyi Sándor ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy az érdeklődés jelentős, és úgy tűnik, a kínai válogatott is eljön

„Kecskemét korábban már kétszer volt házigazdája az országos bajnokságnak, és ahogy az elmúlt két alkalommal, úgy ezúttal is kiváló hangulatú versenyre van kilátás, várhatóan sok nézővel” – osztotta meg a reményeit Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke.

A mezőny nagyságára és minőségére biztos nem lesz panasz, hiszen még a felsőbb súlycsoportokban is rengeteg nevezés érkezett, például +91 kilóban 18-an lépnek ringbe.

„A verseny azért is fontos számunkra, mert megmutatja, hogy a legjobbak hol tartanak a felkészülésben a kiemelt

jelentőségű 2015-ös év előtt. Jövőre ugyanis három jelentős világversenyt is rendeznek, Európa-bajnokságot, Európa Játékokat és az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, ahol szeretnénk minél jobban szerepelni” – árulta el Kovács László szövetségi kapitány

Csötönyi szerint a holnap kezdődő küzdelmekben, több súlycsoportban is nagy csaták várhatóak.

„Komoly presztízsmeccseket várok, amelyek közül kiemelkedhet a 75 kilogramm két klasszisának, az olimpiai ötödik, Eb-harmadik Harcsa Zoltánnak és a 2010-ben 69 kilóban Eb-győztes Bacskai Balázsnak az összecsapása.

Szintén érdekes csatát hozhat 60 kilóban a címvédő, többszörös Eb-bronzérmes Varga Miklós és Gálos Roland csatája, vagy 81 kilóban az ifjú Hámori Ádám és Harcsa Norbert meccse, természetesen csak akkor, ha az esélyeknek megfelelően minden favorit bejut a döntőbe” – jelentette ki a MÖSZ elnöke.

A fent említett rangadókból tavaly a két 75 kilós klasszis már összecsapott egymással, és akkor Bacskai közvetlenül súlycsoportváltása után meg tudta nyerni a Harcsa elleni finálét. Most azonban Szántó Imre - már a Ferencváros színeiben versenyző - tanítványa egyértelműen a visszavágásra készül.

Az ob első három napján, szerdán, csütörtökön és pénteken is 16.00 órakor kezdődik a program a Messzi István Sportcsarnokban, míg a szombati finálék 13.00 órától kezdődnek. A döntőket a Sport TV élőben közvetíti.

.

Dárdai: függőjátszma

Publikálás dátuma
2014.12.02. 06:54
Dárdai Pál szövetségi kapitány a Magyarország-Oroszország barátságos labdarúgó-mérkőzés elején Budapesten, a Groupama Arénában 2
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke előreláthatólag december közepén egyeztet a Hertha BSC vezetőivel, hogy a továbbiakban milyen módon tudja vállalni a szövetségi kapitányi posztot Dárdai Pál.

Hiába ígérte Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, hogy december elsejéig döntés születik Dárdai Pál jövőjével kapcsolatban, egyelőre nincs megállapodás a honi szövetség és a tréner klubja, a Hertha BSC között.

„Én még mindig hiszek benne, hogy létezik mindenki számára elfogadható megoldás, erről személyesen szeretném meggyőzni a Hertha vezetőit, hogy aztán Pali dönthessen arról, hogy a korábbi aggályai ellenére, tudja-e vállalni a kapitányi posztot”- nyilatkozta Csányi Sándor az mlsz.hu oldalon.

Mint ismert, Dárdai Pált három Európa-bajnoki selejtező és egy barátságos mérkőzés erejére engedte el a Hertha, a válogatott pedig a három tétmeccsen hét pontot szerzett, mivel a bukaresti 1-1 után idegenben a Feröer-szigeteket, hazai környezetben a finneket verte 1-0-ra.

Az MLSZ közleménye szerint a szervezet elnöksége „továbbra is Dárdai Pált látja a legjobb megoldásnak”.

„Az elmúlt két hónap megmutatta, amit előtte is sejtettünk, hogy Pali kiváló szakember. Egységet és profizmust hozott a válogatottba és szellemiségéből rengeteget át tudott adni a játékosoknak.

A szeptember végén létrejött megállapodás értelmében, Dárdai Pálnak azonban a válogatott novemberi mérkőzései után vissza kellett térnie klubjához, ahol a korosztályos csapatával folytatta sikeres munkáját. Azt korábban is tudtuk, hogy Palit elismerik Berlinben, és jó eséllyel egyszer lehetőséget kap majd az első csapatnál is.

Ő maga is többször hangoztatta, hogy hosszabb távon a Hertha kispadja, az első számú célja. Az sem meglepő, hogy a magyar válogatott élén végzett munkáját Berlinből is árgus szemekkel figyelték.

Az itthoni sikere, pedig bizonyosan felgyorsíthatja kinti karrierjét, hiszen jól látszik, hogy felnőtt szinten is megállja a helyét, így valószínűleg nem csak az utánpótlásban lehet rá számítani vezetőedzőként” - mondta az elnök.

Ha Dárdai nem vállalja a kapitányi posztot, ki lesz az utód? „A szövetség felelősei előrehaladott tárgyalást folytatnak két neves külföldi szakemberrel is, akiknek érkezését nem élné meg csalódásként a magyar közvélemény sem”- zárta mondandóját Csányi Sándor.

Lapunk információi szerint a lehetséges jelöltek között két holland található: Guus Hiddink, a holland válogatott szövetségi kapitánya, valamint a szerbektől elküldött Dick Advocaat.

A Dárdai-ügy kronológiája
2014. szeptember 7. Magyarország - Észak-Írország 1-2 (Európa-bajnoki selejtező)
2014. szeptember 18. (délelőtt) az MLSZ kirúgja Pintér Attilát és Dárdai Pált nevezi ki ideiglenes szövetségi kapitánynak az év hátralévő meccseire (3+1).
2014. szeptember 18. (délután) Dárdai Pál székfoglalója
2014. szeptember 26. Dárdai megnevezi szakmai stábját és első, bő keretét a románok és feröeriek elleni selejtezőre.
2014. október 6. Telkiben megtartja első edzését a válogatottnak Dárdai.
2014. október 11. Románia - Magyarország 1-1 (Európa-bajnoki selejtező).
2014. október 13. Először merül fel a kérdés Dárdai véglegesítésével kapcsolatban, amiről elmondja a kapitány, hogy csak az általa ígért 7 pont megszerzése után térjenek vissza erre a kérdésre.
2014. október 14. Feröer-szigetek - Magyarország 0-1 (Európa-bajnoki selejtező)
2014. november 10. A finnek elleni sajtótájékoztatón csúnya meccset, de akár a hajrában elért magyar győzelmet jósol Dárdai.
2014. november 14. Magyarország - Finnország 1-0 (Európa-bajnoki selejtező). Három selejtezőn hét pontot szereztünk, a játékosok ezek után nyugodtan várhatják a márciusi folytatást.
2014. november 17. Michael Preetz, a Hertha BSC menedzere egyértelműen kijelentette, hogy Dárdai nem marad a magyar válogatott szövetségi kapitánya.
2014. november 18. Magyarország - Oroszország 1-2 (Barátságos mérkőzés) Mérkőzés után: Dárdai kijelenti, hogy nincs miért szégyenkezniük, de jövőjéről nem árul el konkrétumot.
2014. december 1. Csányi Sándor közölte, hogy december közepén egyeztetnek a berlini klubbal, addig viszont további türelmet kérnek.Mérnökök jönnek, mennek

Úgy tűnik, a Ferrarinál szinte mindenkit lecserélnek, akit lehet. Az idei gyengébb szereplést követően 2015-re új, a Marussiától érkező versenymérnököt kap Kimi Räikkönen. 

David Greenwoodra az után csaptak le a maranellóiak, hogy a kiscsapat végleg bedobta a törülközőt. A szakember a debütáláson is túl van már, ugyanis az abu-dzabi teszten együtt dolgozott a Ferrari gárdájával.

Az idén szenvedős szezont futó finn versenyző, a Ferrari és az idei versenymérnöke, Antonio Spagnolo között nem volt mindig tökéletes a kommunikáció az év során.

A csapat korábban éppen ezért David Lloydot is 2007 bajnokának csapatába irányította, hogy javítson a versenyző és a mérnökök közötti munkán.

Räikkönen korábban Mark Slade-del volt a legsikeresebb, akivel már a McLarennél is egy csapatot alkottak, majd a Lotusnál is közösen dolgoztak.

Értelemszerűen a csapathoz újonnan érkező Sebastian Vettel is versenymérnököt vált, és a négyszeres világbajnok a korábbi Toro Rossó-s versenymérnökével, Riccardo Adamival fog együtt dolgozni.

Vettel egyébként már túl van az első ferraris napjain. Előbb Szombaton délelőtt Fioranóban egy 2012-es autót vezethetett, majd kipróbálhatta a jövő évi autóját is, igaz, csak szimulátoron.

Ezen gyakorlás elsősorban még a megfelelő üléspozíció megtalálásáról, a kormánnyal, a pedálokkal való ismerkedésről szólt.

Ugyanakkor lesz olyan távozó is, akit megtartottak volna. Állítólag követi a McLarenhez Fernando Alonsót az az Andrea Stella, aki a spanyol előtt éveken át Michael Schumacher, majd Kimi Räikkönen mérnökcsapatának is tagja volt.