Előfizetés

Rétvári: az oktatás minden területére több pénz jut

Publikálás dátuma
2014.11.22. 19:17
Fotó: Népszava
A jövő évi költségvetési javaslat szerint az oktatás minden szintjére több pénz jut, egyebek mellett a középfokú oktatásra is; a kormány semmi olyan intézkedést nem tervez, amely pedagógusok elbocsátásával járna - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár kiemelte: a költségvetés tervezetének értelmében jövőre az oktatás minden szintjén több pénz jut a pedagógusokra, a gyermekekre, a nevelésre, a jobb minőségű oktatásra. A középfokú oktatásban is bővülnek a források: az idei 196 milliárd után jövőre 209 milliárd forintból gazdálkodhatnak az iskolák, míg a felsőoktatási intézmények 7 milliárd forintos plusz támogatásra számíthatnak - hangsúlyozta.

Úgy folytatta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon (Klik) keresztül a köznevelés intézményrendszerére - felújításokra, eszközbeszerzésekre - szintén több forrás áll majd rendelkezésre, mint eddig. Közlése szerint 50 milliárd forinttal több jut az általános és középfokú iskolák részére a Klik szervezetrendszerén keresztül.

Rétvári Bence felidézte: a pedagógusok voltak az elsők, akiknek a kormány életpályát kínált, és ennek részeként béremelést is. "A jövő évi költségvetésben is benne van a következő béremelés fedezete, 38 milliárddal növeljük a pedagógusok jövedelmét, és a béremelés 2016-ban, majd 2017-ben is folytatódik" - emelte ki.

Összességében az látható, hogy a pedagógusok ilyen szempontból kedvező helyzetben vannak, hiszen az előző években ilyen mértékű ágazati béremelés nem volt más területen - fogalmazott az államtitkár.

A kormány mindemellett jövőre szociális gyermekétkeztetésre is több pénzt fordít, "mint valaha magyar kormány fordított": míg négy évvel ezelőtt hozzávetőlegesen 29 milliárd, addig idén 53 milliárd, jövőre pedig 57 milliárd forint jut erre. Továbbá a felmenő rendszerben bevezetett ingyenes tankönyvellátás keretében 2015-ben már 650-700 ezer diák kap ingyenes tankönyvcsomagot - hangsúlyozta.

A távirati iroda kérdésére, hogy a középfokú oktatás, így a szakképzés átalakítása következtében biztosan nem lesznek-e elbocsátások a pedagógusoknál, Rétvári Bence azt felelte: a kormány semmi olyan intézkedést nem tervez a jövő évi költségvetésben, amelyből ezt lehetne látni. "Bővül a gazdaság teljesítménye, ezért sehol semmilyen megszorításra nincs szükség" - jelentette ki, hozzátéve: éppen ellenkezőleg, bővíteni akarják az óvodákat és iskolákat, új tantermeket, tornatermeket, uszodákat terveznek kialakítani.

Órás késés a Budapest-Vácrátót vonalon

Jelentősen, 50-60 percet késnek a vonatok a Budapest-Vácrátót vasútvonalon, miután egy motorvonat szombaton délután útközben elromlott - tájékoztatott a Mávinform sajtóügyeletese.

Kavalecz Imre elmondta: a műszaki hiba miatt a vácrátóti vonat Vicziántelep megállóhelyen kényszerűen várakozik, amíg egy mozdonyt vezényelnek megsegítésre.

A MÁV vonatpótló autóbuszokat állít forgalomba Őrbottyán és Veresegyház között - közölte a sajtóügyeletes.

Varga Mihály: a kormány kötelezettsége a jóvátétel

Publikálás dátuma
2014.11.22. 16:01
MTI Fotó: Kallos Bea
A kormány vállalt kötelezettsége, hogy erkölcsi, politikai, jogi és anyagi jóvátétel illesse meg a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt magyar embereket - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen szombaton Budapesten.

A kormány dolga nemcsak az, hogy emlékezzen és emlékeztessen - mondta Varga Mihály, hozzátéve: a kormány kötelessége a felelősök, a bűnösök megnevezése, az embertelen rendszer feltárása és leírása is.

A Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások szervezetének (Szorakész) a Derkovits Gyula általános iskola udvarán tartott rendezvényén Varga Mihály emlékeztetett: annak idején több mint 800 ezer magyart hurcoltak el kényszermunkára és száműztek a Gulág rabtelepeire. Mint mondta, a Szovjetunió lágereiben sokkal több magyart halt meg, minta harctereken a második világháború hat éve alatt.

Az itt elhelyezett emléktábla az igazságra, az évtizedeken át eltitkolt borzalmakra emlékezet minket, arra, hogy ezen a helyen a szovjet állambiztonság börtönében sok magyar embert kínoztak meg - mondta.

Varga Mihály szólt arról, hogy a trianoni Magyarország területén ötven gyűjtőtábor működött, ahol a foglyok "ízelítőt" kaptak a későbbi fogság megaláztatásából. 

A munkatáborba deportált embereket a remény, az otthonhoz kötő emlékek, a haza, a család, a nyugodt élet utáni vágy tartotta életben - jelentette ki, hozzátéve, hogy ezeket az embereket a hazatérésük után sem a szabadság várta, hanem megbélyegzettek lettek. 

Varga Mihály azt mondta, a fájdalmas emlékeket meg kell ismernünk ahhoz, hogy honfitársaink emlékét továbbvihessük. Ezt a küldetés vállalta magára a Szorakész - fűzte hozzá.

MTI Fotó: Kallos Bea

MTI Fotó: Kallos Bea

 

Menczer Erzsébet, a Szorakész elnöke beszédében úgy fogalmazott: "az áldozat, amire ezúttal emlékezünk, a halál és a vereségek dacára is fenntartotta a nemzetet, fenntartotta Magyarországot" - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy, a "kettős mérce használata miatt tőlünk Nyugatabbra kell elmagyaráznunk, hogy nemcsak a náci és fasiszta diktatúra volt népelnyomó, kegyetlen, az embereket eszközzé lealacsonyító, hanem a kommunista is".

"Nem hagyjuk megismétlődni a gyalázatot" - hangoztatta emlékező beszédében Menczer Erzsébet.

A katonai tiszteletadás mellett megtartott rendezvényen jelen volt  Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, Petrusz Tibor az 1945-1956 Közötti Magyar Politikai Elítéltek Közösségének elnöke, valamint Krasznay Béla, a Recski Szövetség országos elnöke.

A megjelentek néma főhajtással adóztak az elhurcoltak emléke előtt.