Előfizetés

Mekka felé fordult Ferenc pápa

Befejezte törökországi látogatását Ferenc pápa. A katolikus egyházfő közösen imádkozott I.Bartolomaiosszal, Konstantinápoly egyetemes pátriárkájával a keresztények egységéért. 

Kiemelték a vallásaik közötti hasonlóságokat, hangoztatták, erre lehet építeni. A pápa üdvözlő beszédében szeretett testvérének nevezte a 300 millió ortodox vallási vezetőjét.

Kiemelte, Szent András, a patriarkátus védőszentje és Szent Péter nemcsak vér szerinti testvérek voltak, hanem a hit és Krisztus szeretete is összekötötte őket. I. Bartolomaiosz megemlékezett három korábbi pápának (VI. Pál, II. János Pál és XVI. Benedek) a patriarkátuson tett látogatásáról.

A találkozó végén közösen imádkozták el a Mitayánkot. A pátriárka előzőleg a L’Avvenire című lapnak a két vallás szoros és bizalmas kapcsolatáról tett említést.

Előzőleg a pápa az isztanbuli Kék mecsetben járt. Pápává választása óta első ízben volt muzulmán imaházban. Rahmi Yaran mufti fogadta, s iszlám szokás szerint cipő nélkül léptek be a szent helyre.

A muftival együtt a pápa is Mekka felé fordult, ám – amint Federico Lombardi vatikáni sajtószóvivő hangoztatta – nem imádkozott.

A pápa a Hagia Szophia múzeumba is ellátogatott. Találkozott továbbá a helyi katolikus közösség tagjaival. A Szentlélek katedrálisban pedig misét mondott.

Nicolas Sarkozy szerény visszatérése

A francia, mérsékelten jobboldalinak tekintett UMP párt élére, a lejárt elnöki poszt új várományosáról szavazott szombaton egész nap a mozgalom tagsága. A csaknem 300 000-re becsült tagság alig hatvan százaléka voksolt, amit magyaráznak azzal is, hogy a Nicolas Sarkozy volt államfő jelöltsége sokakat nem lelkesített. Ennél is többet mond, hogy 65 százalékot sem kapott, amivel elnök lett ugyan, de mérsékelt támogatottsággal.

Sarkozy számára a pártelnökség eszköz arra, hogy a 2017-ben esedékes államfői választáson megkísérelje a tisztséget visszahódítani akkori megverőjétől, a szocialista François Hollande-tól.

Ahhoz azonban, hogy egyáltalán indulhasson, alig három év múlva azzal kell szembenéznie, hogy két jelentős vetélytársát, Alain Juppé Bordeaux-i polgármestert és François Fillon egykori miniszterelnököt valósággal „kiüsse”, ső lehessen a konzervatív „megváltó”.

Ehhez véli nélkülözhetetlen eszköznek a most elnyert pártelnökséget, mert két konkurense a nagy erőpróbára tartalékolja magát. Ők az UMP belső csatáját átengedték két hajdani cimborájuknak, a lejárt mandátumú Bruno Le Maire-nek és Hervé Maritonnak.

Sarkozy abban reménykedett, hogy könnyedén fölfalja őket, ketten, ha keservesen osztozkodnak majd úgy tíz százalékon, az övé a kényelmes 90 lehet.

Ezt az álmot oszlatta el a keserű csalódásnak számító 65 százalék, még inkább azonban, hogy a lenézett Le Maire a második helyen, kis híján 30 százalékot szerzett, nélküle, az ő szava nélkül az UMP-t az új elnök kizárólagosan nem irányíthatja.

Keserű csalódás, de még inkább az, hogy 2017-ben föltehetően előválasztáson meg kell majd mérkőznie Juppével és Fillonnal. Ha ő maga egyáltalán eljut addig, és konzervatív kandidátusként nem marad le. Ezért szombati révbe érése a párizsi sajtó csaknem egyöntetű véleménye szerint, amolyan fél vereség.

Ezt kalkulálták előre a mértékadó elemzések is. Vanessa Schneider a Le Monde-ban összefoglalta, hogy Sarkozy bőszen azt híresztelte magáról a gőgös férfiú eltűnt, ő meghunyászkodva tér vissza, de minden cselekedete ezt cáfolja.

Agresszív, revánsra éhes, demagóg maradt, gúnyolódó, ellenfeleit lenéző. Most fél sikerének enyhítésére azt hirdeti, hogy hétfőtől konzultációkat kezd partnerek keresésére, de már azt is harsogja, a régi pártot föloszlatja, újat alakít a helyére, a maga képére formálva.

Hétvégén újraválasztották a radikális jobboldali Nemzeti Front élére Marine Le Pent.

Megy a harc Veszprémért

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2014.12.01. 06:04
A közfelháborodás napján Kész Zoltán is beszélt Veszprémben, ahol most képviselőjelölt lehet FOTÓ: MTI/NAGY LAJOS
Zavar támadt a Fidesz vezérkarában a veszprémi időközi választás miatt. Forrásaink szerint Orbán Viktornak még nincs jelöltje, ám mert a miniszterelnök nem akarja azt a látszatot kelteni, hogy a szocialisták újpesti győzelme, illetve Simicska Lajos esetleges indulása elbizonytalanította, megengedte, hogy a kormánypárt is több lehetséges nevet "bedobjon". Mások mellett a helyi születésű Mikola Istvánét és Ókovács Szilveszterét. Elképzelhető, hogy a baloldal a civil Kész Zoltánt támogathatja.

Veszprémben azért kell időközi választást tartani, mert az áprilisban mandátumot szerző Navracsics Tibor uniós biztos lett, így le kellett mondania országgyűlési mandátumáról. A választás tétje azzal nőtt meg, hogy Újpesten az ellenzék meg tudta tartani a Kiss Péter halálával megüresedett képviselői helyét, ezért a Fidesznek februárban nyerni kell ahhoz, hogy megmaradjon a kétharmados parlamenti többség. Megfigyelők szerint február 22-én az ellenzék sok szavazatot szerezhet, a választókerülethez tartozó kisebb településeken azonban biztos a kormánypárti többség, így a fideszesek szerint nincs félnivalójuk.

Abban azonban már nem mindenki biztos, hogy ha Simicska Lajos tényleg elindul, nem sikerül-e megszereznie Navracsics Tibor korábbi mandátumát. Lapunk a múlt héten elsőként írta meg, hogy a Közgép vezére rajthoz állhat az időközi választáson. Úgy tudjuk, az újpesti szocialista győzelem után Orbán Viktor nem engedte, hogy a veszprémi Fidesz bejelentse, Ovádi Pétert, a magyar uniós biztos titkárát indítják az időközi választáson, mert ismertebb jelöltet akart találni. Állítólag Török Gábor politológust is azért biztatták a fideszesek arra, hogy bejelentkezzen, mert ezzel időt akartak nyerni a megfelelő jelölt kiválasztására. Simicska bejelentése azonban a miniszterelnök-pártelnököt is felkészületlenül érte, ezért engedte, hogy amíg rendezik a soraikat, a fideszesek több lehetséges nevet is "bedobjanak". Így került köztudatba a helyi születésű Mikola István és Ókovács Szilveszter neve.

Keresztül akarnak menni a kerten
Navracsics Tibor - aki uniós biztosként nem szólhat bele a belpolitikába - helyi jelöltet támogatna. Az uniós biztos az InfoRádióban azt mondta, a veszprémiek olyan képviselőt akarnak, aki odafigyel a gondjaikra, számukra ehhez képest a kétharmad, a pártpolitika másodrangú dolog. A politológusnak és a Közgép vezérének azt üzente, nem akarja megbántani a kívülállókat, de a jelentkezésük olyan érzést kelt benne, mint amikor valaki "ápolgat egy kertet, szépen gondozgat, és akkor egyszer csak megjönnek ott, és keresztülmennek rajta".

Török szerint Simicska bejelentése nem hadüzenet, háború ugyanis régóta zajlik és az ismert vállalkozó már világossá tette: nem áll távol tőle annak lehetősége sem, hogy a harcot kiterjessze a politikai mezőre is. Az elemző, aki Simicska esetleges indulásának hírére visszalépett a még el sem kezdődött versenytől, szombati blogbejegyzésében közölte, "2010 óta Simicska Lajos az első magyar ember, aki valóban veszélyt jelent Orbán Viktor hatalmára". A Közgép vezérének ugyanis nem csupán a pénze és a gazdasági befolyása jelentős, hanem a politikai eszközei is. Két évtizeden keresztül működtette, irányította a Fidesz gazdasági hátországát és kezében van a kormánypárti média.

A baloldal még nem döntötte el, kit indít az időközi választáson, a szocialisták vezetői nem zárták ki, hogy végül civil jelölt mellé állnak. A veszprémiek szerint előfordulhat, hogy Kész Zoltánt, a közfelháborodás napján a városban tartott civil tüntetés egyik szónokát támogatják. A Polgári Platform elnöke a napokban a Facebookon jelentette be, hogy független jelöltként elindul februárban. "Büszke veszprémi polgár vagyok, ezért felháborít annak a gondolata is, hogy viccet csináljanak a mi választásunkból" - írta a közösségi oldalon. Kész szerint Veszprém nem engedi meg, hogy hozzá méltatlan emberek képviseljék a nagypolitikában. Nem lehet a képviselője egy oligarcha, de olyan ember sem, "aki csak attól megijed egy választáson, hogy vele szemben elindul egy oligarcha". A civil vezető bevallotta, rövid ideig a Fideszben politizált, de miután megismerte a pártot, távozott onnan.