Republikánus kereset Obama egészségügyi reformja ellen

Az amerikai képviselőházi republikánusok keresetet nyújtottak be Barack Obama egészségügyi reformjának végrehajtásával kapcsolatban - közölte pénteken Washingtonban John Boehner házelnök, aki fellépést helyezett kilátásba az elnök bevándorlásügyi rendeletével szemben is.

A washingtoni szövetségi bíróságon az egészségügyi és humán szolgáltatások minisztériuma, valamint a pénzügyi tárca ellen benyújtott kereslet kifogásolja azt az elnöki rendelkezést, amely késlelteti a törvény azon előírásának végrehajtását, amely szerint az 50 főnél többet foglalkoztató munkaadók kötelesek fedezni az alkalmazottjaik egészségbiztosítását. Per tárgya lesz továbbá a jogszabály azon a rendelkezése is, amely felhatalmazza a pénzügyi tárcát arra, hogy fizessen a biztosítótársaságoknak.

A képviselőház elnökének közleménye szerint az elnök a kongresszust megkerülve "egyoldalú intézkedéseket" hozott az Obamacare néven ismertté vált egészségügyi törvény végrehajtásával kapcsolatban.
"Ha a jelenlegi elnök következmények nélkül hozhat saját törvényeket, akkor erre a jövőbeni elnökök is képesek lesznek. A képviselőháznak kötelessége, hogy kiálljon az alkotmány védelmében" - írta Boehner.

A házelnök a kereset benyújtásáról szóló kommüniké kibocsátásával párhuzamosan sajtótájékoztatót tartott, amelyen kijelentette, hogy Barack Obama a bevándorlás ügyében csütörtökön kiadott rendeletével elszabotálta a kétpárti törvényhozás lehetőségét. Boehner elmondta, hogy a képviselőházi republikánusok fel fognak lépni az intézkedéssel szemben, de ennek mikéntjét egyelőre nem részletezte.

Obama csütörtök este televíziós beszédben jelentette be, hogy rendelettel megerősíti a határőrizetet, megkönnyíti a képzett és diplomás bevándorlók és vállalkozók Egyesült Államokban maradását, és hogy mintegy ötmillió illegális bevándorló esetében a hatóságok el fognak tekinteni a kitoloncolástól, ha az érintettek nyilvántartásba vetetik magukat, átesnek a bűnügyi háttérellenőrzésen és rendesen befizetik az adót. Az erről szóló dekrétumot az elnök pénteken, Las Vegasban szándékozik aláírni.

A republikánus többségű amerikai képviselőház még júniusban felhatalmazta Boehnert az egészségügyi törvényre vonatkozó kereset benyújtására. A per a szövetségi igazságszolgáltatás rendszerében akár évekig is elhúzódhat, és ítélet talán már csak Obama kormányzása után születik az ügyben.

Szerző

Lemondott a lengyel választási bizottság elnöke

Lemondott posztjáról péntek délután Stefan Jaworski, a lengyel országos választási bizottság (PKW) elnöke, távozása a vasárnapi helyhatósági választásokon leadott szavazatok akadozó számlálásával függ össze.

A hatvannyolc éves Jaworski 2010 óta volt a PKW elnöke.

Szerdán Kazimierz Czaplicki, a PKW végrehajtó szervének, az országos választási irodának elnöke köszönt le hivataláról.

Azt megelőzően Bronislaw Komorowski lengyel elnök őrültségnek nevezte azt a követelést, hogy az egész PKW leváltsák. A testület menesztését ugyanis több politikai erő, köztük a legfőbb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) követelte. Ugyanezzel a követeléssel szerveztek ülősztrájkot a csütörtök esti tüntetés után a PKW székhelyébe behatoló tiltakozók.
E megmozdulás miatt a PKW felfüggesztette a választási eredmények feldolgozását. Miután a rendőrség péntekre virradó éjjel őrizetbe vette a tiltakozókat és velük együtt a helyszínen dolgozó újságírókat is, a PKW péntek délelőtt felújította tevékenységét.

A választási eredmények közlését péntek délutánra ígérte a bizottság, erre azonban egyelőre nem került sor.
A szavazás és a szavazatszámlálás során tapasztalt számos szabálytalanság miatt a választásokat az exit pollok szerint megnyerő PiS és a szintén ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) új szavazás meghirdetését sürgette még csütörtökön. Az SLD az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek meghívását is követelte az új választásokra.

Ewa Kopacz miniszterelnök, akárcsak Bronislaw Komorowski elnök azonban kizártnak és károsnak nevezte ezt a megoldást. A választások tisztaságával kapcsolatos kifogások nem a politikusok, hanem a bíróságok hatáskörébe tartoznak – mondta Kopacz, aki ugyanakkor elismerte, hogy az országos választási bizottság (PKW) "nem boldogult az elektronikus rendszerrel".
Komorowski a történtek miatt pénteken lemondta a jövő héten esedékes japán útját. A lengyel rádió közlése szerint a lengyel elnök hétfőn az alkotmánybíróság jelenlegi és volt elnökeivel konzultálna a választások utáni helyzet lehetséges rendezéséről.
A lengyel és nemzetközi újságíró szervezetek, köztük a Riporterek Határok Nélkül (RSF) és a Press Club aggodalommal kíséri a PKW székhelyén őrizetbe vett újságírók sorsát. Az újságírók védelmében pénteken a PiS is kiadott nyilatkozatot, bár a csütörtöki tiltakozástól korábban elhatárolódott a párt.

Szerző

Moszkva nagy árat fizethet az ukrán konfliktusért

Még nagyobb árat fizet és elszigetelődik Oroszország, ha tovább élezi a kelet-ukrajnai konfliktust - jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök pénteken Kijevben, Petro Porosenko ukrán államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Rámutatott arra, hogy a világközösség szankciókkal próbálja rábírni Moszkvát Ukrajna szuverenitásának és területi épségének tiszteletben tartására. Az amerikai politikus szerint Oroszország ahelyett, hogy teljesítené a konfliktus rendezésében vállalt kötelezettségeit, "egyre provokatívabb cselekményekhez" folyamodik, és még kevésbé tartja magát a rendezésről szóló minszki megállapodáshoz, amelyet aláírt.

Felszólította Moszkvát, hogy a fehérorosz fővárosban született megállapodásnak megfelelően tartsa be a tűzszünetet, vonja ki katonáit és fegyvereit Ukrajna területéről.

Biden leszögezte továbbá, hogy az Egyesült Államok sohasem ismeri el a bekebelezett Krím félsziget Oroszországhoz tartozását.

Porosenko a maga részéről kijelentette, hogy a minszki formátumot tartja a legelfogadhatóbbnak a kelet-ukrajnai válság rendezésére. A szeptemberi minszki tárgyalásokon Kijev, a kelet-ukrajnai szakadárok, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői vettek részt.

Az ukrán belpolitikai helyzetre rátérve az alelnök szorgalmazta, hogy mielőbb alakuljon meg az új kormány. Porosenko hangsúlyozta, hogy hat napon belül meg kell határozni az új koalíciós kormány összetételét, vagyis az új összetételű ukrán parlament első, jövő csütörtökre tervezett plenáris üléséig.

Biden a nap folyamán találkozott Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel, valamint Porosenko társaságában sétát tett a Függetlenség terén, ahol kora este nagygyűlést tartanak a Majdan-tüntetések kezdetének első évfordulója alkalmából.

Szerző