Előfizetés

Emlékművet is loptak a fémtolvajok

Börtönbüntetésre ítélt a Nagykanizsai Járásbíróság több fémtolvajt, aki egyebek mellett a nagykanizsai zsinagóga udvarán álló emlékmű másfél méteres menóráját is ellopta - tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője pénteken.

Az összesen több mint 12 millió forint értékű fémet eltulajdonító öt vádlott ügyéről Beznicza Árpád elmondta: az első- és másodrendű vádlott 2012 júniusában rongálta meg a zsidó hitközség nagykanizsai zsinagógájának udvarán álló emlékművet. Lefeszítették róla a mintegy nyolcmillió forint értékű, másfél méter magas, bronzból készült hétágú gyertyatartót, feldarabolták, majd a másodrendű vádlott közreműködésével eladták egy helyi fémkereskedésben.

A vádlottak ezen kívül 2012 májusa és 2013 januárja között rézből készült épületburkolatot, ereszcsatornát, korlátot és más alkatrészeket loptak el, és alagsori tárolókat fosztottak ki. Egyebek között a Nagykanizsa központjában álló Vasemberház ereszcsatornáját és egy közeli bank tetőszerkezete alatti rézlemezeket is elvitték.

A vád szerint a bűncselekmények többségét az elsőrendű vádlott és barátnője, a másodrendű vádlott követte el. Tavaly év elején két nagykanizsai étterembe is bejutottak, ahonnan mosogatót, csapot, asztalt vittek el mintegy hárommillió forint értékben. A pincefeltörésekből és fémlopásokból származó tárgyakat esetenként a negyed- és ötödrendű társuk segítette elvinni.

A Nagykanizsai Járásbíróság nem jogerős határozatában az elsőrendű vádlottat húsz esetben elkövetett vagy megkísérelt lopásban tettesként és társtettesként találta bűnösnek, amiért mint különös visszaesőt két és fél év börtönre ítélte, és kimondta, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Barátnője társtettesként és orgazdaként egy év és öt hónap, három évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Harmadrendű társukat hasonló cselekmények miatt egy év és négy hónap, ugyancsak három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, a negyedrendű vádlottnak pedig 252 óra közérdekű fizikai munkát kell végeznie. A bíróság a jelenleg is szabadságvesztését töltő ötödik társukra - akit kábítószer birtoklása miatt is felelősségre vontak - többszörös visszaesőként hat hónap börtönbüntetést szabott ki.

Teljes útzár az M7-esen Balatonlellénél

Lezárták az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalát a 137-es kilométernél, egy nyergesvontató vezetője által okozott baleset miatt.

Az eddigi adatok szerint egy Budapest felé haladó nyergesvontató átszakította a szalagkorlátot, és a Nagykanizsa felé vezető oldalon állt meg. A balesetben személyi sérülés nem történt.
A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a rendőrség az M7-es Nagykanizsa felé vezető oldalát teljes szélességében lezárta. A forgalmat a balatonlellei lehajtónál a 7-es útra terelik, ahonnan a balatonboglári felhajtónál lehet visszatérni az autópályára.

Halálos baleset Kartalon

Publikálás dátuma
2014.11.21. 19:08
FOTÓ: MTI, Lakatos Péter
Kisteherautóval ütközött össze egy személyautó Kartal belterületén péntek délután, a balesetben egy ember meghalt.

A Baross utcai karambolban a személyautó sofőrje vesztette életét, aki egyedül utazott a járműben.
A kisteherautóban ketten ültek, ők sértetlenek maradtak. Az aszódi tűzoltók megkezdték a műszaki mentést.
A helyszínelés idejére lezárták az érintett útszakaszt, kerülni a mellékutcákon át lehet