Előfizetés

Kissé gyengült a forint estére

Publikálás dátuma
2014.11.17. 20:55
Forrás: Thinkstock
A dollárral szemben érezhetőbben, a többi fő nemzetközi devizával szemben csak minimálisan gyengült a forint árfolyama hétfőn a bankközi devizapiacon.

Az euró árfolyama hétfő reggel hétkor 306,31 forint volt, hétfő este hétkor 306,51 forint. A dollár jegyzése a reggeli 244,14 forintról estére 246,19 forintra nőtt.

A svájci frankért reggel 254,96 forintot kellett adni, este 255,11 forintot. A japán jen jegyzése 2,1118 forintról 2,1134 forintra változott. Az euró árfolyama hétfő este 1,2449 dollár volt, az euró napi szinten 0,57 százalékot gyengült a dollárral szemben.

A vasasok a kafetéria-adó ellen tüntettek

Publikálás dátuma
2014.11.17. 20:41
Forrás: MTI Fotó: Bruzák Noémi
A kafetéria juttatások tervezett adóemelése ellen demonstrált a Vasas Szakszervezeti Szövetség hétfőn délután a parlament előtt.

Balogh Béla, az érdekképviselet országos elnöke a demonstrációt követően elmondta, hogy Budapesten kívül több vidéki városból, így Kecskemétről, Dunaújvárosból, Gyöngyösről is jöttek szakszervezeti tagok, körülbelül 1500-2500 ember volt jelen a megmozduláson.

Hangsúlyozta, hogy a nyomott magyar bérek mellett jelentős érvágás lenne a munkavállalók részére a kafetéria juttatások tervezett mértékű megadóztatása, mint fogalmazott, "sokan az Erzsébet utalvánnyal teszik az asztalra a mindennapi kenyerüket".

Forrás: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Forrás: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Sérelmezte, hogy a törvénytervezettel kapcsolatban senki nem egyeztetett velük, nem volt érdemi párbeszéd. "Ezért úgy gondoltuk, hogy eljövünk és bekiabálunk, hogy mi a gondunk" - mondta.

A tüntetéssel egyidőben tartott sajtótájékoztatón Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy a kafetéria adóterhe 
nem változik jövőre. Az adótörvény-javaslathoz benyújtott módosításokat ismertetve a politikus közölte: a változás annyi lesz, hogy a juttatás felső határa 450 ezer forintra csökken, és a 200 ezer forint feletti rész csak SZÉP-kártyán nyújtható majd.

LMP: 2015, az adómaximalizálás éve

Az LMP véleménye szerint 2015 az adómaximalizálás éve lesz, az adótörvények módosításának is az a legfőbb célja, hogy minél több adót lehessen beszedni - erről Schmuck Erzsébet beszélt sajtótájékoztatóján. Az LMP a földtörvénnyel kapcsolatban is nyilatkozott, szerintük a Fidesz országgyűlési képviselője egy fontos problémát kíván orvosolni a földhaszonbérleti díjakkal kapcsolatban, ám rosszul, a megoldás ugyanis az ellenzéki párt szerint a földtörvény módosítása lenne.

Schmuck Erzsébet szerint az adótörvényekhez benyújtott kormányzati módosítók megalapozatlanok, a jogszabályok pedig várhatóan erősítik a társadalom szétszakadását. Eközben a kabinet a külföldi tőke érkezésétől várja a megoldást, a helyi gazdaságra és a vidéki társadalom fejlődésére pedig nem fordít figyelmet.

Az LMP szerint a cafetériát egyáltalán nem lenne szabad megadóztatni, a termékdíjat pedig nem a költségvetési lyukak betömésére hanem a környezetvédelmi problémákat megoldására kellene használni - közölte. Schmuck Erzsébet a reklámadót büntetőadónak nevezte, emellett pedig felhívta a figyelmet, hogy a két gyermek után járó adókedvezményt csak 2016-tól vezetik be, mégpedig lépcsőzetesen.

Az LMP módosító javaslatai közül kiemelte, hogy a termékdíjból a zöld civil szervezetek - maximum 500 millió forintig - kapjanak keretet saját programjaik megvalósítására. Felhívta a figyelmet, hogy a helyben termelt élelmiszerek áfáját öt százalékra csökkentenék és lehetővé tennék, hogy a cafetériát internet előfizetésre is fel lehessen használni.

A párt az adótörvényeken kívül a földtörvényekkel kapcsolatban is kifejtette a véleményét, miután Turi-Kovács Béla (Fidesz), a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke a földhaszonbérleti díjak alsó és felső mértékét jogszabályban való szabályozását kezdeményezte.

Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hiányolta az ezzel kapcsolatos hatástanulmányokat, de problémát vetett fel a föld termőképességének figyelmen kívül hagyásával kapcsolatban is. Az LMP-s politikus megfontolandónak tartja a minimum összeg meghatározását, rámutatott ugyanakkor arra is, hogy ez ellehetetlenítheti a legkisebb gazdálkodókat, míg a maximum összeg a földtulajdonosok érdekét sértené. Az LMP az egységes, országos szabályozással sem ért egyet.