Előfizetés

Berlinben próbálnak "szüretelni" magyar borászok

A rendszerváltás után Villányban megtelepedett első német borász ötletéből rangos gourmet rendezvénnyé és hagyománnyá vált Berlinben a Magyar Szüret nevű programsorozat, amelyen magyar borokat és élelmiszereket mutatnak be.

A berlini magyar nagykövetségen idén negyedik alkalommal megrendezett Magyar Szüret ötlete egy berlini ügyvédtől, Horst Hummeltől származik, aki 1998-ban alapította meg villányi pincészetét, 2009-től Villány Bottle Party néven a borvidék kincseit bemutató borkóstoló-sorozatot szervezett a német fővárosban.

A 2010-es Villány Bottle Partyn már alig lehetett bejutni a tömegtől a helyszínre, a berlini Collegium Hungaricumba, a 2011-es bemutató után pedig a Frankfurter Allgemeine Zeitung szakírója, Stuart Pigott is elismerő szavakkal méltatta egy cikkében a villányi borokat, rámutatva, hogy igen jelentős a különbség Villány magyarországi sikere és nemzetközi jelenléte között.
Ennek a különbségnek a csökkentésére, Villány és a többi magyar borvidék németországi ismertségének növelésére hivatott a Magyar Szüret, amelyet a Horst Hummel ötletét felkaroló berlini magyar nagykövet, Czukor József kezdeményezésére először 2011-ben szerveztek meg.

A november végére időzített szüreti napokból évről évre nagyobb szabású rendezvénysorozat nőtt ki a Berlin legfontosabb jelképeként számon tartott Brandenburgi kapu szomszédságában működő nagykövetségen, ahol a bor mellett libából, kacsából, erdei vadakból és mangalicából készült termékeket is bemutatnak.

A program magja egy gálavacsora, amelyre nagyjából 700 kiemelt partnert, köztük magas rangú német politikusokat, diplomatákat hívnak meg, valamint gazdasági és társadalmi szervezetek képviselőit. Az esemény nemcsak a diplomáciai-politikai kapcsolatok elmélyítését és az ország arculatának építését szolgálja, hanem a magyar termékek piacra jutási esélyeit is növeli, hiszen a vacsora révén olyan kapcsolatot lehet kialakítani például több száz bolt beszerzéseit irányító vállalatvezetőkkel, amelyhez egyébként évekre lenne szükség - mondta az MTI-nek az egyik szervező, Béki Nándor agrárdiplomata.

Tavaly a prémium borok és ételek a Német Parlamentáris Társaság adventi fogadásán debütálhattak, amelyen Izrael, Franciaország, az Egyesült Államok és Lengyelország után Magyarország volt a díszvendég. Így a német szövetségi törvényhozás, a tartományi parlamentek és az Európai Parlament német képviselőit - a testületek jelenlegi és korábbi tagjait - összefogó zártkörű klub exkluzív fogadásán a Magyar Szüret borait és magyar alapanyagból készült ételeket szolgáltak fel.
Napközben a rendezvény olyan, mint egy élelmiszeripari vásár. A nagykövetség épületében szemináriumokat, termékbemutatókat, üzletember-találkozókat tartanak. Az idén a borokat az egyik vezető német sommelier, Billy Wagner vezetésével mutatták be a több mint 120 német kereskedőnek, borszakújságírónak, élelmiszeripari és gasztronómiai szakembernek.

Az idei Magyar Szüreten tovább bővült a kínálat, Sweet Hungary néven cukrásztermék-bemutatót is rendeztek, és a gálavacsorán 1200 magyar süteményt szolgáltak fel.

A kiállítók a rendezvény után is még több napig dolgoznak a német fővárosban az üzleti kapcsolatok kialakításán és fejlesztésén. A héten tartott idei Magyar Szüret után például az egyik legnagyobb német áruházlánc, a Galeria Kaufhof beszerzési igazgatója vezette be a 22 pincészet és 11 mangalicatenyésztő vállalkozás képviselőit a társaságánál alkalmazott eljárásokba a csomagolástól a termékelhelyezésen át az akciók szervezéséig.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a Magyar Szüret révén ezentúl a német főváros egyik leghíresebb étteremében, a többek között George Clooney és Matt Damon berlini törzshelyeként számon tartott Grill Royalban is készítenek ételeket magyar mangalicából.

A rendezvény konkrét gazdasági eredménye abban is megmutatkozik, hogy számos további üzletkötés történt a magyar kiállítók és Michelin-csillagos éttermek és hotelláncok beszerzői, valamint Berlin legismertebb borkereskedői között - tette hozzá Béki Nándor, kiemelve, hogy a magyar bor ismertsége és népszerűsége töretlenül növekedik. Az utóbbi két évet együttvéve a német piacon elért bevétel 25 százalékkal nőtt, tavaly nagyjából 15 millió eurót (4,6 milliárd forintot) tett ki, idén augusztus végéig pedig meghaladta a 11 millió eurót.

A fejlődés az exportadatokban is látszik - mondta a diplomata, hangsúlyozva, hogy a Németországba irányuló agárkivitel idén meghaladhatja a 400 milliárd forintos határt, így továbbra is Németország a magyar agrárium legfontosabb exportpiaca.
A kétnapos Magyar Szüretet idén a Földművelésügyi Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgatóságának együttműködésével rendezték meg Berlinben.

"Emberléptékű" olimpiát vizionál Borkai

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 elnevezésű reformprogramja, amely a gazdaságos, megtérülő, olcsóbb és kisebb olimpiákat támogatja, történelmi esélyt jelent a Budapest méretű városoknak.

A sportvezető a Nemzeti Sport vasárnapi számában megjelent interjúban forradalminak nevezte a változást, s kijelentette: ha a NOB december 9-én Monacóban sorra kerülő kongresszusán elfogadják az Agenda 2020 tervezetet, akkor az valós felkérést jelent a két-hárommilliós nagyvárosoknak arra, hogy gondolkodjanak el komolyan az olimpiai pályázatról.
"A változás lényege, hogy az olimpiarendezés ne elitek kiváltsága legyen, ne csupán a leggazdagabb és legnagyobb városok szűk elitklubja, hanem a közepes méretű nagyvárosok is rendezhessenek olimpiát" - mondta Borkai Zsolt, hozzátéve: a tervezet értelmében eljön az "emberléptékű, fenntartható, megengedhető olimpiák ideje".

Győr polgármestere kiemelte: a NOB 120 éves történetében három forradalmi változás történt az újkori ötkarikás játékok programjában, s mindegyik demokratikusabbá, befogadóbbá tette az olimpiát. Borkai szerint most is ez történik, mert szélesítik, bővítik az olimpiához való hozzáférést. Mint fogalmaz: a női sportolók, a hivatásos sportolók és a fogyatékos sportolók után most az ésszerűbb, kisebb, helyszínek tekintetében szétterítettebb, kisebb terhelést jelentő, fenntartható olimpiák felé nyit a NOB.

"Ezzel egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság visszatér eredeti szellemiségéhez: valaha Helsinki, Antwerpen és Stockholm is rendezhetett olimpiát, most újra eljön az élhető méretű nagyvárosok esélye" - mondta a MOB elnöke, aki az Agenda 2020-ban foglalt konkrét lépések közül kiemelte azt, hogy a NOB a gazdaságos olimpiát támogatja, mert ösztönzi a meglévő, valamint az ideiglenes és elbontható helyszínek legteljesebb felhasználását. Hangsúlyozta azt is, hogy az elképzelések között szerepel versenyeknek, illetve teljes sportágaknak a házigazda városon, kivételes esetben az adott országon kívüli megrendezése.

"Vagyis, és ez valóban forradalmi változás, áttöri az egy olimpia-egy ország, egy olimpia-egy város elvet" - mondta Borkai Zsolt,é s hozzátette, a NOB a jövőben segítséget akar nyújtani a pályázó városoknak a költségeik csökkentése érdekében, ezzel a cél egyértelmű: csökkenteni az olimpiai és paralimpiai játékok méretét és költségét, lehetővé tenni a helyszínek szétterítését.

A MOB elnöke szerint a reformok elfogadásával Afrikába - ahol eddig még nem volt - is eljuthat az olimpia, s már nem az lesz a kérdés, hogy lesznek-e azon a kontinensen ötkarikás játékok, hanem az, hogy mikor és hol.

Borkai Zsolt azt mondta, a 21. században - a "gazdaságos, megtérülő" ötkarikás események korszakában - biztosan megrendezik az első közép-európai olimpiát, a NOB reformelképzelései történelmi esélyt jelentenek a Budapest méretű városoknak, és a Magyarország méretű országoknak, különös tekintettel arra, hogy az Agenda 2020-ban foglaltak megengedik több ország közös rendezését is.

"Felelősen és alaposan kell megvizsgálni a kérdést, ugyanakkor sportemberként, bajnokként tudom, bátran és határozottan lehet csak minden esélyt beváltani" - jelentette ki Borkai Zsolt. Kiemelte, hogy a MOB demokratikus szervezet, minden kérdést közösen vitat meg, így álláspontjának kialakításakor kíváncsi lesz a legeredményesebb magyar olimpiai sportágak szövetségi vezetői, valamint bajnokai és a gazdasági szakemberek véleményére is.

A MOB elnöke kizártnak tartja, hogy az Agenda 2020 programot ne fogadja el a NOB közgyűlése, és szerinte a döntés után "higgadtan elemezve" kell megtervezni a jövőt.

Pokorni Zoltán Fidesz-vezetőknek szólt be

Publikálás dátuma
2014.11.30. 10:55
Pokorni Zoltán és Kósa Lajos FOTÓ: Tóth Gergő
Pokorni Zoltán szerint az amerikai korrupciós vádak miatt már nem fér bele, hogy egyes kormánypárti politikusok drága utazásokra menjenek, vagy sokmilliós házat építsenek.

A Fidesz alelnöke a Hír tévé P8 című műsorában azt mondta: önkorlátozást és visszafogottságot vár el képviselőtársaitól, írja az mno.hu.

„Ezek a kisebb-nagyobb ügyek, hogy ki milyen órát hord, ki hova jár pihenni vagy nyaralni, vagy, hogy kinek mekkora a háza, ezek nyilván az elmúlt években is tudottak voltak, de nem érdekelt senkit. Nem kötődött össze ez a korrupció vádjával. Az Amerikai Egyessült Államok kitiltása óta viszont egy ilyen metszetbe rendeződik újra ez a sok apró, egyébként korábban csak bosszantónak gondolt tény” - mondta.

A teljes cikket itt olvashatja!