Előfizetés

A szegények kosara a legnehezebb

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2014.11.24. 06:20
A KSH évente felméri, hogyan módosulnak a fogyasztási szokások, és ez alapján változtatja a kosarak tartalmát FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Hiába a stagnáló és jövőre is csak mérsékelten növekvő infláció, a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek fogyasztói kosara nehezebb lesz. Ennek fő oka, hogy ezek a társadalmi rétegek költik jövedelmükből a legtöbbet élelmiszerre és a háztartási energiára. Márpedig a jövő évi költségvetési törvénytervezet szövegéből is egyértelműen az derül ki, hogy az új, illetve megemelt adók miatt az élelmiszerek mindenképpen drágulni fognak.

Fogyasztói kosarunkat mintegy 1000-féle termék és szolgáltatás alapján állítja össze a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szakemberek arra törekednek, hogy minden termékcsoportot megfelelően reprezentáljanak. A fogyasztói kosár természetesen "nincs kőbe vésve", a vásárlói szokások és a termékek, szolgáltatások változásait a kosár összeállítói követik. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője a Népszavának elmondta, éppen ezért a fogyasztói kosár összetételét évente felülvizsgálják. A hivatal összeírói idén is járják a boltokat és összegzik a tapasztalataikat. Ezek alapján dől majd el, mi megy, mi marad a fogyasztói kosarakban.

A kosárból kihagyják azokat a termékeket, szolgáltatásokat, amelyek már nem kaphatók, illetve amik iránt már nincs igény. Emiatt nem szerepel már a listán a videókazetta, valamint a filmkölcsönzés. A termék és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás felett is eljárt az idő. Helyüket olyan termékek foglalják el, mint például az elektronikus könyv, a táblagépek. Az informatikai, elektronikai berendezések felgyorsult avulását bizonyítja, hogy a jelenleg vizsgált laptopok már sokkal nagyobb kapacitásúak, gyorsabbak, mint az akár 5 évvel ezelőtt megfigyelt "őseik".

A kosarak tartalma egészen másként érinti a különböző társadalmi csoportokat. Ezt egyébként a statisztikai hivatal rendszeresen méri. Figyelik többek között a nyugdíjasok, az alacsony, a közepes és a magas jövedelműek fogyasztási szokásait, melyik réteg, miből, mennyit tesz a "kosarába".

Az évekre visszatekintő vizsgálatok azt igazolják, hogy az alacsony jövedelműeknek általában magasabb az inflációs rátájuk, vagyis még az alacsony infláció mellett is ők kénytelenek jövedelmükhöz képest a legtöbbet költeni például élelmiszerre, háztartási energiára. A nyugdíjasok inflációs szintje most alacsonyabb a többi lakossági csoportnál, köszönhetően a mesterségesen lenyomott háztartási energia áraknak. Márpedig a nyugdíjasok fogyasztói kosarában, fogyasztási szerkezetében a háztartási energia jelentősebb nagyobb arányban képviselteti magát, mint a teljes lakossági fogyasztásban.

Az úgynevezett rezsicsökkentésig, illetve 2010-ig az elmúlt bő tíz évben egyébként mindig a nyugdíjasok terhei voltak a legmagasabbak, még az alacsony jövedelműekét is meghaladták. Magyarán, az elmúlt évig az infláció jobban sújtotta az idősebb korosztályt még az alacsony jövedelműeknél is. Ez utóbbi társadalmi csoportnál is a legnagyobb tétel az élelmiszer és a háztartási energia. Az élelmiszer árak az elmúlt hónapokban ugyan csökkentek, de éppen néhány fontos, alapélelmiszernek számító termék esetében ellenkező hatások figyelhetők meg.

A tej, tejtermékek, a tojás az év eddigi időszakában összességében 5 százalékkal drágultak, a húsért is kissé többet kellett adni. Igaz, a burgonya és a túltermelési válsággal küszködő almatermés miatt ez a gyümölcs 2014-ben kedvező áron jut el a vásárlókhoz. A kenyér sem drágult, ellentétben a zöldségekkel, gyümölcsökkel. különösen a devizáért beszerzett déligyümölcsök ára kúszott feljebb. Az év elején még többnyire klónként 300 forint körüli áron mért banán jelenleg már sok üzletben a 400 forintos szintet ostromolja. Ebben meghatározó szerepet játszik a forint árfolyamának gyengülése. Mind az euróval, mind a dollárral szemben veszített erejéből a hazai fizetőeszköz.

Elemzők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a háztartási energia árakat a kormány jövőre már szinte bizonyosan nem szoríthatja lejjebb, s az idei kedvező hatás 2015. őszéig kifut, kifullad. Egy rendkívül alacsony bázishoz képest már nagyobb súllyal esnek majd latba a háztartási energia árak.

Természetesen a nyugdíjasok is egy rendkívül összetett társadalmi csoport, hiszen vannak akik a hivatalosan megállapított létminimum alatti összegből kénytelenek gazdálkodni - ők vannak többen - és akadnak akik a magyar átlagfizetés többszörösével számolhatnak.

A KSH osztályvezetője megjegyezte: a nulla közeli infláció is csak egy átlag szám. Sok terméknek, szolgáltatásnak csökkent az ára, vagy nem változott, de jócskán vannak olyanok is, amelyeknek éppen ellenkezőleg, emelkedett a tarifája. Ezért sem lehet deflációról beszélni, mert annak az a feltétele, hogy hosszabb távon a termékek és szolgáltatások széles körében csökkenjenek az árak. Ez Magyarországon nem valósult meg, jövőre pedig még kevésbé lesznek adottak ezek a feltételek. Az idei "szép" inflációs adatokért jószerivel kizárólag a háztartási energia árak csökkentése a felelős. Ehhez valamicskét hozzátettek a ruházati termékek és a műszaki cikkek, de ez nem volt újdonság a szakemberek számára, mert ezekben a szegmensekben évek óta ez a tendencia érvényesül.

A közepes és magasabb jövedelműek valamint az alacsonyabb jövedelműek, nyugdíjasok közötti markáns különbség, hogy az előbbiek jóval többet áldoznak kultúrára, színházra, koncertekre, szórakozásra, hazai és külföldi utazásokra, mint kevésbé szerencsés honfitársaik. A magasabb jövedelműek természetesen többet költenek műszaki cikkekre, vagy éppen autóvásárlásra. Az ő kosarukban sokkal kisebb szerephez jut az élelmiszer és a háztartási energia.

Nehéz arra válaszolni, hogy az idei különleges, nulla közeli inflációs évvel ki járt jó és ki rosszul. Hiába tetőzött a "rezsicsökkentési" hullám, a nyugdíjasok, kisjövedelműek arányaiban továbbra is kénytelenek az átlagnál nagyobb részét költeni a pénzüknek élelmiszerre és háztartási energiára és továbbra is kevesebb jut az életminőség javítására. Bár idén az inflációs súly kevésbé nehezedik rájuk, de ettől már elmondható, hogy most akkor jól jártak? A magas jövedelműek kosarában ugyan jóval kisebb arányt képvisel a háztartási energia, de a "rezsicsökkentés" azért még inkább a javukat szolgálta. Főleg az "energiazabáló" háztartások esetében - lásd például medence fűtés. Nekik így még több marad az egyéb javak fogyasztására.

A gazdaság kenőolaja
Az infláció, ésszerű keretek között a gazdasági növekedés egyik fontos eleme. Ugyancsak nem elhanyagolható feladata a pénzromlásnak az államadósság leépítésében játszott szerepe. Lenne ugyan másik út is, például az államadósságot ki lehet nőni gyors növekedéssel, ám erre Magyarországon egyelőre semmi nem utal. Marad tehát a másik út, az infláció. Ha egyik sincs, belefulladunk az adósságba - figyelmeztetett Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője.
Nem véletlen, hogy a magyar kormány 3 százalékos inflációs célt tűzött ki, bár a legtöbb elemző ennél jóval alacsonyabban húzta meg a határt és a kormány is levitte az előrejelzését 1,8 százaléka. A GDP 2015-ben várható 2-2,5 százalékos növekedése az idei 3-3,1 százalék után, szintén nem jó hír az államadósság mérsékléséhez.

Véget érhet az olcsó energia kora

A hazai nulla közeli infláció részben a háztartási energia árak politikai indíttatású mintegy 20 százalékos csökkentésének köszönhető - állította Hegedűs Miklós. A GKI Energiakuató Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, a háztartások költségvetésében a vezetékes energiahordozók átlagosan 9 százalékot tesznek ki, ami igen jelentős tétel. Az üzemanyagok piaci eredetű 15-20 százalékos árzuhanása is jelentősen fékezte a pénzromlás ütemét. Márpedig az üzemanyagok újabb 6-7 százalékot tesznek ki a családi büdzsében. Természetesen Európa más országaiban is mérsékelték az energia árakat, csak máshol a kormányok ezt nem igyekeztek a saját érdemüknek feltüntetni és a legtöbb helyen nem is központi utasításra csökkentették például a háztartási energia árakat. Ezt a feladatot elvégezte a piaci verseny.

A szakember szerint nagy kérdés a jövő évi infláció szempontjából, hogy a kormány tovább erőlteti-e az úgynevezett rezsicsökkentést az üzleti szférában is, ahogyan azt korábban meglebegtette. Ez ugyan bizonytalansági tényező, de az elmúlt másfél év rezsicsökkentő ámokfutása a korábbi formájában egyelőre lekerült a kormányzat napirendjéről - hangsúlyozta Hegedűs Miklós. Az is a jövő kérdése még, hogy a nagy állami energiaszolgáltató holding, amely a kormány ígérete szerint hatékonyan fog működni, valójában milyen teljesítményre lesz majd képes.

Az energiakutató előrejelzése szerint az elkövetkező időszakban nem kell tartani az energiahordozók árának drámai növekedésétől. A korábbi 120-110 dolláros hordónkénti ár mára 80 dollár alá süllyedt. Legföljebb a dollár inflációjának mértékével emelkednek majd átlagosan a kőolaj árak. Ebben szerepet játszik a megújuló, alternatív energiahordozók részarányának folyamatos növekedése. A kőolaj és földgáz árakat kordában tartja az is, hogy Amerikában a szenátusban is többséget szerző republikánusok megnyitnák az amerikai energiahordozók előtt az export piacot, így a palagáz is megjelenhet a nemzetközi kereskedelemben. Repedezik az OPEC, az olajtermelő országok egysége is. Szaud-Arábia például jelezte, nem hajlandó csökkenteni a termelését. A világgazdaság és főleg az európai gazdaság sem dübörög, így az energia igénye, a kereslet sem növekszik.

Magyarországon azonban még akár emelkedhetnek is az energiahordozók árai, hiszen a földgázt és a kőolajat is dollárért vásároljuk döntő mértékben Oroszországtól. A dollár pedig meglehetős magabiztossággal erősödik és ez a tendencia 2015-ben is folytatódhat. A hazai energia drágulást a kormányzat persze ideig-óráig megakadályozhatja.

Mindent azonban nem korlátozhat, s az elemzők szerint a várható további forint gyengülés felhúzhatja az import termékek, nyersanyagok árát, s ez is közrejátszhat abban, hogy az idei nulla közeli pénzromlás a GKI Gazdaságkutató prognózisa alapján akár 2 százalékos is lehet éves szinten.

Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletág igazgatója a Népszavának nyilatkozva, nem zárta ki jövőre a 320-340 forintos eurót sem. Az inflációt meglökheti az is, hogy az USA jegybankjának szerepét betöltő FED elzárta az eddig bőséges dollárforrásokat, jövőre pedig az elemzők kamatemelést várnak. Ezeknek a lépéseknek a hatására jövőre, sőt, később is tovább erősödhet a dollár.

Havonta fizetne, aki szegény

Publikálás dátuma
2014.11.24. 06:00
Az összekevert számlázással könnyen egekbe szökik a fi zetendő rezsi FOTÓ: NÉPSZAVA
Több kis jövedelmű szegedi lakos jelezte, a helyi áramszolgáltató, a DÉMÁSZ havi bruttó 6350 forint alatti fogyasztást nem számláz ki, összevon több havi díjat. Ez a gyakorlat a szolgáltató szerint nem sért jogszabályt, és mások is alkalmazzák. Gondot az jelent, hogy amíg az összevont számlázás jelentős megtakarítás a szolgáltatóknak, szinte megoldhatatlan akadály az egyik hónapról a másikra élő kispénzű fogyasztóknak.

Egy kormányrendelet lehetővé teszi a szolgáltatóknak, hogy a havi leolvasás dacára több havi számlát összevonva, egyszerre küldjenek ki a fogyasztóknak, ha a havi fogyasztásuk nem halad meg egy bizonyos összeget. A szolgáltatók egy része él is a lehetőséggel, így különösen a legszegényebb rétegbe tartozó kisfogyasztók igencsak meglepődnek, amikor a megszokott kis összegű számla helyett annak két-háromszorosát kell befizetni.

"Hiába diktáltam be az áramfogyasztásomat, és kaptam visszaigazolást nem kaptam számlát" - meséli Éva, a szegedi, tarjáni panellakótelep egyik lakója. " Amikor felhívtam az ügyfélszolgálatot azt mondták, hogy 5800 forint alatt ki sem állítanak számlát, majd egyben küldik a következő haviakkal. Hogyan fogom ezt kifizetni? " - kérdezi a kisnyugdíjas, akinek a havi fogyasztása nem haladja meg ezt az összeget.

Éva azt is elmondta, hogy kérdésére, mely szerint mi alapján teszi ezt vele a szolgáltató, és nem kellett volna-e erről tájékoztatást kapnia, az ügyfélszolgálatnál egy október 19-ei kormányrendeletre hivatkoztak, amely szerint a szolgáltató megteheti, hogy egy bizonyos limit alatt nem állít ki számlát, hanem göngyölítve egy magasabb összegről küld hónapokkal később csekket a fogyasztónak.

Éva elmondása szerint az ügyfélszolgálatnál azt mondták: erről nem kell külön tájékoztatni a fogyasztókat. A szolgáltatónál azt is hozzátették, hogy a rendelet azt is lehetővé teszi, hogy saját hatáskörben emeljék a limitet, amit a dél-alföldi áramszolgáltató korábban meg is lépett. Éva gyorsan körbetelefonálta a szolgáltatókat, és egy kivétellel hasonló választ kapott. Így a kisnyugdíjas asszony időszakosan a megszokott kis összegűek helyett, brutálisan magas közmű számlákra számíthat, sokadmagával.

" Ezzel megint csak a gazdagok jártak jól, akik egyébként is sokat fogyasztanak. Én körbejárom az ügyfélszolgálatokat és addig nem megyek el, amíg el nem fogadják a pénzem" - mondta felháborodva rokkantnyugdíjas Zoltán, akinek a havi összjövedelme 38 ezer forint. Zoltán elmondta, hogy a víz, az áram, a fűtés számlája eddig nem haladta meg a havi háromezer forintot, amelyről eddig rendben kapta a számlákat. Ebből a jövedelemből nem tud spórolni a magasabb számlákra, hacsak nem vesz egy "feltörhetetlen perselyt", amibe megbecsülve a havi közműpénzt félre nem rakja - mondja. Zoltán nem érti, miért nem akarják a szolgáltatók, hogy fizessen, és kinek az érdekében áll ez a rendelkezés.

Az általunk megkérdezett jogász szerint a rendelet súlyosan sérti a fogyasztók jogait, ezen belül is különösen sújtja a legszegényebb rétegeket, amelyeknek kiszámíthatatlanná teszi az életét. A jogász szerint a fogyasztóvédelemnek kellene lépnie hivatalból a rendelkezés ellen.

A DÉMÁSZ-nál lapunkat arról tájékoztatták, hogy ez nem egy új rendelet, a 2007-ben elfogadott, áramszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendelkezései alapján vonhatja össze a vállalat a számlákat és a cég már idén január óta valóban nem állít ki egy bizonyos összeg alatti számlát. A válaszból az is kiderült, hogy továbbra is létezik a havi diktálás és fizetés lehetősége, csak az egy más konstrukció, mint a több havi összeg egybe számlázása.

Írásban küldött válaszukból és a szegedi sajtó átböngészéséből (Délmagyar.hu) viszont kiderült, ez a gyakorlat nem az idén kezdődött, mert 2013. közepe óta alkalmazza a cég, igaz akkor még kisebb, nettó 3000 forint volt a számlakészítés alsó limitje.

A villamos energiáról szóló törvény és a kapcsolódó rendeletek értelmében a szolgáltatónak éves elszámolást kell biztosítani a lakossági fogyasztók részére. Két leolvasás között pedig a fogyasztással arányos részszámlát kell fizetnie a fogyasztónak.

Az is kiderült, hogy az ügyfélszolgálatnál tévesen tájékoztatták a fogyasztót, mert a Magyar Energetikai és Közmű- szabályozási Hivatal által jóváhagyott üzletszabályzat értelmében az EDF DÉMÁSZ-nál 2013 második felétől módosult a kis összegű részszámlák kibocsátásának gyakorisága, melyről a módosítás hatálybalépése előtti utolsó számlán tájékoztatta ügyfeleit. Ennek hatékonyságát jól jellemzi, hogy akik csak most csúsztak az időközben felemelt összeghatár alá, semmit sem tudtak erről.

A szolgálató válaszában azt is közölte, ha a havi fogyasztás alapján a részszámla nettó összege nem éri el az 5000 forintot (bruttó 6350 forint), akkor az ügyfél nem kap számlát abban a hónapban. Számla csak akkor készül, amikor az elfogyasztott energia mennyisége után a számla értéke meghaladja ezt az összeget. A számlázási határértéket az átlagos fogyasztás alatti értékre állapították meg - írja a társaság.

A cég szerint a fogyasztók számára kedvező ez a módosítás, hiszen a fogyasztási díjat később kell rendezniük és a pénz tovább marad náluk. Egyes közszolgáltatásoknál (vízműveknél, gázszolgáltatónál) már régóta gyakorlat a kéthavi, vagy hosszabb időszakra kiterjedő számlázás. Az éves elszámoló számlák a megszokott rendben készülnek, azokat nem érinti ez a változás. Számításaik szerint a fogyasztók nagyjából egyötöde kap kéthavonta számlát.

Azok számára, akik mégis havonta szeretnék rendezni számlájukat, lehetőségük van az EDF DÉMÁSZ e-számla szolgáltatását választani. Az e-számlás regisztrációt követően csoportos beszedési megbízás mellett a szolgáltató a nettó 1000 forintot (bruttó 1270 forint) meghaladó összeg esetén havonta nyújt be számlát az ügyfél számlavezető bankjának.

Boros Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója a Népszavának elmondta, nem tudnak az olvasók által említett rendeletről és a vállalatnál nincs "számlaösszevonós" gyakorlat. Pontosabban a szolgáltató csak 100 forint alatti összegről szóló számlákat nem állít ki, de az ilyen eset rendkívül ritka. Leginkább olyan nyaralók, hétvégi házaknál fordulhat elő, ahol a tulajdonos hónapokig nem használ elektromos áramot. Boros Norbert szerint a panaszosok által elmondottak nem is igen vezethetők le a villamosenergia törvény végrehajtási utasításaiból, amelyek a számlázásról is részletesen rendelkeznek.

Lapunk az ügy tisztázásához megkereste az energiahivatalt is, azonban kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ellenzi a földadót a Kisgazda Polgári Egyesület

Publikálás dátuma
2014.11.22. 16:17
Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Kisgazda Polgári Egyesület közgyűlésén Budapesten, a Polgárok Házában. Balr
A vidék képviseletéről, a gazdák problémáiról is szó volt a Kisgazda Polgári Egyesület szombati budapesti közgyűlésén. Az egyesület ellenzi az esetleges földadót.

Az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón Kövér László, az Országgyűlés elnöke a lehetőségként felmerült termőföldadó kérdéséről azt mondta: a gazdálkodók nem hagyhatók bizonytalanságban, ezért a Fidesz frakciója foglalkozni fog a kérdéssel.

A föld adóztatásának lehetőségéről Turi-Kovács Béla, az egyesület elnöke, fideszes országgyűlési képviselő beszélt a sajtótájékoztatón, rámutatva: az önkormányzatoknak lehetőségük lesz helyi adók kivetésére. Hangsúlyozta: a termőföld megadóztatását szervezete nem tartaná szerencsésnek, mert a magyar mezőgazdaság csak úgy őrizheti meg húzóágazati szerepét, ha újabb terhek nem sújtják.

Kövér László ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a központi kormányzat átengedi a mérlegelést a települési önkormányzatoknak, amelyek különböző helyzetük okán eltérő gazdálkodási feltételeket alakíthatnak ki az ország különböző pontjain, ami valóban nem szerencsés. Hozzátette ugyanakkor: még gazdálkodók között is vallják azt a véleményt, hogy méltányos lehet a föld adóztatása, hiszen területalapú támogatás is jár utána.