A UNICEF minden gyereket meg akar óvni a HIV fertőzéstől

A becslések szerint 1,1 millió HIV fertőzést sikerült megelőzni a 15 éven aluli gyermekeknél, hiszen az új fertőzések száma a felére csökkent a 2005 és 2013 közötti időszakban – derül ki az UNICEF, az AIDS világnapja előtt publikált adataiból.

A UNICEF magyar Bizottság közleménye szerint ez a rendkívüli eredmény annak köszönhető, hogy HIV fertőzött várandós nők milliói jutnak olyan ellátáshoz, amellyel megelőzhető a fertőzés anyáról gyermekre terjedése (PMTCT). Ez magában foglalja a nők életen át tartó HIV kezelését, amellyel jelentősen csökkenthető a vírus csecsemőkre történő átterjedésének kockázata, valamint biztosítható az anyák életben maradása és jó egészségi állapota.

„Ha képesek vagyunk megelőzni 1,1 millió új HIV fertőzést, akár minden gyermeket meg tudunk óvni a HIV fertőzéstől – de ez csak úgy sikerülhet, ha minden gyermekhez eljutunk”, fogalmazott Anthony Lake, a UNICEF ügyvezető igazgatója. „Meg kell szüntetnünk a még meglévő szakadékot, és még többet kell tennünk azért, hogy minden egyes anyához, újszülötthöz, gyermekhez, fiatalhoz eljussanak a HIV megelőzését és kezelését szolgáló programok, amelyekkel életeket menthetünk és tehetünk jobbá.”

A legszámottevőbb csökkenés a 2009 és 2013 közötti időszakban történt nyolc afrikai országban: Malawi (67%), Etiópia (57%), Zimbabwe (57%), Botswana (57%), Namíbia (57%), Mozambik (57%), Dél-afrikai Köztársaság (52% és Ghána (50%).

Azonban a végső célt – azaz hogy a gyermekek esetében 90%-kal csökkentsük az új HIV fertőzések számát 2009 és 2015 között – még nem sikerült elérnünk. 2013-ban, az alacsony és közepes jövedelmű országokat tekintve a HIV fertőzött és várandós nők mindössze 67%-a jutott hozzá az anya-gyermek transzmisszió terén leghatékonyabb antiretrovirális gyógyszerekhez.

A megfelelő eredményeknek gátat szab, hogy a kezelés nem érhető el mindenki számára. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő HIV fertőzöttek közül a felnőttek nagyobb eséllyel kapnak antiretrovirális kezelést (ART), mint a gyermekek. 2013-ban a 15 éves és annál idősebb felnőttek 37%-a részesült kezelésben, szemben a 0–14 éves gyermekek körében mért mindössze 23%-os aránnyal – ez azt jelenti, hogy négy gyermekből maximum egy kap megfelelő kezelést.

A serdülőkorúak AIDS halálozási mutatói ugyancsak aggasztóak. Miközben a többi korcsoportban 2005 és 2013 között közel 40%-kal csökkent az AIDS-hez köthető halálesetek száma, egyetlen korcsoportban, a 10–19 év közötti serdülőkorúaknál ez a szám nem csökkent. A UNICEF „Új statisztikák – gyermekek, serdülőkorúak és az AIDS” című jelentéséből megismerhetők a gyermekekre és serdülőkorúakra, azaz a 0–19 éves korosztályra vonatkozó legfrissebb nemzetközi adatok és elemzések.

Az adatok, Excel táblázatok és grafikonok letölthetők a következő oldalról:

www.childrenandaids.org

Szerző

Mikó-ügy - "Háborúra készülünk"

Az Erdélyi Református Egyházkerület kolozsvári rendkívüli közgyűlésén felajánlotta lemondását Kató Béla püspök a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének a visszaszolgáltatását érvénytelenítő bírósági határozat miatt, a közgyűlés azonban egyhangúlag megerősítette tisztségében a püspököt.

Kató Béla felszólalásában elmondta, az ítélet azt jelenti, hogy - legalábbis a bíróság szerint - az egyház olyan ingatlant kért vissza, ami nem volt az övé. „Azt az egyházat, amely közel ötszáz esztendeig hitte, vallotta és gyakorolta a tíz parancsolat betartását, most csalásért, hamisításért, mások vagyonának az ellopásáért ítélték el. Az ilyen egyházat szerintem azonnal be kell záratni, vezetőit börtönbüntetésre kell ítélni, mert félrevezettek egy egész országot, egy egész világot” - jelentette ki felháborodottan, az ítéletet bírálva a püspök.

Hozzátette, azért érzi felelősnek magát, mert Pap Géza korábbi püspökkel együtt közösen hozták meg a döntést, hogy nem engednek a zsarolásnak, amikor a Mikó-ügy magyar feljelentője azzal fenyegette az egyházat, hogy a Mikó kollégiumot is elveszíti, ha ragaszkodik a kollégiumhoz tartozó lelkészi lakásokhoz.

A közgyűlés tagjai azonban név szerinti szavazással elutasították a lemondást. Kató Béla a bizalmat megköszönve kijelentette, azért volt szükség a szavazásra, „mert háborúra készülünk, és a háborúban a tábornoknak tudnia kell, hogy milyen hadsereg áll mögötte”. A hadakozás első lépéseként bejelentette, hogy visszautasítja azt a kongruát (püspöki illetményt), amit a román állam ad számára. „Nem fogadhatom el egy olyan államtól, amelyik ilyen ítéletet hozott fölöttünk” - jelentette ki a püspök. Hasonló bejelentést tett Kántor Csaba püspökhelyettes is.

A közgyűlésen felszólaló Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kijelentette: jogállamban nem szokás a bíróság ítéleteit bírálni, de nyomatékosította, hogy Románia nem jogállam. „Ebben az országban az igazságszolgáltatás nem igazságot szolgáltat, hanem kiszolgál egy olyan rendszert, amelyiknek az a célja, hogy minket, erdélyi magyarokat legyengítsenek, leszegényítsenek” - fogalmazott a polgármester. „Újra kell értékelni a viszonyunkat a román államhoz. Lehetünk-e lojálisak egy olyan államhoz, mely kifoszt, másodrangú állampolgárnak tekint. Magyarországnak is újra kell értékelnie a román-magyar alapszerződést. Nem lehet Magyarország azok mellett a háborúban, akik ki akarnak bennünket fosztani” - fogalmazott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa.

Antal Árpád szerint Erdély valamennyi lakójának fel kell tennie a kérdést, hogy jobb helyzetbe került-e az erdélyi román, a magyar, és a szász közösség, mint 1918 előtt volt. „Ki lehet mondani azt, hogy közel száz év alatt a román adminisztráció sokkal több problémát okozott nekünk, mint amennyit megoldott. Igen, újra kell értékelnünk a viszonyulásunkat a román államhoz” - jelentette ki Sepsiszentgyörgy polgármestere. Antal Árpád kijelentette, a református egyház küzdelmében a továbbiakban is számíthat Sepsiszentgyörgy városára.

A közgyűlés határozatot fogadott el, melyben kijelentette, az egyház soha nem kívánta a más tulajdonát, de ragaszkodik a sajátjához, és semmilyen körülmények között nem mond le a Székely Mikó Kollégiumról, és más, a román állam által jogtalanul birtokolt javáról.

A ploiesti táblabíróság szerdai jogerős ítélete érvénytelenítette a kommunizmus idején államosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak, és felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a visszaszolgáltatást 2002-ben elrendelő tisztségviselőkre.

Szerző
Frissítve: 2014.11.29. 14:58

Ítélet: Mubarak nem bűnös a többszáz tüntető halála miatt

Publikálás dátuma
2014.11.29. 11:57
Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök támogatói ünnepelnek Kairóban 2014. november 29-én, miután Mubarakot felmentették a 2011-es
Felmentéssel zárult szombaton Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök pere, amelyben a 2011-es forradalom alatt történt emberölésékkel kapcsolatos felelősségét vizsgálták.

A kairói rendőrakadémia épületében tartott tárgyaláson a Mubarak-éra utolsó belügyminiszterét, Habíb el-Adlit, valamint a belbiztonsági szolgálatok hat magas rangú tisztségviselőjét is ártatlannak nyilvánították. Az Egyiptomban az "Évszázad pere" néven emlegetett eljárásban a bíróságnak egyebek mellett arról kell állást foglalnia, hogy az exelnök elrendelte-e több száz tüntető meggyilkolását a három évtizedes uralmának végéhez vezető, 2011-ben kirobbant felkelés során. Tizennyolc kormányellenes megmozdulás alatt összesen közel kilencszáz ember vesztette életét, Mubarak felelőségét mindazonáltal csak 239 demonstráló erőszakos halálával kapcsolatban vizsgálták.

Mubarakot ezenkívül egyes korrupciós vádpontokban is felmentették két fiával, Alá és Gamál Mubarakkal együtt. Ellenük és az exelnök egyik bizalmasa, Huszein Szálem befolyásos vállalkozó ellen többek között az volt a vád, hogy a világpiaci árfolyamnál jóval olcsóbban adtak el földgázt Izraelnek.

A bíróság előtt a tekintélyelvű volt államfő támogatóit rendőrkordon választotta el az áldozatok hozzátartozóitól, akik bosszút követeltek az igazságszolgáltatástól. Az ítéletre várva sokan elesett családtagjaik képét tartották a magasba, Mubarak kivégzését követelve. Halífa Ahmad Halífa fia fotóját lengette az exelnök támogatói felé, akiket a "gyilkos cinkosainak" nevezett. Halífa az MTI-nek elmondta, hogy fiát 2011. január 28-án, a "düh péntekén" lőtték szíven. "A vér vért követel" - mondta a férfi, aki maga is megsebesült a golyózáporban.

A 86 éves exállamfő támogatói is szép számban összegyűltek. "Mubarak idején minden sokkal jobb volt, mint most. Igazságtalanság, ami jelenleg vele történik, hiszen semmi köze a gyilkosságokhoz" - mondta Rehán Ahmed el-Mádi, aki a másik oldalon kántálókat banditáknak nevezte.

Mubarakot és a többi vádlottat 2012-ben ugyanebben az ügyben bűnösnek találták és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Egy sikeres fellebbezés után 2013 áprilisában újrakezdődött az eljárás. A felmentések ellenére egyik vádlott sem került szabadlábra. Mubarak és fiai közpénzek elsikkasztása miatt jelenleg hároméves szabadságvesztésüket töltik. A szombati tárgyalást vezető bíró az ítélet ellenére hangsúlyozta, hogy a felmentés nem csökkenti Mubarak felelősségét az elnöksége utolsó éveire jellemző "korrupcióval" kapcsolatban.

Szerző