Előfizetés

Notórius feljelentő tett bejelentést Korózs ellen

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2014.11.28. 06:08
Fotó: Népszava
Közveszéllyel fenyegetés vétségének gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a szocialista Korózs Lajos ellen a fideszes Tényi István. A kormánypárt egyik helyi szervezetének tagja azért tett bejelentést a Központi Nyomozó Főügyészségnél, mert az MSZP-s képviselő a múlt héten, a magánnyugdíj-pénztárakat érintő javaslat tárgyalásakor kijelentette, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek jobb lesz pakolni, mert a feldühödött 60 ezer ember "fel fogja gyújtani a minisztériumot". 

Korózs szerint ez retorikai fordulat volt, amivel a dühös pénztár-tagok véleményét igyekezett közvetíteni, de nem mondta, hogy "emberek, Molotov-koktéllal menjetek a minisztériumhoz és gyújtsátok fel". Ennek ellenére, ha a Fidesz le akarja járatni, minden eszköze meg van ehhez - fogalmazott lapunknak a politikus. Elmondta, hogy az MSZP pertársaságot alapított, ahová minden pénztártagot várnak.

Tényi ellen tavaly közveszéllyel fenyegetés miatt eljárás indult, mert volt iskolája néhány diákjának egy videót küldött a Facebookon, amelyen Bagdad 2003-as bombázása látható, és azt a megjegyzést mellékelte, hogy "Nagyjából ez marad az iskolából". Emiatt a szalagavató is elmaradt az iskolában. Idén információink szerint Tényi feljelentése alapján indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda előbb sikkasztás, majd hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen az Ökotárs Alapítvánnyal kapcsolatban.

A tanárt korábban azért bocsájtottak el a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Alapítvány (Szersa) oktatási központjából, mert az órákon politizált. Az Ökotársal kapcsolatban azért tett feljelentést, mert a Magyar Nemzet cikkében meglátta hogy a Szersa vezetője, Matiszlovicsné Horváth Éva is tagja volt a civil pénzek sorsáról döntő bizottságnak és bírálóként az iskolának is juttatott pályázati pénzeket.

A zavar oka: Simicska

Publikálás dátuma
2014.11.28. 06:02
Húsz évig az Orbán Viktor–Simicska Lajos kettős határozta meg a Fideszt, mára elmérgesedett a viszonyuk FOTÓ: EUROPRESS/k GETTY
A Nemzeti Választási Bizottság tegnap hivatalosan is kiírta február 22-re a veszprémi időközi parlamenti választást. A Fidesz-KDNP vereség esetén elveszíti kétharmados többségét. Nem elég, hogy Orbán Viktort aggasztják a kormányellenes tüntetések és a közvélemény-kutatók által mért népszerűségvesztés, elégedetlen a kommunikációs stábbal is. Az igazi zavar oka azonban maga Simicska Lajos, aki - mint a Népszava szerdán először közölte - bejelentette: gondolkodik az induláson, mégpedig nem a Fidesz színeiben. A kormánypártban tanácstalanok, mit akarhat a Közgép vezére, csak azt érzik, hogy az üzenete "kemény".

"Biztos lesznek, akik ezt kétségbe vonják, de Simicska Lajos valóban elvi kérdéseket mérlegel, amikor azon gondolkodik, induljon-e a veszprémi választáson" – idézett a hvg.hu egy nagyvállalkozót Simicska környezetéből. Ha pedig a végső döntése az indulás lesz, az erős "üzenet a kétharmadnak, illetve a jelenleg tomboló politikának". Ez utóbbi véleményt erősítette meg lapunknak Gőgös Zoltán is. Az MSZP elnökhelyettese, Veszprém megyei elnöke szerint bejelentkezésével Simicska zsarolni próbálja a Fideszt, mert ha valakinek pontos képe van arról, hogyan működik valójában az Orbán-rendszer, akkor az ő, és ha megszólalna, akkor sok embernek okozhatna kényelmetlenséget. Már a választási indulás lehetőségének a felvetése is komoly figyelmeztetés – tette hozzá Gőgös.

A veszprémi körzet tegnap újabb meglepetéssel szolgált. "Furcsa lenne úgy kezdeni a politizálást, hogy rögtön a legelső ígéretemet nem tartom be" – mondta néhány napja az Indexnek Török Gábor politológus, amikor bejelentette, hogy elindulna a veszprémi választáson. A „furcsaság” előállt: Török tegnap bejelentette, hogy visszalép, mégpedig azért, mert kiderült, Simicska is ringbe szállhat. Bár még nem egyértelmű, hogy a Közgép-vezér valóban megméretteti magát, Török szerint megváltozott a mérkőzés: Simicska akár közvetlenül indul, akár valakit indít, akár valakivel valamilyen formában megállapodik, a választás már biztosan az Orbán-Simicska harcról fog szólni, noha nagyrészt a nyilvánosság számára nehezen érzékelhetően.

A politológus bejegyzésében azt írta: átgondolta, hogy helyes-e, ha ebben a játszmában a „pályán van” és arra jutott, hogy nem. Kicsit sem azért, mert félne ettől, hanem azért, mert ez nem az ő mérkőzése és azt feltételezi, hogy a következő időszak eseményei igazolják majd döntését. Török még vasárnap, az újpesti időközi választás estéjén vetette fel, hogy elindulna Veszprémben, szerdán a Jobbik jelezte: ha így van, nem indítanak jelöltet és választóikat a támogatására kérik fel. Vona Gábor Jobbik-elnök csütörtökön bejelentette, hogy Török visszalépése után mégis saját jelöltjük lesz, majd az év végén döntik el, hogy ki. Lapunk úgy értesült, hogy a Jobbik mellett, más, demokratikus ellenzéki pártvezető is akadt, aki a többieket Török támogatására próbálta rávenni.

Ami biztos: az MSZP – a korábbi hírekkel szemben - semmiképpen nem indítja a helyi Mesterházy Attila volt pártelnököt, a párt vezetése és a helyi szocialisták több jelöltről vitatkoznak, és úgy tudjuk, még az is lehetséges, hogy esetleg független jelöltet támogatnak majd. Egyelőre a Fidesznek sincs jelöltje, bár korábban felmerült, hogy Ovádi Pétert, Navracsics volt titkárát indítják, de a Népszava úgy értesült maga a kormányfő opponálja ezt, mert – főként Simicska bejelentkezésével – a helyzetet annyira veszélyesnek látja, hogy szeretne igazán fajsúlyos politikust indítani. F

G. Fodor anekdotázik
„Amikor a kis molylepke először repül ki a szekrényből, visszatérve az öreg lepke megkérdezi tőle "Hogy érezted magad kint fiam?". A kis molylepke így felelt: "Nagyon örültek nekem. Mindenki tapsolt.” G. Fodor Gábor, a kormányközeli Századvég stratégiai igazgatója írta tegnap blogján ezt az anekdotát a veszprémi időközi választással kapcsolatban. Az nem egyértelmű, hogy G. Fodor az indulását lebegtető Simicsára, vagy az azóta a jelöléstől visszalépő Törökre utalt.

 

odor anekdotázik

Védi a korrupciót a Fidesz

Biró Marianna
Publikálás dátuma
2014.11.28. 06:00
Horváth András és a KElleSZ december 4-ére újabb tüntetést szervez a Kossuth térre FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Akadályozza a Fidesz, hogy megalakuljon a NAV-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság, de a kabinet sem kezdeményezett független vizsgálatot a hivatal korrupciógyanúba keveredett, s emiatt Amerikából kitiltott vezetői, valamint az áfacsalások ügyében. Lényegében egyetlen, illetékes hatóság sem teszi a dolgát az ügyben, így könnyen úgy tűnhet: az Orbán-kormány a korrupció fenntartásában érdekelt.

Bár először felvette napirendjére az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a NAV-ügyet vizsgáló bizottság létrehozásának javaslatát, végül a kormánypárti képviselők mégis levették, s nem voltak hajlandóak tárgyalni a témáról. A fideszes tagok egyetlen érvként azt hozták fel, hogy több időre van szükségük. Azt ugyan nem tudni, mihez, hiszen a bizottság megalakításához szükséges képviselői aláírás megvan - valamennyi ellenzéki párt támogatja a vizsgálatot -, a testület céljai pedig október közepe óta ismertek.

Az ülés után Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, Szél Bernadett, a párt társelnöke, Horváth András, a NAV volt munkatársa és Vágó Gábor, az LMP egykori képviselője - utóbbiak ketten a Korrupcióellenes Szövetség (KElleSZ) alapító tagjai is - próbálták értelmezni a történteket. Schiffer szerint a a kormánypártok azért vették le a javaslatot a napirendről, mert még nincs álláspontja az ügyben a kormánynak. Pedig idejük lett volna rá október 17-e óta, ekkor nyújtották be a javaslatot - tette hozzá Szél.

Az áfacsalási botrányt kirobbantó volt adóellenőr Horváth kiemelte: azért is szükség lenne a bizottságra, mert a NAV-nál éppen azok vizsgálták ki az ügyet, aki érintettek lehetnek hivatali visszaélésekben. Ismét cáfolta, hogy a NAV-jelentés bizonyítaná állításainak megalapozatlanságát, és javasolta, mindenki nézzen utána azon dokumentumoknak, amelyeket a NAV nyilvánosságra hozott.

Egyébként a KElleSZ december 4-re minden eddiginél nagyobb civil megmozdulásra számít a NAV-botrány ügyében. Vágó bejelentette: csatlakoznak a korrupcióellenes tüntetéshez, amit egy másik csoport hirdetett meg. Megírtuk: az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért Facebook-csoport jövő csütörtökön este 6-ra, a Kossuth térre szervez demonstrációt, amiért a kabinet továbbra sem kezdeményezett független vizsgálatot a NAV korrupciógyanúba keveredett, s emiatt Amerikából kitiltott vezetői, valamint az áfacsalások ügyében.

Nemcsak a kormány adós azonban ezek vizsgálatával, az illetékes magyar hatóságok is. A tegnap bizottsági ülésen a képviselők meghallgatták Polt Péter legfőbb ügyész beszámolóját, amelyből kiderült, hogy tavaly regisztrálták a legtöbb korrupciós bűncselekményt, szám szerint 1105-öt, további részleteket azonban nem közöltek. A Legfőbb Ügyészség (LÜ) szerdán küldte el ismét Polt egy hónappal ezelőtti levelét André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivőjének, illetve az amerikai igazságügy-miniszternek, aki egyben a legfőbb ügyész tisztét is betölti. Kedden ugyanis az amerikai fél jelezte, hogy "nem rendelkezik" azzal.

Polt levelében "baráti szívességként" arra kérte az amerikai hatóságokat, adják ki bizonyítékaikat a hat magyar állampolgárt, köztük kormányzati tisztviselőket és a NAV elnökét, Vida Ildikót érintő korrupciós ügyben. Ha megkapja az adatokat, haladéktalanul megteszi a törvényben előírt szükséges lépéseket - ígérte Polt. Csakhogy már az érintettek amerikai beutazási engedélyeinek megvonásakor jelezte az Egyesült Államok: nemzetközi jogsegély keretein belül azonnal átadja a bizonyítékait a magyar hatóságoknak, ám eljárás nélkül erre saját törvényei értelmében nincs lehetőség.

Az LÜ mégsem indított eljárást hivatalból; Polt állítja, nincs konkrét ügy, amiben gyanú merült fel. Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke tegnap felszólította a legfőbb ügyészt, hagyjon föl azzal, hogy hülyének nézi a magyarokat, alibizik és bűnsegédként viselkedik a kitiltási ügyben. Indítson nyomozást, és úgy szerezze be a szükséges információkat az amerikai féltől. Erre egyébként az LÜ-nek az Együtt politikusai, valamint egy magánszemély által tett feljelentés nyomán is lehetősége van.

Valamennyi, a korrupciós gyanúk feltárásban érintett közfeladatot ellátó személy és szerv súlyos mulasztásban van a Vida Ildikó adóhatósági elnököt és több társát érintő amerikai kitiltási botrányban és a Horváth András volt adóellenőr által feltárt áfacsalási ügyekben is.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik