Százmilliós ingatlancsalás - Ausztráliában kapták el (videó)

Ausztráliából szállítottak haza pénteken a rendőrök azt a zalaegerszegi, mintegy 100 millió forintos csalással vádolt férfit, aki 12 évig bujkált a hatóságok elől.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányságra (ZMRFK) pénteken kora délután érkezett meg a repülőtérről egyenesen Zalaegerszegre szállított G. József, akinek gyanúsítotti kihallgatását ezt követően azonnal meg is kezdték. Nothoff Ingrid, a ZMRFK szóvivője elmondta: a 61 éves férfit több rendbeli, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással gyanúsítják, és kezdeményezték az előzetes letartóztatását.

Mint kifejtette: a gyanú szerint G. József 2000 és 2002 között több magánszemélytől és vállalkozástól milliós nagyságrendű kölcsönöket vett fel, s fedezetül olyan ingatlant ajánlott fel, amely akkor már nem volt a tulajdonában. Volt olyan üzleti partnere, akitől egy épülő lakásra vett fel előleget, az ingatlant azonban másnak is értékesítette. Mások ingatlanberuházásra adtak neki több tízmilliós kölcsönt, de a pénzüket nem kapták vissza. Az utolsó esetben, 2002 tavaszán egy közel 30 milliós összeg átvétele után ismeretlen helyre távozott.

Az éveken át tartó nyomozás során a zalai rendőrök a külföldi hatóságokkal együttműködve kiderítették, hogy a férfi Ausztráliában bujkál. Idén nyáron fogták el és került kiadatási őrizetbe, majd csütörtökön szállították Budapestre és onnan Zalaegerszegre - közölte a szóvivő. Hozzátette: ő volt az első, akit Ausztráliából hoztak haza Magyarországra kiadatási eljárás keretében.

Nothoff Ingrid elmondta: a férfi bűncselekménye 12 év után sem évült el, ugyanis a csalásokat üzletszerűen követte el. Mint kiderült, G. Józseftől a felesége évekkel ezelőtt elvált, illetve a család kezdeményezte a férfi holttá nyilvánítását, a hatóságoknak azonban már akkor voltak jelzései arra, hogy a körözött külföldön tartózkodik.

Szerző

Bevándorlók bicikliztek az M1-esen

Csütörtökön az autópálya 147-es kilométer szelvényénél kapták el azt a két bevándorlót, akik már negyedik napja kerékpárral közlekedtek az M1-esen - írta a police.hu.

A férfiak a leálló sávon hajtottak Ausztria irányába, mikor az egyenruhások igazoltatták őket. Az egyik külföldi által átadott magánútlevélben tavalyi kiléptető bélyegző lenyomat szerepelt, azonban beléptető nem. A másik fiatalember elvileg be sem léphetett volna már Magyarország területére.

A két emigráns a „zöldhatáron” lépett be és négy napja tekert Nyugat-Európa felé. A járőrök a 36 éves és 24 éves szerb állampolgárokat a rendőr-főkapitányságra előállították és ellenük szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

Szerző

Miskolci erőszak - Egymilliós nyomravezetői díj

Egymillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőr-főkapitánya annak a férfinak a kézre kerítéséért, aki Miskolcon megerőszakolt egy fiatal nőt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken.

Dobi Tamás azt mondta, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az eset Miskolcon, a Bársony János úton történt, még november 15-én este hat óra és fél hét között. Az elkövető egy fiatal nőt - akarata ellenére - magával vonszolt egy bokorba, majd ott szexuális erőszakot követett el vele szemben – ismertette a részleteket Dobi Tamás.     

Hozzátette, az ügyben egymillió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. A díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az elkövető azonosítható.     

Dobi Tamás azt mondta, hogy az eljáró hatóság a tanú védelmére a szükséges intézkedéseket megteszi. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli. A díjkitűzés visszavonásának jogát Vereckei Csaba, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője fenntartja. 

Szerző