Juncker egyelőre nem büntet

Az Európai Bizottság egyelőre nem bünteti meg a stabilitási és növekedési megállapodás előírásait megsértő euróövezeti tagállamokat, köztük Franciaországot és Olaszországot - mondta a testület elnöke egy lapinterjúban.

Az uniós országok "nem szeretik, ha Brüsszel megleckézteti őket" - emelte ki Jean-Claude Juncker a német Süddeutsche Zeitungban és több más európai lapban megjelent interjúban.
A bizottságnak nagyobb tiszteletet kell tanúsítania a tagállamok iránt - tette hozzá, jelezve, hogy ebben változtat az eddigi gyakorlathoz képest. Hangsúlyozta: "meg kell hallgatnom a kormányokat, és meg kell értenem, hogy mi történik a különböző országokban".

A 3 százalékos GDP-arányos deficithatárt jövőre is átlépő Franciaországgal, Olaszországgal és további öt euróövezeti tagállammal kapcsolatban kifejtette: a közösségnek vannak előírásai és büntetései a szabályszegők számára, és egyszerű lett volna mindezt alkalmazni, a bizottság azonban úgy döntött, hogy egyelőre nem büntet, hanem megadja a lehetőséget az érintett országoknak, hogy "magyarázzák el, mit akarnak tenni".

A bizottság ugyan értékelte a benyújtott költségvetési terveket, és elemzése "nem egy költemény", de a következményekről csak jövő márciusban vagy áprilisban hoz végső döntést. Addig az érintett országok megalkotják 2015-ös államháztartási programjukat, amelyben bemutathatják, hogy miként kívánják a 3 százalékos határ alá szorítani a hiányt - mondta Jean-Claude Juncker.

A Süddeutsche Zeitung az interjú bevezetőjében rámutatott, hogy Juncker nagyon nagy engedményt tesz Franciaországnak és Olaszországnak, és a további öt euróövezeti országgal szemben is engedékeny. Franciaország kötelezettségszegési eljárástól és milliárd eurós nagyságrendű pénzbüntetéstől menekül meg, legalábbis egyelőre - tette hozzá a müncheni lap.

Ugyanakkor Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy pénteki interjúban szabálykövető államháztartási politika folytatására intett. Mindenkinek gondoskodnia kell arról, hogy "betartsuk az európai előírásokat, és közösen kell viselnünk a felelősséget azért, hogy jobb legyen a növekedés" - mondta a miniszter a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak.

Németország teljesíti az előírásokat - tette hozzá, utalva arra, hogy a német parlament pénteken szavaz a 2015-ös költségvetési javaslatról, amelynek alapján 1969 óta először ismét hitelfelvétel nélkül fedezik majd a folyó kiadásokat. Ez a politika "az előfeltétele annak, hogy felléphessünk azért, hogy a lehetőségeik határain belül mások is igazodjanak az európai szabályokhoz" - mondta Wolfgang Schäuble.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy "legfontosabb partnereink közül egyesek pillanatnyilag nehezebb helyzetben vannak, mint mi", és a közös felelősséghez a szolidaritás is hozzátartozik.

Szerző

Védőoltás okozhatta három idős ember halálát

Publikálás dátuma
2014.11.28. 12:16
Forrás: Thinkstock
Három idős ember halála miatt péntektől leállították az influenza elleni védőoltást az észak-olaszországi Lombardiában.

A halálesetek Molise tartományban és Szicília szigetén történtek. Az influenzaoltás után meghalt személyek mindegyike 68 évnél idősebb volt, és más betegségben is szenvedtek - közölte az olasz egészségügyi minisztérium. Novemberben oltották be őket vagy kórházban vagy háziorvosnál. Egy szintén influenza ellen beoltott negyedik idős személyt súlyos állapotban kórházban ápolnak.  

Az érintett személyeknek beadott oltóanyagot tartalmazó tételeket bevonták, és Lombardiában az esetek kivizsgálásáig felfüggesztették az influenza elleni oltást. 

Az egyik ismert olasz gyógyszergyártó cég 1977 óta használt, Olaszországban gyártott oltóanyagáról van szó. Évente több millió, 65 év feletti személyt oltanak be vele. Olaszországban évente nyolcezren halnak meg influenzában úgy, hogy előtte nem oltatták be magukat - közölte a gyógyszercég.       

Szerző

Ferenc pápa: az antiszemitizmus bűn

Publikálás dátuma
2014.11.28. 10:46
Forrás: Getty Images
Az Isten nevében folytatott gyűlölet és erőszak ellen szólt Ferenc pápa az izraeli Jediót Ahronót című újság pénteki számában megjelent exkluzív interjúban.

"Egyértelműen elutasítok minden Isten nevében elkövetett erőszakot" - mondta a katolikus egyház vezetője kétszobás, szerényen berendezett vatikáni lakosztályában a több mint tízórás beszélgetéssorozat részeként, amelyet Henrika Cimerman újságíróval folytatott, aki "barátja a pápa jó barátjának", Avraham Skorka argentin rabbinak. 

Ferenc pápa aggodalmának adott hangot az utóbbi időben Jeruzsálemben egyre fokozódó, vallási színezetű harcok, s különösen az egyik jeruzsálemi zsinagógában múlt héten történt vérengzés miatt. "Imádkozom az áldozatokért és az elfogadhatatlan erőszak miatt szenvedőkért. Szívem mélyéről az érdekelt felekhez fordulok, és felszólítom őket, hogy hagyják abba a gyűlöletet és az erőszakot és mindent kövessenek el a megbékélésért" - mondta az egyházfő. "A békét építeni nehéz, de béke nélkül élni maga a rémálom" - tette hozzá.

"A keresztény egyház és a Vatikán szerint Jeruzsálemnek a három vallás fővárosának kellene lennie, a béke és a hit fővárosának" - fejtette ki. "A béke eléréséhez politikai tárgyalásokat kell folytatni, amelyeket jó szándékkal és kölcsönös bizalommal kell megkezdeni. Azt kérem Istentől, hogy mindkét politikai vezető tegyen meg mindent az előrelépéshez, ez a béke egyetlen útja" - vélte a katolikus egyházfő. 

Ferenc pápa elmondta, hogy májusban azért utazott a Szentföldre, hogy még Simon Peresz hivatali idejében eleget tehessen a volt izraeli államelnök meghívásának. Régi álmát valósította meg, amikor a Siratófal előtt összeölelkezett két barátjával, az őt a látogatáson is elkísérő Avraham Skorka rabbival és Omár Abud sejkkel, az argentínai muzulmánok vezetőjével. 

"Egyértelműen ki kell jelenteni, hogy az antiszemitizmus bűn" - mondta Ferenc pápa az izraeli újságnak. "Ittlétem egyik oka, hogy emlékeztessem a keresztény világot a zsidóságban lévő gyökereinkre. Minden keresztényben lakozik egy zsidó, senki sem lehet igaz keresztény, ha nem ismeri el zsidó gyökereit. Természetesen nem etnikai, hanem vallási értelemben" - tette hozzá.

A pápa figyelmeztetett arra, hogy a második vatikáni zsinat a hatvanas években egyértelműen leszögezte, hogy nem a zsidók felelősek Jézus haláláért. "És ez nem ér itt véget. Vannak, akik tagadják a holokausztot. Ma is. Ez őrültség, de ez van. És ez felfoghatatlan" - tette hozzá Ferenc pápa, aki idén májusi izraeli látogatásán megcsókolta hat holokauszttúlélő kezét.

A közelmúlt közel-keleti iszlamista vérengzéseiről azt mondta, hogy "a keresztényüldözések súlyosabbak, mint a kereszténység első évszázadaiban voltak", utalva arra a korra, amikor a római Colosseumban például keresztényeket vetettek az oroszlánok elé. 

"Irakban elmondhatatlanul barbár bűntetteket hajtanak végre. Több ezer embert, köztük rengeteg keresztényt brutálisan elüldöztek otthonukból" - mondta Ferenc pápa. "Gyerekek éhen és szomjan halnak, nőket ejtenek rabul, és kegyetlenül legyilkolják az embereket" - hangoztatta a pápa, akinek titkára Egyiptomból származó kopt keresztény.

"Az iraki keresztények, jazidik és a többi kisebbség kiáltására világos és bátor választ kell adniuk a vallási vezetőknek, különösen a muzulmánoknak" - szögezte le Ferenc pápa, akit csak a biztonságiak aggodalmai akadályoztak meg abban, hogy nyár végén Dél-Koreába tartva leszálljon repülőgépével Irakban. "De a politikai vezetőknek és a nagyhatalmaknak is határozottan cselekedniük kell" - tette hozzá.

Szerző