Előfizetés

Tanárok a költségvetés ellen

Nyilatkozatban tiltakoznak a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai a középfokú oktatás tervezett átszabása és a jövő évi oktatásügyi költségvetés-tervezet ellen. A nevüket is vállaló pedagógusok szerint a gimnáziumi férőhelyek számának drasztikus csökkentésével és a szakképzés átalakításával "az eddig is sok sebből vérző, a társadalmi különbségeket enyhíteni képtelen iskolarendszer a jövőben végképp beáll egyfajta kasztrendszer kialakításának szolgálatába, és gyakorlatilag teljesen ellehetetlenít mindenfajta társadalmi mobilitást". Az aláíró tanárok aggodalmukat fejezték ki szakmájuk helyzete miatt is, hiszen a tervezett változtatások és megszorítások szerintük óhatatlanul tehernövekedéshez és elbocsátásokhoz vezetnek majd. Az online petíciót eddig legalább kétszáz más intézményben dolgozó tanár, illetve szülő, diák és egyéb magánszemély írta alá.

Mint ismert, a 2015-ös költségvetési tervezet szerint tavalyhoz képest 24 százalékkal csökken a középfokú oktatás finanszírozása. Ezen felül 20 milliárddal csökken a Klik finanszírozása 2014-hez képest, ugyanis év közben 60 milliárddal egészítették ki a szervezet költségvetését, ami jövőre nincs betervezve. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ez az összeg nem fedezi a pedagógus életpályamodellhez kötődő 2015-ös béremeléseket, ehhez legkevesebb további 150-200 milliárdra lenne szükség. Szombaton, a magyar közoktatás napjára a PSZ demonstrációt hirdetett a budapesti Széchenyi térre.

Tarlós főpolgármester nem hökkent meg

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2014.11.19. 06:09
Barátok közt érezheti magát a főpolgármester, de még vétójogot is kapott FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Hatalmas, erős fegyvert kapott a parlamenttől Tarlós István azzal, hogy a képviselők tegnap nagyobb vétójogot adtak a főpolgármesternek a Fővárosi Közgyűlés felett. A határozat értelmében Budapest vezetője egy ügyben tetszőleges számú alkalommal kezdeményezhet ismételt eljárást, személyi és intézményi kérdésekről pedig csak az ő javaslatára dönthetnek. Tarlós szerint ezzel az ésszerűtlen döntéseket meg lehet akadályozni, az ellenzék azonban megosztott a kérdésben.

Tényleges vétójogot kapott tegnap a mindenkori főpolgármester. A parlament 126 igen szavazattal, 31 nem ellenében elfogadott határozata szerint Budapest vezetője a jövőben egy ügyben tetszőleges számú alkalommal kezdeményezhet ismételt eljárást, személyi és intézményi kérdésekről pedig csak a főpolgármester javaslatára dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A megerősített vétójogot kormánypárti politikusok azzal indokolták, hogy így jobban érvényesülhet az az elv, hogy egy döntés elfogadásához a kerületi és a fővárosi szint egyetértése szükséges. Az ismételt tárgyalás során hozott döntést akkor lehet végrehajtani, ha az üléstől számított három napon belül a főpolgármester nem kezdeményez újabb tárgyalást. Az új törvény arról is rendelkezik, hogy a testület feloszlatásához ezentúl négyötödös többségre van szükség.

Az önkormányzati törvény eddig is biztosította a polgármestereknek a vétót - azokkal a képviselő-testületi döntésekkel szemben, amelyeket az önkormányzat érdekeit sértőnek tartott -, de csak egy alkalommal. Tarlós többször is elmondta, erősebb vétójogot szeretne, hogy az ésszerűtlen döntéseket meg tudja akadályozni. A fideszes főpolgármester nem titkolta, hogy a kérdésről egyeztetett Orbán Viktor kormányfővel, és a Fidesz-frakció prominensei is támogatták az ötletet.

Az önkormányzati törvény módosításáról hétfő késő este több mint két órán át vitatkoztak a képviselők az Országgyűlésben. A kormánypártiak kiálltak a javaslat mellett, Kunhalmi Ágnes, az MSZP vezérszónoka viszont úgy vélte, a főpolgármester korlátlan vétójoga kiüresíti a közgyűlést és "biodíszletté" változtatja a fővárosi képviselőket. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szintén elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Fidesz a választások után azonnal módosítja a főpolgármester hatáskörét. Budapest 1990 óta működésképtelen a rossz kompromisszumok miatt és ezen csak egy alapjaiban új fővárosi önkormányzati rendszer kialakítása segíthetne - mondta.

A Fővárosi Közgyűlés ellenzéki tagjai azonban másként vélekednek a főpolgármesteri vétóról. Az MSZP-s Horváth Csaba korábban lapunknak azt mondta, szükség van erre az eszközre, másképpen ugyanis lehetetlen lenne megakadályozni, hogy a tizenhét új fideszes kerületi polgármester ne szakítsa tizenhét felé Budapestet. Arra emlékeztetett, hogy az előző ciklusban a kormánypárti polgármesterek gyakran pénteken előterjesztett és a főváros számára előnytelen jogszabályokat hétfőn megszavaztak, ezzel komoly összegeket vettek el másoktól. Miután nem biztos, hogy a kerületek vezetői nem akarják majd a saját városrészüket előnyben részesíteni és ennek érdekében nem akarnak megkérdőjelezhető alkukat kötni, jó, ha a főpolgármester a vétóval visszatarthatja őket. Horváth kijelentette, hogy korábban a három budapesti szocialista polgármester nem vett részt az effajta alkukban, de a fideszesek Tarlós Istvánnal szemben is keresztül vitték az akaratukat. Ilyen volt egyebek mellett az idegenforgalmi adó egységesítése, amit még 2011-ben Rogán Antal erőltetett át. Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere szerint ez erősebb demokratikus felhatalmazást ad a főváros közvetlenül megválasztott vezetőjének. Tarlós nem tartja meghökkentőnek a jogszabályt, hiszen véleménye szerint a főpolgármester mozgástere eddig lényegesen szűkebb volt, mint a felelőssége, tehát érthető, hogy ilyen lehetőséget kapjon, amikor felelős egy csaknem kétmilliós városért.

Botrány a HVG-nél

A HVG és a hvg.hu szerkesztőségében megdöbbenést keltett, hogy január 1-jétől Sztaniszláv András lesz a hetilap és az online felület közös főszerkesztője – értesült a Válasz.hu. A kommunikációs szakember ugyanis korábban Szekeres Imre sajtósaként működött, szlovákiai bejegyzésű cégét pedig Welsz Tamásnak adta el. A válsághangulat azután alakult, hogy az újságírók elkezdtek nyomozni leendő főszerkesztőjük, Sztaniszláv András után. Úgy tudjuk, az online munkatársai tegnap délután egyeztetést tartottak a hogyan továbbról – a kommunikációs szakember publikus életrajza ugyanis elfed egy-két tényt. „Dolgozott egyebek között a Miniszterelnöki Hivatalban a Kormányzati Stratégiai Elemző Központ sajtótitkáraként” – áll a hivatalos közleményben, ám ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a Medgyessy-kormány idején a kancellária államtitkárát, a szocialista Szekeres Imrét segítette bizalmas sajtómunkatársként. (Az Origónak 2003-ban például a szekeresimre.hu indulásáról nyilatkozott Sztaniszláv.)

A függetlenségét hangsúlyozó liberális hetilapnál és az online szerkesztőségben azonban nem csak ez az információ keltett megdöbbenést. Sztaniszlávról az is kiderült, hogy 2009-ig volt egy szlovákiai bejegyzésű vállalkozása, a StarLimo Slovensko, s.r.o., amely a magyar StarLimo Hungary Luxusautó Szolgáltató Kft. testvércégeként limuzinokat adott bérbe esküvőkre, leány- és legénybúcsúkra, egyéb rendezvényekre. Sztaniszláv és üzlettársai a szlovák céget végül annak az idén meghalt Welsz Tamásnak adták el, akit Panamában csalással vádoltak, az Interpol is körözött, majd a Sólyom Airways megmentőjeként emlegették, később pedig összefüggésbe hozták az MSZP-s Simon Gábor ügyével is.