Előfizetés

A UNICEF minden gyereket meg akar óvni a HIV fertőzéstől

A becslések szerint 1,1 millió HIV fertőzést sikerült megelőzni a 15 éven aluli gyermekeknél, hiszen az új fertőzések száma a felére csökkent a 2005 és 2013 közötti időszakban – derül ki az UNICEF, az AIDS világnapja előtt publikált adataiból.

A UNICEF magyar Bizottság közleménye szerint ez a rendkívüli eredmény annak köszönhető, hogy HIV fertőzött várandós nők milliói jutnak olyan ellátáshoz, amellyel megelőzhető a fertőzés anyáról gyermekre terjedése (PMTCT). Ez magában foglalja a nők életen át tartó HIV kezelését, amellyel jelentősen csökkenthető a vírus csecsemőkre történő átterjedésének kockázata, valamint biztosítható az anyák életben maradása és jó egészségi állapota.

„Ha képesek vagyunk megelőzni 1,1 millió új HIV fertőzést, akár minden gyermeket meg tudunk óvni a HIV fertőzéstől – de ez csak úgy sikerülhet, ha minden gyermekhez eljutunk”, fogalmazott Anthony Lake, a UNICEF ügyvezető igazgatója. „Meg kell szüntetnünk a még meglévő szakadékot, és még többet kell tennünk azért, hogy minden egyes anyához, újszülötthöz, gyermekhez, fiatalhoz eljussanak a HIV megelőzését és kezelését szolgáló programok, amelyekkel életeket menthetünk és tehetünk jobbá.”

A legszámottevőbb csökkenés a 2009 és 2013 közötti időszakban történt nyolc afrikai országban: Malawi (67%), Etiópia (57%), Zimbabwe (57%), Botswana (57%), Namíbia (57%), Mozambik (57%), Dél-afrikai Köztársaság (52% és Ghána (50%).

Azonban a végső célt – azaz hogy a gyermekek esetében 90%-kal csökkentsük az új HIV fertőzések számát 2009 és 2015 között – még nem sikerült elérnünk. 2013-ban, az alacsony és közepes jövedelmű országokat tekintve a HIV fertőzött és várandós nők mindössze 67%-a jutott hozzá az anya-gyermek transzmisszió terén leghatékonyabb antiretrovirális gyógyszerekhez.

A megfelelő eredményeknek gátat szab, hogy a kezelés nem érhető el mindenki számára. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő HIV fertőzöttek közül a felnőttek nagyobb eséllyel kapnak antiretrovirális kezelést (ART), mint a gyermekek. 2013-ban a 15 éves és annál idősebb felnőttek 37%-a részesült kezelésben, szemben a 0–14 éves gyermekek körében mért mindössze 23%-os aránnyal – ez azt jelenti, hogy négy gyermekből maximum egy kap megfelelő kezelést.

A serdülőkorúak AIDS halálozási mutatói ugyancsak aggasztóak. Miközben a többi korcsoportban 2005 és 2013 között közel 40%-kal csökkent az AIDS-hez köthető halálesetek száma, egyetlen korcsoportban, a 10–19 év közötti serdülőkorúaknál ez a szám nem csökkent. A UNICEF „Új statisztikák – gyermekek, serdülőkorúak és az AIDS” című jelentéséből megismerhetők a gyermekekre és serdülőkorúakra, azaz a 0–19 éves korosztályra vonatkozó legfrissebb nemzetközi adatok és elemzések.

Az adatok, Excel táblázatok és grafikonok letölthetők a következő oldalról:

www.childrenandaids.org

Halott baba a kiságyban - Kiderül végre az ok?

Publikálás dátuma
2014.11.29. 11:45
Illusztráció/Thinkstock
A legújabb kutatás szerint egy agyi rendellenesség lehet felelős a hirtelen csecsemőhalál szindróma (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) okozta halálozások több mint 40 százalékáért- írja a vital.hu.

A rendellenességet a hippokampuszban, a légzést, a szívfrekvenciát és a testhőmérsékletet befolyásoló agyi területen mutatták ki. Az abnormalitás meggátolhatja az agyat abban, hogy megfelelően szabályozza a légzést és a szívfrekvenciát alvás közben, illetve az éjszaka bekövetkező rövid ébredések alatt. „Ez a rendellenesség a bölcsőhalál kockázatának teszi ki a csecsemőket” – összegezte az eredményeket a kutatás vezetője, Dr. Hannah Kinney, a Harvard orvosi karának professzora. Kinney ugyanakkor azt is hozzátette, mivel ez az abnormalitás első megfigyelése, egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy ez a rendellenesség valóban a bölcsőhalál oka. Mielőtt ezt kijelenthetnénk, a kutató szerint először ki kell deríteni, mi okozza a rendellenességet, és meg kell határozni, hogy önmagában okozhat-e bölcsőhalált.

Az Acta Neuropathologica november 24-i számában megjelent kutatás során a szakértők Kinney vezetésével 153 olyan csecsemő agyából származó mintákat elemeztek, akik 1991 és 2012 között haltak meg hirtelen és váratlan módon. A halálozásokat két csoportra osztották, az elsőbe a megmagyarázhatatlan, a másikba pedig az ismert eredetű, például fertőzés, baleset, gyilkosság vagy oxigénhiány miatt bekövetkezett halálozások tartoztak.

Az eredményekből az derült ki, hogy a megmagyarázhatatlan okból elhunyt csecsemők 41,2 százalékában volt megfigyelhető a rendellenesség a hippokampusz gyrus dentatus részén, míg ez az arány csak 7,7 százalék volt a megmagyarázható okból elhunyt csecsemők körében. A bölcsőhalál következtében meghalt 86 csecsemő közül 43 százalékban figyelték meg a rendellenesség jelenlétét. Ez a gyrus dentatusban bekövetkező változás arra utal, hogy probléma merült fel a fejlődésben valamikor a magzati időszakban, vagy a születés utáni hónapokban.

forrás: vital.hu

Több nőt szeretnének a vállalatok felső vezetésébe

Publikálás dátuma
2014.11.29. 11:08
Illusztráció/Thinkstock
A nagy svájci cégeknek garantálniuk kell, hogy felső vezetőiknek legalább 30 százaléka nő legyen, ha Svájcban elfogadják a kormány új törvényjavaslatát - írja  a Financial Times.

A brit gazdasági napilap cikke szerint a svájci kormány javaslata kiterjedne minden "gazdaságilag jelentős tőzsdén jegyzett" vállalatra. Az érintett vállalatoknak 5 évük lenne, hogy alkalmazkodjanak az új szabályhoz. A törvényjavaslat egyszerre szigorúbb és enyhébb is, mint más hasonló európai kezdeményezések.

Norvégiában, Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban például törvényben írják elő, hogy a vállalatok igazgatósági tanácsában a tagoknak hány százaléka kell, hogy nő legyen. A svájci javaslat ennél tovább megy, mert nemcsak az igazgatósági tagokra, hanem az alattuk levő szintű vezetőkre is vonatkozna. A svájci javaslat viszont megengedőbb is, mert az ötéves határidő végén nem vár semmilyen büntetés azokra a vállalatokra, amelyek nem érik el a 30 százalékos arányt. Ezeknek a vállalatoknak csak fel kellene tüntetniük éves jelentésükben, hogy miért nem valósult meg a cél, mit tettek és mit tesznek majd az eléréséhez.

A törvényjavaslatot még megvitatja többek közt a svájci törvényhozás is, így végső szövege jelentősen változhat.  A Financial Times írása szerint jelenleg a svájci SMI indexet alkotó 20 tőzsdén jegyzett legfontosabb vállalatban nincs egyetlen női vezérigazgató sem, és csak egyetlen női igazgatósági tag van.