Szabadlábra kerülhet Simon Gábor

Publikálás dátuma
2014.11.22. 06:02
Fotó: Népszava
Megerősítette korábbi védekezését tegnapi kihallgatásán Simon Gábor, aki továbbra is azt vallja: nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket - tájékoztatta lapunkat a százmillió forintnyi vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással is meggyanúsított volt szocialista képviselő ügyvédje. Nagy István szerint az MSZP egykori elnökhelyettese egy hónapja valóban megtérítette adóhátralékként a gyanúsításban szereplő összeget, összesen 128 millió forintot.

Mint megírtuk, Simonról februárban derült ki, hogy a nevén több százmillió forint van egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban, és később egy bissau-guineai útlevél is előkerült, amivel a volt politikus Magyarországon is számlát nyithatott. Az ehhez szükséges iratokat a gyanú szerint Simon írta alá "Gabriel D." néven, ám ezt lapunknak többen cáfolták. Simon ügye kapcsán vetült fény a rejtélyes körülmények között elhunyt üzletemberre, Welsz Tamásra, aki akár segédkezhetett is a számlanyitáshoz szükséges okmányok beszerzésében.

Ugyanakkor a gyanúsítás szerint a külföldi számlákon lévő pénzre kivetendő adó önkéntes megtérítésével már korlátlanul enyhíthető a későbbi kiszabandó büntetés. Nagy István szerint a kényszerintézkedés megszüntetése saját praxisából kiindulva is indokolt lenne, függetlenül attól, hogy a bíróság megállapítja-e majd ügyfele felelősségét vagy sem. Szökés, elrejtőzés veszélye nem merülhet fel, így Nagy bízik benne, a javukra döntenek a házi őrizet megszüntetésével, ami két héten belül kiderül. Az ügyben jövő márciusig még biztosan nyomoznak. A Fidesz eközben azt firtatja, miből fizette meg adótartozását Simon.

Szerző

Andy Vajna szemet vetett a Tv2-re

Publikálás dátuma
2014.11.22. 06:00
Fotó: Népszava
A miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Andrew G. Vajna tűnt fel a Tv2 környékén, amivel az Orbán-Simicska háborút is megsínylő csatorna újra maga mögött tudhatja a kormányt. A hvg.hu úgy tudja, a filmügyi kormánybiztos két friss műsor-projektjével jelentkezett a Tv2-nél, és állami hirdetések is megjelentek az adónál, miközben az RTL Klub újabb nem várt akadályba ütközött.

Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó mellett Andrew G. Vajnában bízik a leginkább Orbán Viktor a Simicska Lajos elleni médiaháborújában: erre utal, hogy a kormányfővel amúgy is jó viszonyt ápoló filmügyi kormánybiztos nemrég feltűnt a Tv2 körül, nem várt mentőmellényt dobva a "háborút" megsínylő csatornának. A hvg.hu értesülései szerint Vajna heteken keresztül tárgyalt a tévétársaság vezetőségével, ennek eredményeként pedig várhatóan két produkcióját is a TV2 főcsatornájára viszi.

Arról korábban is szóltak hírek, hogy a producer érdeklődik a csatorna iránt, de a portál szerint a tárgyalások már a végükhöz közelednek. A két produkcióról nincs megerősített információ, de tudható, hogy Vajna felesége, Vajna Tímea szeptemberben három évre megvette a Miss Universe Hungary rendezésének jogait, így az egyik műsor akár ez is lehet. Idetartozik, hogy a szépségkirálynő-választás döntőjét 2016-ban Magyarországon rendezhetik meg.

A jelek szerint "megfelelő kezekben" tudva még lát fantáziát a Tv2-ben az RTL Klub elleni harcában a kormány. Lapunk nemrég számolt be arról, hogy a tavaly decemberben a csatorna vezérigazgatója, Simon Zsolt és a gazdasági igazgató, Yvonne Dederick által megvásárolt televíziót egyre kevésbé tartja stratégiai eszköznek a kormány, mivel úgy vélik, hogy nem tudna az RTL komoly konkurensévé válni. Így inkább Habony Árpád ötlete alapján egy "nemzeti bulvárcsatorna" elindításában bíznak. (Jövő tavasszal az M2-n esténként – Petőfi TV néven – már lehet vele találkozni.) A hvg.hu forrásai is megerősítették: Habony most ezzel foglalkozik, így bár jó viszonyban Vajnával, utóbbi nem az ő közvetítésével tárgyalt a TV2-vel.

Ismert, a német ProSiebenSat.1 tavaly tavasszal kezdett tárgyalásokba magyar leánya eladásáról, akkor lehetséges vevőként a svéd Viasat mellett feltűnt a Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Infocenter.hu Zrt. is. A reklámadó eltántorította a Viasatot és úgy tudni, Nyerges nem tartotta jó ötletnek a 2010 óta veszteséges Tv2 megvételét, a hvg.hu szerint a magas vételár, a veszteség kiegyenlítése, a nézettség növelése túl sok pénzt emésztett volna fel. Ráadásul az állami hirdetések Tv2 javára történő átcsoportosítása a többi kormányközeli érdekeltségnek sem jött volna jól.

Simicska Lajos és Andy Vajna viszonya piaci források szerint korántsem nevezhető szívélyesnek. A producer felbukkanása azonban a hvg.hu információi szerint amiatt sem váratlan, mert Vajna Yvonne Dederick ügyvédként dolgozó férjének ügyfele. A mentőöv jókor jött a csatornának, mivel a ProsSiebenSat.1 öt éven belül várja a meghitelezett vételárat, amely a csatorna nyereségességétől is függ. Legkorábban 2017-ben kell fizetniük, addig pedig feltétlenül tartalékot kellene gyűjtenie. A kabinet által a programdíj szedésről - az RTL-hez hasonlóan - letiltott csatorna emiatt is bajban lehet, noha a tévétársaság már közölte: élő szerződésük van a médiahatósággal arról, hogy kérhetnek programdíjat a kábelszolgáltatóktól, amúgy is látnak törvényi lehetőséget erre.

Simicskáék "eltűnésével" a Tv2-nél az állami hirdetések is megjelentek: a kormány összesen 605 millió forintért népszerűsítette az Európai Unió által folyósított pénzeket, az összeg több mint harmadát, 232 milliót a Tv2 kapta. Ugyanakkor a Kantar Media legfrissebb, szeptemberi adatai szerint az állam még mindig jóval kevesebbet hirdet náluk, mint a piaci szereplők, így kérdés, hogy valódi segítség-e a csatornának, hogy az államot maga mögött tudhatja.

Vajna várható műsorai kapcsán a Tv2 annyit közölt: ha bármilyen műsorral kapcsolatban bejelenteni valójuk lesz, azt meg fogják tenni időben.

Kiszúrt az RTL-lel a Telekom
Csak januárig élvezhetik az RTL Klub műsorát az elérhető legjobb minőségben a Telekom előfizetői – erre utal legalábbis az értesítés, melyet a T-Home előfizetői nemrég kaptak. Az Index szerint január 6-tól a T-Home Családi+HD csomagjából kikerül az RTL Klub HD csatornája, sőt a Telekom-előfizetőknek ingyenes TVGO.hu nevű online platformon sem lehet majd az RTL adását nézni.
Az RTL megerősítette a Telekom lépését: míg a UPC-vel már a megegyezés küszöbén állnak, és a Digi TV-vel alá is írták az új szerződésüket, a Telekommal „nem tudnak zöld ágra vergődni”, és egyelőre valóban nem lesz HD-adás a szolgáltatónál. A programdíj kiesését megérző RTL ugyanis nem kívánja ingyen adni adását, a Telekom viszont állítólag nem akar fizetni a plusz tartalomért - amit persze magasabb előfizetői díjért kínálna.
"Az RTL Klub a jelenlegi helyzetben nem engedheti meg magának, hogy ingyen adjon valamit, amit a Telekom utána magasabb díjért ad tovább az előfizetőknek" – közölte a portállal Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója. A Telekom lépése azért is tűnik furcsának, mert az RTL-csoport kábelcsatornáit amúgy nem érinti, sőt, az RTL II HD, a Cool HD és a Film+ HD januártól bekerül a Telekom Családi+HD csomagjába – és a TV2-nél is minden marad a régiben.
Ugyan az RTL központja Luxembourgban található, mégis pikánssá teszi az ügyet, hogy a német tulajdonosi hátterű RTL-lel szemben éppen a – magyar kormánnyal jó viszonyban lévő – Deutsche Telekom jár el így. Mint a Telekom közölte, tárgyalnak az RTL Klubbal. "Bízunk benne, hogy az egyeztetések hamarosan eredményesen lezárulnak, és az előfizetők a továbbiakban is nézhetik a Telekom TV-n az adott HD csatornát" – közölték.Szerző

Jövő héten döntenek a forintosításról

Háromnapos üléssel folytathatja munkáját az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők ezúttal is kedden délelőtt szavazhatnak, így egyebek mellett ekkor dönthetnek a devizahitelek forintosításáról és a kormány fair bankokról szóló előterjesztéséről, továbbá a jövő évi költségvetést is módosíthatják a benyújtott képviselői változtatási javaslatok alapján.

A Ház ülése a szokásoknak megfelelően hétfőn 13 órakor kezdődik, a napirend előtti felszólalások után az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangozhatnak el.

A parlament ezt követően ismét eltér korábbi gyakorlatától és kedden tartja a szavazásokat, ezért hétfőn csak a hét második napján elfogadni tervezett javaslatok bizottsági összegző módosító indítványairól vitatkozhatnak a képviselők.

Az Országgyűlés így kedden reggel dönthet egyebek mellett a devizahitelek forintosításáról, valamint a fair bankokról szóló igazságügyi minisztériumi javaslatokról. Trócsányi László igazságügyi miniszter az erről szóló parlamenti vitában hangsúlyozta, az előterjesztések hatására a devizahitelesek tőketartozása és a hitelek kamata is nagymértékben csökken.

Szavazás várható a jövő évi költségvetéshez benyújtott több mint félezer képviselői módosító indítványról is, így az azok között szereplő mintegy 60-70 kormánypárti változtatási javaslatról is. Ezek között szerepel például az a javaslat, amelyben összesen öt fideszes és kereszténydemokrata politikus százmillió forintot biztosítana a közérdekű kéményseprő-ipari közszolgáltatók meg nem térülő költségeire.
A képviselők emellett új törvényt fogadhatnak el a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról, továbbá az európai társulásokról.

A második ülésnap napirendjén a szavazásokat követően nyolc előterjesztés általános vitája szerepel. Egyebek mellett tárgyalni kezdhetik Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köznevelési törvényt érintő módosításait, amelyek elfogadása esetén szülői kérésre nem lehetne évfolyamismétlést engedélyezni a diákoknak az első osztálynál magasabb évfolyamokon, a pedagógiai-szakmai szolgáltatások pedig átkerülhetnének az Oktatási Hivatalhoz.

Napirenden szerepel Balog Zoltán szociális területet érintő változtatási kezdeményezése is, amely - több gyermekvédelmi intézkedés mellett - megtiltaná a 14 évesnél fiatalabbak részvételével zajló ketrecharcokat.

A keddi ülésnapon tárgyalhatják még azt az indítványt is, amelynek révén az Országgyűlés a hűség falvai címet adományozhatja az I. világháborút követően Magyarországhoz visszatért nyugat-magyarországi településeknek.
Szerdán a parlament öt törvénymódosítás általános vitáját bonyolíthatja le, ezek közül három is a dohánykereskedelemhez, illetve a trafikokhoz kapcsolódik.

A képviselők várhatóan ekkor tárgyalhatják meg azt a kormánypárti előterjesztést, amely az árbevétel alapján sávosan emelkedő, rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezné a dohányipari vállalkozásokat. Vita kezdődhet arról a javaslatról is, amely alapján a trafikok csak állami vagy koncessziós szerződéssel feljogosított nagykereskedőtől vásárolhatnának dohányterméket, továbbá arról is, hogy a trafikok a jövőben rágógumit, mentolos cukorkát, tömegközlekedési jegyeket és mobil-feltöltőkártyát is árulhassanak-e.

A jövő heti ülés végén kerülhet napirendre a kormány azon javaslata, amely megtiltaná a napi fogyasztási cikkek értékesítését az egymást követő üzleti évben is veszteséges nagyobb üzleteknek. A kabinet azoktól a cégektől várná el a nyereséges működést, amelyek nettó árbevétele az egymást követő két üzleti évben eléri az 50-50 milliárd forintot. A javaslat emellett a világörökségi terület nagyvárosias lakóterületén is betiltaná a nagyobb szuper- vagy hipermarketeket.

Szerző