Előfizetés

MSZP: már van a magyar zászlónak ünnepe

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a vonatkozó fideszes előterjesztés ellenére már van a magyar zászlónak ünnepe, az 1848 óta március 15-e. Tóbiás József szerdán Budapesten méltatlannak minősítette, hogy a magyar zászló és címer napja március 23-án legyen, mondván, ehhez a naphoz Mussolini és Hitler is köthető.

Az ellenzéki politikus - a szocialisták elnökségi ülését követő - sajtótájékoztatóján azon véleményének adott hangot, hogy minden március 15-én pártállástól függetlenül mindenki úgy tűzi ki a kokárdát, hogy azzal a nemzeti trikolort ünnepli. Kifogásolta, hogy március 23-a legyen a magyar zászló és címer napja, mert 1919-ben Benito Mussolini ezen napon hirdette meg fasiszta pártjának létrehozását, 1933-ban pedig Hitler március 23-án jelentette be a német felemelkedés programját.

A magyar zászló az erőt, a hűséget és a reményt szimbolizálja - jelentette ki a kokárdát viselő Tóbiás József. 

Kifejtette: erős Magyarország csak akkor van, hogy ha egy felelős kormány azon dolgozik, ne legyen négymillió létminimum alatt élő ember. A hűséget pedig egy felelős kormány az európai integrációban Magyarország nemzeti érdekeinek a képviseletével akarja megvalósítani - tette hozzá. Emellett a kormánynak reményt kell adnia minden Magyarországon élőnek, és azoknak, akik boldogulásuk keresése miatt elhagyták az országot, arra, hogy visszatérhessenek - közölte.

Tóbiás József szerint a jelenlegi kormány felelőtlen, játszani akar a szimbólumokkal. Jó lenne, ha a kormány a megosztás politikája helyett a nemzeti egyetértés politikáját folytatná - tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy az elnökség ülésén értékelték a vasárnapi újpesti választás eredményét. Közölte, hogy az MSZP által egyedül elért győzelem 14 év időközi választási kudarcai után történt. A munkát folytatni kell, mert az újabb sikereket hozhat az MSZP-nek - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a pártelnök beszélt arról is, hogy december 15-ig dönt az MSZP arról, kit indít a jövő évi veszprémi időközi országgyűlési választáson. A jelölt helyi lesz, és bírnia kell a helyi közösségek támogatását, képesnek kell arra lennie, hogy a kormánnyal szemben állók támogatását megszerezve "lebontsa a kétharmadot" - jelezte.

Arra felvetésre, hogy Simicska Lajos, a Közgép tulajdonosa elindulhat a február 22-i választáson, Tóbiás József azt mondta: "ezt már nem tudom megmagyarázni". Felhívta a figyelmet, hogy a vasárnapi választás óta többen is jelezték indulási szándékukat Veszprémben, és vannak, akik lájkokat is gyűjtenek ezért. Vegyük már komolyan a választást! - kérte a pártelnök, aki szerint arról is szól a választás, hogy rendben mennek-e a dolgok az országban.

Reagált arra is, hogy a Magyar Nemzet szerdai száma szerint az MSZP V. kerületi pártszervezete úgy látja, a személyes ambíciók tönkretették az országgyűlési választásokra a baloldali összefogást. Tóbiás József emlékeztetett arra, hogy október 12-én azt kérte párttársaitól, hogy értékeljék az idei három választási kudarcot. Hozzátette: azt azonban nem tartja szerencsésnek, hogy a médiában folytatják le a vitát, hiszen december 6-án választmányi ülés, míg 13-án országos pártértekezlet lesz.

Bán Tamás az új városüzemeltetési holding élén

Elfogadta a városigazgatási koncepció alapelveit a Fővárosi Közgyűlés szerdán, a határozat szerint új városüzemeltetési holding jön létre, amelybe integrálják a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t (BKK) és a BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt.-t (BVK).

A Fővárosi Közgyűlés jövő év január 15-től hozza létre a Budapesti Városigazgatás Holding (BVH) Zrt.-t. A testület Bán Tamás jogászt választotta - határozatlan időre - a BVH vezérigazgatójának, egyben a társaság igazgatósága elnökének.

Az elfogadott javaslatban az áll: a jelenlegi BVK és BKK egységes csoporttá szervezése új lehetőséget nyújt a városüzemeltetésre irányuló várospolitika alakításában és érvényre juttatásában.

Az új holding feladatait kiterjesztik az úgynevezett vegyes, nem kizárólagosan önkormányzati tulajdonú városüzemeltetési társaságokra: a Fővárosi Vízművekre, a Fővárosi Csatornázási Művekre, valamint a Budapesti Dísz- és Közvilágítási társaságra.

A BVH tevékenysége a fővárosi településüzemeltetési társaságok által nyújtott településüzemeltetési közszolgáltatásokkal összefüggő szervezési, irányítási, koordinációs és ellenőrzési feladatokra terjed ki, részt vesz ezekkel a közszolgáltatásokkal összefüggésben az önkormányzat felelősségi körébe tartozó döntések előkészítésében, véleményezésében. Továbbá a területen megvalósuló fejlesztések esetén projektmenedzsment tevékenységet is végez.

Létrejön a városigazgatói tisztség, amelyet az új városüzemeltetési holding mindenkori vezérigazgatója tölt be. Feladata a szoros kapcsolatrendszer kialakítása a holding és a főváros között.

A testület döntött arról, hogy a BVK jelenlegi vezérigazgatóját, Szarvas Ferencet visszahívja a tisztségből. A BKK vonatkozásában személyi kérdésekről nem határozott a testület. 

Bán Tamás a vezérigazgatói tisztséget munkaszerződéssel, bruttó havi 1,6 millió forint díjazással, éves bruttó alapbére 15 százalékának megfelelő prémium megállapításának lehetősége mellett látja el. Az igazgatóság elnökeként - mint vezető tisztségviselő - bruttó havi félmillió javadalmazásban részesül majd.

Aggályok Váradi András halála ügyében

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2014.11.26. 14:07
Forrás: Facebook
Elkészültek a szakértői vélemények Váradi András, az Együtt-PM alcsútdobozi polgármesterjelöltjének halálos balesete ügyében – tudta meg a Népszava. A rendőrség a jelek szerint az elhunyt felelősségét kívánja megállapítani, a műszaki, és az orvos szakértők jelentései azonban szöges ellentétben állnak egymással. Magyar György ügyvéd helyszíni bizonyítási kísérletet, és további vizsgálatot kezdeményez.

Postázták azokat a jelentéseket, amelyek Váradi Andrásnak az önkormányzati választás előestéjén bekövetkezett tragédiájával kapcsolatosak – tudta meg a Népszava. Az alcsútdobozi polgármester-jelöltet akkor gázolta el egy osztrák-magyar állampolgárságú 84 éves sofőr Mercedese, amikor Váradi az autójáról leesett létrát vitte vissza járművéhez. A gázolásnak azóta sincs gyanúsítottja. Mint lapunk októberben megírta: elképzelhető, hogy az áldozat felelősségét próbálják megállapítani.

Dr. Magyar György, aki Váradi családjának megbízásából látja el a sértetti képviseletet, most vehette kézhez a rendőrségtől a balesetről készült szakértői véleményeket. Megítélése szerint a két dokumentum - az orvosi, és a műszaki szakértői - súlyos ellentmondásban áll egymással.

A műszaki szakember szerint ugyanis a baleset úgy következett be, hogy Váradi András a felezővonalat 80 centiméterrel átlépve, a másik sávban gyalogolt, amikor a vele szemből érkező Mercedes a bal elejével elütötte őt, mert nem tudta elkerülni a férfit. Ebben az esetben - ha valóban így történt volna - az áldozat vagy szemből, vagy a bal oldalán szenvedett volna sérüléseket. Az orvosszakértők viszont egyértelműen rögzítették: a polgármester-jelölt halálát egyértelműen a teste jobb oldalát ért erőbehatások okozták. Azt is megállapították, hogy az ütközés álló helyzetben érte, miközben a bal lábán állt, és a jobbal lépett előre.

Úgy tudjuk, a férfi teste a gázolást követően 26 métert repült. A gépkocsi a megengedett 90 kilométeres sebesség helyett 70-nel közlekedett, de látnia kellett Váradinak az úton álló kivilágított, vészvillogóját is működtető autóját, ami fokozott körültekintést igényelne a közlekedőktől. Azt nem vizsgálták, hogy a Mercedes lámpái - különösen a bal oldali - megfelelően működtek-e.

Az ügyvéd úgy véli, a szakvélemények alapján nem rekonstruálható tökéletesen a baleset. Hogy ez a helyszínrajz pontatlanságának vagy másnak tudható be, egyelőre nem világos. (A műszaki szakértő főként a jegyzőkönyvek alapján dolgozik.) Magyar György megítélése szerint a szakértőknek meg kell ismerniük egymás véleményét, illetve kiegészítő véleményekkel pontosítaniuk kell a történteket. Emellett helyszíni bizonyítási kísérlet elvégzését is indítványozza.

Hangsúlyozta: bár a tragédia politikai felhangokat is kapott, számára kizárólag az eset közlekedési szálainak megnyugtató feltárása a fontos. Úgy látja, a rendőrség szeretné mielőbb lezárni az ügyet - akár úgy, hogy az áldozat felelősségét állapítja meg, de szerinte ez a további vizsgálatok nélkül korai lenne.