Egyél zsírt, és lassabban öregszel?

Publikálás dátuma
2014.11.30. 18:14
Illusztráció/Thinkstock
A magas zsírtartalmú ételek segíthetnek az öregedés lassításában, és sikeresen küzdhetnek olyan tünetek ellen, mint a demencia, a hallásromlás vagy az izomvesztéssel járó fogyás.

A közepes láncú zsírsavak, mint amilyen például a kókuszolaj, különösen hatékonyak lehetnek, a szakemberek szerint azért, mert a bennük található vegyületek segítenek helyrehozni a sejteket ért károsodásokat, illetve a DNS-ben keletkezett hibákat is. Vilhelm Bohr professzor, a koppenhágai egyetem kutatója és csapata olyan egereket vizsgálat, melyek DNS-e egy genetikai hiba miatt képtelen volt megjavítania saját magát. Az emberekben ez a genetikai rendellenesség egy Cockayne-szindróma nevű súlyos betegséget okoz, mely idő előtti öregedést okoz. A beteg gyerekek várható élettartama mindössze 10-12 év.

A kutatók úgy találták, hogy ha az egereknek zsírban gazdag ételeket adtak, az lelassította az öregedési folyamatokkal együtt járó hallásvesztést, fogyást és az agy öregedését is. A kutatási eredmények új reményt adhatnak nemcsak a Cockayne-szindrómás gyermekeknek, hanem az Alzheimer- és a Parkinson-kóros betegeknek is.

"Az agyunknak folyamatos táplálék-utánpótlásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működhessen, de ahhoz is, hogy az esetleges sérüléseket képes legyen kijavítani. A zsír, különösen a kókuszolaj vagy a hozzá hasonlók nagyon jótékony hatással vannak az agyunkra, mert extra energiával látják el a szervezetünket" - mondta Morten Scheibye-Knudsen, a kutatás egyik szerzője. Az agyunknak vagy cukorra, vagy pedig ketonokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ketonok akkor keletkeznek, ha a szervezetünk zsírt bont le ahhoz, hogy energiát szerezzen. A ketonok azért is fontosak, mert akkor is energiával látják el a szervezetet, amikor alacsony a vércukorszint, vagyis amikor nem jutunk táplálékhoz (például az éjszakai "koplalás" közben). forrás: házipatika.com

A cím, illetve a fotó  persze kissé megtévesztő lehet, ugyanis természetesen nem mindegy, milyen zsírokkal "védekezünk" az öregedés ellen. 

A zsír adja a testünk napi működéséhez szükséges energia mintegy harmadát. Helyén tartja, körbeveszi a szerveket és idegeket testünkön belül, valamint ellát egy kis extra kitöltéssel a hátsó felünkön, és egyéb területeken, hogy megvédje csontjainkat a nyomások és ütések hatásaitól. A zsír segít legfőképp testünk hőszigetelésében is. Nélkülözhetetlen az emésztésben is, továbbá az A, D, E és K vitaminok felszívódásában és szállításában. Egy 2012-es tanulmányban már kimutatták, hogy azoknak, akik a salátájukat csak zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú dresszinggel fogyasztották, alapos hiányuk volt szervezetükben karotinoid összetevőkből, amelyek viszont csökkentik az infarktus és bizonyos rákok kockázatát. 

Összességében tehát nagyon fontos, hogy a megfelelő zsírokat válasszuk, és megfelelő mennyiségben fogyasszuk - figyelmeztetnek a szakemberek .

Ezeket a zsírokat felejtsd el

Ha egy könnyen megjegyezhető utat szeretnél ahhoz, hogy meg tud különböztetni a kerülendő telített zsírokat a magadhoz veendő, ajánlott zsíroktól, akkor számold meg az állat lábait, amiből származnak:

Négylábúak: egyél minél kevesebb olyan zsírt, mely négylábúakból származik, mint pl. a sertés vagy a szarvasmarha.

Kétlábúak: a csirke és az egyéb kétlábúak rendben vannak, de ügyelj azért arra, hogy lehetőleg szabadulj meg a bőrüktől, s minél nagyobb arányban az állat fehér húsait fogyaszd.

Láb nélküliek: a követendő hüvelykujjszabály tehát az, hogy minél kevesebb a lábak száma, annál kevésbé ártalmas a zsírja. Vagyis célozd a lábnélkülieket, ha lehet! Ezek a halak.

Telített zsírok azonban megtalálhatók néhány növényi forrásban is. Gondoljunk csak a trópusi olajokra: kókusz, pálma, gyapotmag.

Az olyan élelmiszerek, melyek bármennyit is tartalmaznak a transzzsírokból, legyenek mindenképp a KERÜLENDŐ listán. 

A legnagyobb élettani előnyökért ragaszkodjunk az olyan telítetlen zsírokhoz, mint az omega-3 zsírsavak. A telítetlen zsírsavak megtalálhatók többek közt a mogyoróvajban, az olíva olajban, a normál mogyoróban vagy az avokádóban. Ezek az élelmiszerek csökkentik a koleszterin szinted, és emelik a HDL-ét (jó koleszterin), segítve szívünket egészségben megtartani. Segítenek minket, hogy hosszabb ideig is elégedettek legyünk egy étkezés után – nagy előny ez azoknak, akik szeretnének leadni pár kilót. Az omega-3 zsírsavak védik szívünket, fogyasszunk hát belőlük, amikor csak lehet: lazac, tonhal, mandula, szója, lenmag.

forrás: www.svabhegy.eu

Szerző

"Allah katonáinak fogsz főzni"

Egyebek mellett azt tanítja az Iszlám Állam terrorszervezet internetes kampányában a dzsihadisták feleségeinek, hogyan készítsenek ízletes palacsintát a harcokból fáradtan hazatérő terroristáknak. "Allah katonáinak fogsz főzni" - üzentek az Irakban és Szíriából harcoló férfiak asszonyainak.

A szélsőséges szunnita szervezet nemrégiben indított online kampányában ételrecepteket és varrási tippeket oszt meg a dzsihadisták nőrokonaival, hogy azok boldoggá tehessék a harcokból visszatérő terroristákat - olvasható vasárnap az RT orosz televízió tudósításában.

Az Iszlám Állam al-Zavra címen októberben indított internetes kampányt azért, hogy kijelölje a nők szerepét a dzsihadista élet mindennapjaiban. Céljuk, hogy "felkészítsék nővéreiket a szent háború harcmezejére". Az eddig sikeresnek tűnő kampányban egyebek mellett a főzés fontosságára hívják fel a figyelmet. Olyan egészséges ételek elkészítését igyekeznek megtanítani, amelyek elegendő energiával látják el a keményen dolgozó radikálisokat egy hosszú nap során.

A szélsőségesek az interneten lépésről-lépésről, képekkel illusztrálva mutatják be, hogyan kell tökéletes palacsintát készíteni a Közel-Keleten harcoló "éhes mudzsahedeknek". Az instrukciók az étel felszolgálására is kitérnek, szerzőjük például hangsúlyozza, hogy a reggelire vagy vacsorára fogyasztandó palacsintákat mézzel kell tálalni. Az első receptet november elején tették közzé, de varrási és egészségmegőrzési tippeket is megosztanak olvasóikkal - tudatta a Vocativ című amerikai hírportál.
Az online hadjárat több felületen fut párhuzamosan, egyebek mellett a Facebook és a Twitter közösségi oldalon, valamint a YouTube videomegosztó portálon.

Az Iszlám Állam - ellentétben más terrorhálózatokkal, például az al-Kaidával, amelyek általában rejtőzködve, az internet "sötét zugaiban", névtelenül terjesztik anyagaikat - nyíltan jelen van a világhálón, és az általa feltöltött videotartalmak minősége az online játékokéval vetekszik. Szakértők szerint az IÁ napi 40 ezer Twitter-üzenetet küldött az iraki Moszul városa ellen indított offenzívája idején, kikerülve a spamszűrőket, ami mutatja, hogy e szélsőséges milícia milyen otthonosan mozog az új médiaközegben.

Szerző

Marine Le Pen maradt a szélsőjobboldali FN élén

szavazatok 100 százalékával ismét Marine Le Pent választotta meg elnöknek vasárnap a francia Nemzeti Front szélsőjobboldali párt lyoni kongresszusán. Az alapító Jean-Marie Le Pen 46 éves lányával szemben nem volt ellenjelölt.

A 2011-ben elnökké választott Marine Le Pen második mandátumát kezdheti meg az 1972-ben alapított párt élén. Az elmúlt három évben a rasszista és antiszemita nyilatkozatoktól tartózkodva sikeresen szalonképesebbé tette pártját, megtartva annak euroszkeptikus, bevándorlás-ellenes és a francia identitást védő alapelveit.  Az FN-nek, amelynek jelöltje a felmérések szerint 30 százalékot is elérhet a következő, 2017-es elnökválasztáson, hivatalosan 83 ezer tagja van. Közülük 22 ezren vettek részt a szavazáson, a leadott voksok közül 17 volt érvénytelen, a többi megerősítette Le Pent.

A kétnapos pártkongresszus legfőbb eseménye az volt, hogy Le Penék harmadik generációja is megerősödött a pártban a nem a családhoz tartozó vezetőkkel szemben. Miközben a 86 éves alapító tiszteletbeli elnökként még mindig nagy népszerűségnek örvend az idősebb párttagok körében, 24 éves unokája, Marion Maréchal Le Pen a négyszáz jelölt közül első helyen jutott be a párt központi bizottságába, maga mögé utasítva az alelnök Florian Philippot-t, akinek csak a negyedik hely jutott. A pártelnök unokahúga 2012 óta nemzetgyűlési képviselő.

A magát nemzeti republikánusnak nevező Florian Philippot nevéhez fűződik az FN irányváltása, a gazdasági és szociális gondok előtérbe állítása a gyarmatosító Franciaország iránti nosztalgia hangsúlyozása helyett, s emiatt a párton belül sokan "túl balosnak" tekintik.  A legfiatalabb Le Pen viszont egyértelműen jobboldali irányvonalat képvisel: liberális konzervatívnak vallja magát, egyszerre keresi a kapcsolatot a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) és az identitási kérdésekkel foglalkozó radikális jobboldali mozgalmak felé. A fiatal képviselő gyakorló katolikusként Marine Le Pennel és alelnökével ellentétben tavaly részt vett a homoszexuális párok házasodásának engedélyezése elleni tömegtüntetéseken.

Elemzők szerint Philippot maradhat az FN stratégiai alelnöke, de a pártelnök kénytelen lesz Marion Maréchal Le Pent is valamilyen fontos, igazságügyi vagy pedig nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöknek kinevezni.

Szerző
Témák
Marine Le Pen FN