Előfizetés

Az MSZP elutasítja a szegregációt

A köznevelési törvény jelenlegi módosítása olyan hibákat próbál orvosolni, amelyeket a korrupt kormányzat által az oktatásra erőltetett álreformok sorozata idézett elő - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik: 

A Fidesz a tankötelezettség 16 évre csökkentésével és az ifjúságvédelmi jelzőrendszer szétverésével már bebizonyította, hogy magára hagyja a szegregációnak legjobban kitett, szegény és hátrányos helyzetű gyermekeket. A kormányzat összes intézkedése növeli a különbségeket szegény és még szegényebb ember között, miközben a gyermekszegénység egyre nagyobb méreteket ölt. A folyamat megállítására a Parlament előtt lévő oktatási módosító csomag sem vállalkozik, ugyanakkor egyes passzusai alkalmasak az iskolai szegregáció legalizálására.

Az MSZP a szegregáció minden fajtáját elutasítja, ezért a törvényhez módosító javaslatokat nyújtottunk be.

Kiss László,
országgyűlési képviselő

Ma a BKK "szétverése" miatt mennek utcára

Publikálás dátuma
2014.11.28. 12:28
A BKK beolvasztásáról a Fővárosi Közgyűlés döntött szerdán. FOTÓ: Kovács Attila/MTI
Ma este demonstrálnak a BKK székháza előtt azok, akik nem értenek egyet a Fővárosi Közgyűlés azon döntésével, miszerint a Budapesti Városigazgatás Holdingba integrálják a Budapesti Közlekedési Központot - írja a hvg.hu.

Kiállunk a BKK mellett címmel szerveznek demonstrációt a Facebookon. A szervezők péntek este hétre várják a BKK Rumbach Sebestyén utcai székháza elé azokat, akik nem örülnek a Budapesti Közlekedési Központ "szétverésének". Azt kérik, mindenki hozzon magával post-iteket, arra pedig írják rá, mit köszönnek a BKK-nak és mit veszítenek azzal, ami történik, "ha nem akadályozzák meg" - írta a hvg.hu.

Ahogy korábban írtuk, a Fővárosi Közgyűlés szerdán fogadta el azt a javaslatot, melynek értelmében január 15-től létre jön a Budapesti Városigazgatás Holding (BVH) Zrt., amelyik egyebek mellett a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t (BKK) is bekebelezi. A döntés lehetővé tesz, hogy a főpolgármester menessze Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját. Az MSZP támogatta a holding felállítását, ám a PM-es Karácsony Gergely nemmel szavazott.

Bár a közlekedésszervezés, a személyszállítás továbbra is a BKK feladata marad, a központot az új gigaholdingba integrálják, a közutak kezelése, fenntartása, üzemeltetése a BKK-ról leválasztott BKK Közút Zrt.-hez kerül, amely ezentúl önálló gazdasági társaságként működik. Az így megerősített cég szedheti majd be a közútkezelési díjakat, és ugyancsak ők üzemeltethetik a taxiállomásokat. 

Az új holding a Budapest Városüzemeltetési Központ (BVK) utódaként a főváros cégeit és ezek mellett a nem kizárólagosan a fővárosi tulajdonban lévő "vegyes" cégeket, így a a Fővárosi Vízműveket, a Fővárosi Csatornázási Műveket, valamint a Budapesti Dísz- és Közvilágítási társaságot is irányítani fogja. Városigazgatóvá Bán Tamást, a BVK korábbi vezérigazgatót választotta a közgyűlés, amelyik arról is döntött, Szarvas Ferencet, a BVK jelenlegi vezérigazgatóját, visszahívja a tisztségből.

Karácsony nemmel szavazott

Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere nem szavazta meg az új városüzemeltetési koncepciót. Ezt az MTI-nek azzal indokolta, hogy sérülni fog a közlekedésszervezésben az eddig tapasztalt rendszerszintű gondolkodás. A DK-s Gy. Németh Erzsébet még a szavazás előtt arról beszélt, Tarlós képes az egész városüzemeltetést és a tömegközlekedést átalakítani azért, hogy eltávolíthassa Vitézy Dávidot, a BKK vezetőjét. A fideszes "cicaharchoz" pártja nem kíván asszisztálni - tette hozzá.

 

A ma esti demonstráció Facebook-oldalára ide kattintva juthat el.

Védőoltás okozhatta három idős ember halálát

Publikálás dátuma
2014.11.28. 12:16
Forrás: Thinkstock
Három idős ember halála miatt péntektől leállították az influenza elleni védőoltást az észak-olaszországi Lombardiában.

A halálesetek Molise tartományban és Szicília szigetén történtek. Az influenzaoltás után meghalt személyek mindegyike 68 évnél idősebb volt, és más betegségben is szenvedtek - közölte az olasz egészségügyi minisztérium. Novemberben oltották be őket vagy kórházban vagy háziorvosnál. Egy szintén influenza ellen beoltott negyedik idős személyt súlyos állapotban kórházban ápolnak.  

Az érintett személyeknek beadott oltóanyagot tartalmazó tételeket bevonták, és Lombardiában az esetek kivizsgálásáig felfüggesztették az influenza elleni oltást. 

Az egyik ismert olasz gyógyszergyártó cég 1977 óta használt, Olaszországban gyártott oltóanyagáról van szó. Évente több millió, 65 év feletti személyt oltanak be vele. Olaszországban évente nyolcezren halnak meg influenzában úgy, hogy előtte nem oltatták be magukat - közölte a gyógyszercég.