Előfizetés

"A baráti kör versenytársait elűzik Magyarországról"

A kormánypárti képviselők 7 igen, és az ellenzékiek 3 nem szavazata mellett tárgysorozatba vette az Országgyűlés gazdasági bizottsága a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló törvényjavaslatot.

A javaslat szerint a hozzájárulás mértéke az adóalap 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,2 százalék, de legalább 30 millió forint, míg 30-60 milliárd forintos adóalapra 2,5 százalék, a 60 milliárd forintot meghaladó adóalap után pedig 4,5 százalék lenne 2015. február elsejétől.

Varju László, a DK politikusa, független országgyűlési képviselő a bizottság ülésén kijelentette:  a javaslattal olyan személyre szabott törvénykezés valósul meg, ami nem áll távol a kormánytöbbségtől: "aki versenytársa lehet az önök baráti körének, azt elűzik Magyarországról" - fogalmazott.

A fideszes Szatmáry Kristóf erre reagálva azt mondta:  a magyarországi vállalkozások támogatása a magyar kormány prioritása, az pedig egy adottság, hogy a legnagyobb árbevételű cégek nem magyar tulajdonúak.

A bizottság tárgyalta több szocialista képviselő - többek között Hiller István, Mesterházy Attila és Korózs Lajos - önálló indítványát egy politikai nyilatkozat elfogadásáról, amely egy, a véleménynyilvánítást korlátozó új közteher bevezetésének kizárásáról szólna. Velez Árpád (MSZP) a bizottság ülésén hangsúlyozta: bár a miniszterelnök bejelentette, nem vezetik be idén az internetadót, de a kormánynak továbbra is szándékában áll az internet megadóztatása. Bánki Erik (Fidesz) ugyanakkor hangsúlyozta: a miniszterelnök egyértelműsítette, hogy nem kívánja ezt az előterjesztést a parlament elé hozni, így okafogyott az MSZP-s képviselők javaslata. A javaslatot a bizottság a kormánypárti képviselők 7 nem, és az ellenzékiek 3 igen szavazata mellett elutasította.

A bizottság szintén nem támogatta Szabó Tímea független képviselő, a mindenki számára szabad internet hozzáférésről szóló határozati javaslatának tárgysorozatba vételét.
A gazdasági bizottság egyben arról is döntött, hogy a testület bejelentkezik a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat részletes vitájára.

Tüntetés a szurkoló megölése miatt

Belgrádban tüntetést rendeztek a Crvena Zvezda szurkolói amiatt, mert pénteken Isztambulban, a belgrádi együttes Galatasary elleni kosárlabda Euroliga mérkőzésén megkéselték egy szurkolóját, a 25 éves Marko Ivkovicot. 

Bár a török orvosok négy órán keresztül próbálták újraéleszteni, belehalt sérüléseibe. Az ügynek politikai következményei lettek. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök avval vádolta a török felet, hogy nem ügyelt eléggé a rendre. Utalt arra, amikor az isztambuliak a városi rivális Besiktast fogadta, kétszer annyi rendőr teljesített szolgálatot.

A Zvezda szurkolói vasárnap, a szerb parlament épülete előtt tartottak megmozdulást. Néhány százan Törökország Belgrádba akkreditált nagykövetsége előtt tüntettek.

Szolidáris a klub az idős asszonnyal

Publikálás dátuma
2014.11.24. 09:53
Illusztráció/Thinkstock
Igazán nagyvonalú gesztust tett a spanyol első osztályú Rayo Vallecano együttese. A klub szolidáris egy hajléktanná vált, nyugdíjas asszonnyal, akinek lakását azután vette el a bank, hogy nem tudta fizetni a törlesztő részletet. Az egyesületnek köszönhetően a nő ismét beköltözhet a lakásba, s fizeti a lakás mindennemű költségeit.

A Rayo a szegények csapata, hiszen stadionja Madrid szegénynegyedében, Vallecasban található. E régióban különösen sokan váltak nincstelenné a gazdasági válságot követően. A 85 éves asszony több mind fél évszázadon keresztül lakott a negyedben. „Hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy a senora emberhez méltó életet élhessen” – jelentette ki a Rayo edzője, Paco Jemez.