Az elektronikus cigaretta élettani hatása

Publikálás dátuma
2014.11.27. 15:39

A közelmúltban a média megszellőztette a hírt, hogy az e-cigaretta gőze fémeket tartalmaz. Ezen a szálon elindulva Riccardo Polosa professzor szükségesnek tartott további vizsgálatokat, elemzéseket lefolytatni. A professzor az University of Catania vezető belgyógyásza, szakértője a nikotinfüggőségnek és a tüdőgyógyászatnak. Az elektromos cigaretta élettani hatásairól készült tanulmányát a BioMed Central Public Healt című orvosi szakfolyóirat adta közre Az elektromos cigaretta, mint nikotinadagoló hatása a dohányzás csökkentésére címmel.

A jelenlegi eredmények azt mutatják, hogy az e-cigaretták gőze valóban tartalmaz fémeket, azonban elhanyagolható mennyiségben. Jóval az amerikai gyógyszerkönyv által megengedett szint alatt marad a napi bevitel. A talált értékek messze alacsonyabbak, mint a normál cigaretta füstjénél, mely több mint 7000 mérgező anyagot, több mint 40 féle elismert rákkeltő anyagot tartalmaz.

Kimondható, hogy az e-cigaretta gőze csak nyomokban tartalmaz fémeket, mely értékeknek egészségügyi kockázata nincs, kizárólag csak pánikkeltésre, bulvárforgalom növelésére alkalmasak. Figyelembe véve a környezetvédelmi ügynökségek jelentéseit a városi légszennyezésről, megállapítható, hogy egyetlen nagyvárosi forgalomban töltött óra alatt több fémet lélegzünk be, mint egy napi e-cigarettázás során.

A passzív e-cigarettázás vizsgálatakor kiderült, a cigaretta füstjével szemben az elektromos cigaretta kilélegzett gőze semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, s csupán néhány esetben lehetett kimutatni nyomokban a nikotint.

Az e-cigaretta hatása az asztmára

Szintén a média szellőzteti azt a hírt, hogy az elektromos cigaretta használata tüdőgyulladást és más légúti megbetegedéseket okoz. Hogy ez mennyire komoly? Semennyire! Az exogén lipoid tüdőgyulladás egy nagyon ritka állapot, mely többnyire az olaj alapú hashajtók, ajakbalzsamok és ízesített szájfények használatakor fordulhat elő. Az elmúlt években összesen két esetben hozták összefüggésbe az e-cigarettát a lipoid tüdőgyulladással – az Egyesült Államokban illetve Spanyolországban. Kiértékelve a klinikai eredményeket arra a következtetésre jutott a professzor, hogy ezek az összefüggések sem valósak, pusztán spekulációk – mindkét esetben sikerült megtalálni a tényleges kiváltó okot. Az asztmás dohányosok vizsgálata során azt tapasztalták, hogy aki áttért a rendszeres elektromos cigaretta használatra, objektív és szubjektív javulást ért el már az első hetekben.

Aromák és színezőanyagok

Az általános szabály az az, hogy akár természetes, akár mesterséges az aroma, mindig feleljen meg a helyi élelmiszeripar minőségi elvárásainak, rendelkezzen engedélyekkel a fogyasztáshoz. Természetesen ezek a szabályok nem a belégzést veszik figyelembe, de az alapvető tisztasági és biztonsági előírásokat be kell tartani a gyártás során. Természetesen nem feltétlenül szükséges ezeket az e-folyadékokat minden szempontból vizsgálni, hiszen ha nem tartalmaznak toxikus anyagokat, akkor belégzés során sem juttatnak a szervezetbe semmilyen káros anyagot. A színezékekkel ugyanez a helyzet, csak élelmiszer minőségű anyagok használható.

Tanácsok dohányosoknak

Mindenkinek, aki fontolgatja az e-cigarettára történő átállást, de aggódik a lehetséges egészségügyi kockázatok miatt, a következő érvek figyelembevételét ajánlják az elektromos cigaretta mellett:

Egy nemzetközi szakértő csoport összehívta a Kábítószerügyi Független Tudományos Bizottságot, felkérték arra, hogy vizsgáljon meg 12 nikotintartalmú terméket és értékelje az egészségügyi kockázatokat. Ezek között szerepelt többek között a cigaretta, a vékony cigaretta, a pipa, a szivarka, a vízipipa, a bagó és az elektromos cigaretta. A vizsgálat eredménye: ha a dohányzás egészségügyi kockázata 100 százalék, akkor az elektromos cigaretta csak 4 százalék.

Eredeti cím: Tanulmány az e-cigaretta élettani hatásáról

Szerző

Mobilalkalmazás a tüdődaganat ellen?

Publikálás dátuma
2014.11.26. 13:17
Forrás: Thinkstock
Am tüdődaganat kialakulásának kockázatát felmérő, okostelefonokra letölthető alkalmazást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosai a közelmúltban.

Az intézmény klinikai központjának mellkassebészeti osztályán, valamint bioanalitikai intézetében dolgozó szakemberek egyedülálló applikációja segíthet abban, hogy a daganatot már korai stádiumban felismerjék - írta a PTE tájékoztató anyagában. Kiemelték: az E-szűrő nevű, Androidra és iOS operációs rendszerre létrehozott ingyenes alkalmazásnak köszönhetően egy rövid kérdőív kitöltésével bárki felmérheti, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából.

Sőt, az alkalmazás képes tíz és húsz évre előre megjósolni a várható állapotot, például azt, hogy egy ma húsz éves nő melyik rizikócsoportba tartozhat harminc, negyven éves korában. Hozzátették, hogy a program a cellainformációk alapján rögzíti a kitöltés helyszínét és a teszt végén megmutatja a legközelebbi szűrőközpont címét.

A november eleje óta elérhető alkalmazást már mintegy kétezer ember használta, azaz csaknem annyi, amennyi Magyarországon korábban - a munkaalkalmassági vizsgálatokat leszámítva - egy év alatt részt vett tüdőszűrésen. A mobil szűrőprogramnak azért van nagy jelentősége, mert Magyarországon a tüdőrák a vezető daganatos halálok, százezer lakosra évente több mint száz eset jut. Az előrehaladott tüdőrák ötéves túlélés esélye öt százalék, de korai stádiumban akár kilencven százalékos is lehet.

A tüdőrákos betegeknek mindössze tíz-tizenöt százalékát tudjuk megoperálni, a többiek túl későn, akkor jelentkeznek, amikor a kór már előrehaladott állapotban van - idézte a PTE Szántó Zalán orvost, egyetemi adjunktust.

Az alkalmazást itt töltheti le!

Szerző

Ettől függ, humorosak leszünk-e

Publikálás dátuma
2014.11.25. 12:32
Forrás: Thinkstock
Hol fakad a humor az emberi agyban? Kutatók profi nevettetők agyát szkennelték, hogy rájöjjenek, az agy mely területei lépnek működésbe viccmeséléskor - számolt be róla a LiveScience tudományos portál.

Az átlagos emberekhez vagy amatőrökhöz mérve a profi humoristáknak az az agyterülete aktívabb volt, amely a humor megalkotásához járul hozzá. A komikusoknak viszont azok az agyterületei, ahonnan a humor kiváltotta öröm ered, kevésbé voltak aktívak - derült ki az amerikai Idegtudományi Társaság éves közgyűlésén bemutatott egyik tanulmányból. 

"Sok kutatás irányult a humor megértésében részt vevő agyterületekre, ám kevesen vizsgálták a humor keletkezését. Los Angelesben sok az olyan profi humorista, akik intésre képesek improvizálni, közülük kértünk fel néhányat, és bevontunk a tanulmányba amatőr nevettetőket, valamint kontrolcsoportként hétköznapi embereket is" - mondta el Ori Amir, a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) kutatója.

A résztvevőknek mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (MRI) vizsgálták az agytevékenységét. Az önkéntesek befeküdtek a gépbe, majd karikatúrákat mutattak nekik képaláírás nélkül. Azt kérték tőlük, írjanak a képhez vicces szöveget, semleges, nem humoros képaláírást vagy ne írjanak semmit.

A kapott eredmények különbségeket mutattak az agy "örömközpontjaiban", melyekről úgy tartják, a humor megértésében játszanak szerepet. A kontrolcsoportnál ezek a területek bizonyultak a legaktívabbaknak, utánuk következtek az amatőr nevettetők, legkevésbé a profik örömközpontjai léptek működésbe. Mi több, a profi humoristáknál rövidebb ideig működtek ezek a területek, mint a többi résztvevőnél. 

"Érdekes módon a működés rövidsége a depresszióval is kapcsolatos, tehát a szomorú bohóc sztereotípiában lehet valami igazság. Az is elképzelhető azonban, hogy a profi nevettetők egyszerűen jobban hozzászoktak a vicces dolgokhoz" - magyarázta Amir.

Ugyanakkor a humoristáknál a halántéklebenyben találtak nagy aktivitást. A tudósok úgy vélik, ez a terület az, ahol a humor születik. A vizsgálat során a kontrolcsoport résztvevőinél ez volt a legkevésbé aktív terület.

Szerző