Jessica Chastain szembenéz a félelmeivel

Publikálás dátuma
2014.11.19. 06:50
Forrás: Intercom
Sosem akart igazán űrhajós lenni Jessica Chastain, de a kaliforniai születésű színésznőt mindig lenyűgözte, ahogy az emberiség minden kétkedését, félelmét legyűrve mindig messzebbre és messzebbre kíván eljutni: legújabb, a már nálunk is  látható Csillagok között című filmjében sem kell ugyan űrhajóra szállnia, de lentről, a Földről segít azoknak, akik a nyakukba vették – szó szerint is – az emberiség megmentését. 

Christopher Nolan rendező látványos és megindító eposzában bolygónk az utolsó óráit éli: ismeretlen eredetű por terjeng a levegőben, visszafordíthatatlan károkat okozva a növényekben, terményekben, a gazdálkodók elvesztik a munkájukat, egyre nő a szegénység. Az emberek halálos beteggé válnak, annyi port nyelnek.

Az egykori asztronauta Cooper – az egykori sekélyes szívtipróból mára az egyik legkeresettebb férfi színésszé váló Matthew McConaughey alakításában – két gyermekével és apósával küzd a kukoricás megmentéséért, és még ezekben az ínséges időkben is gyermekei jövőjét építeni. Valaha a legjobb pilóta volt, ám erre a tudására a jelek szerint nincs szükség. Kislánya, Murph igazi felfedező alkat, de az iskola már most eltanácsolja az apát attól, hogy a lányt főiskolára küldje, mondván, nem olyan időket élünk – ma tűzoltókra, katasztrófavédőkre van szükség, azt támogatja az állam.

Esetleg Murph gyermekéből már lehet mérnök, vigasztalják az apát. Nem csoda hát, hogy a NASA szinte teljes titokban – hiszen élelmezésre sem futja a kormánynak – azon dolgozik, hogyan lehetne az embereket megmenteni: egy másik bolygóra költöztetni. Murph édesapja újra szkafandert ölthet, és néhány tudóstársával elindul az expedícióra.

Ám a gyermek Murph-ből egyszer csak felnőtt lesz – őt alakítja renkdívüli erővel Jessica Chastain – , és minden pedagógusi intelem ellenére még is csak kutató válik belőle, mégpedig a NASA-nál. És bár folyamatosan kap híreket róla, úgy tűnik, hiába várja vissza apját. Nolan intenzív és csodálatos űratázása számos fordulatot tartogat még, és kulcsszerepe lesz abban – még ha nem is tud róla – , hogy apja sikerrel járjon.

„Az első találkozásom az űrutazással, azt hiszem, 9 éves koromban történt; ’86-ban akkor robbant fel a Challenger. Sokkoló élmény volt” – idézi fel egy interjúban a 37 éves színésznő. Ezért sem vágyott soha igazán a kozmoszba. De mint mondja, ezért is nagy dolog szerinte színésznek lenni, mert az ember a traumáival is kénytelen lesz szembenézni.

Hollywood viszonylag „későn”, 27 évesen fedezte fel, de az eltelt évtizedben Chastain igényes szerepválasztásaival, a legjobb rendezők keze alatt bizonyított. Játszott a híresen kényes és morózus Terrence Malick 2011-es filmjében, Az élet fájában Brad Pitt feleségét keltette életre, és még ugyanebben az évben szerepelt A segítség című drámában, amelyért a legjobb női mellékszereplő kategóriájában már Oscarra is jelölték. Előzőleg pedig már főszerepet játszott az Oscar-díjas Helen Mirren oldalán Az adósságban, melyet 2010-ben részben Budapesten forgattak, és akkor Chastain is járt nálunk.

A hírek szerint hamarosan újra Budapestre jön: Ridley Scott-tal forgatja A marsi című – a Csillagok között történetéhez kissé hasonlító – sci-fijét, a forgatás decemberben indul. Partnere a Csillagok között-ben szintén felbukkanó Matt Damon lesz, aki egy olyan űrhajóst alakít, akit társai halottnak hisznek, ezért hátra hagynak a vörös bolygón. Mivel azonban életben marad, kénytelen vizet keresni és megpróbálkozni a növénytermesztéssel – Chastain minden bizonnyal az asztronauta felesége lesz. 

Szerző

Tarthatatlan ingatlan

Tarthatatlan volt a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületének helyzete - mondta Horváthné Fekszi Márta másodrendű vádlott, volt külügyi államtitkár az ingatlan - az ügyészség szerint - áron aluli eladása miatt indult büntetőperben a Budapest Környéki Törvényszéken kedden.

Fekszi Márta - aki vádlott-társaihoz hasonlóan tagadja bűnösségét - elmondta: a magyar államnak számos kihasználatlan, leromló ingatlana volt, köztük a nagyméretű moszkvai külügyi épületek. Ezekből a vádbeli, 2005-2008 közötti időszakban három is volt: a nagykövetség, a magyar kulturális intézet és a kereskedelmi kirendeltség, utóbbi értékesítéséről a racionalizálás keretében született döntés.

Az ingatlan helyzete különösen azért volt tarthatatlan, mert ott a diplomácia szabályainak, a nemzetközi jognak ellentmondóan szálloda, étterem, gépkocsiszerviz, autómosó működött, és magáncégek béreltek benne helyiségeket. Ezekkel kapcsolatban "diplomáciai fedésben" bankszámlák is voltak, amelyek miatt a vádlott akkoriban államtitkárként feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, ám az az ügy - mondta - "elhalt".

A telek, amelyen az épület állt - az egykori szocialista országok külügyi ingatlanainál szokásos gyakorlat szerint - a fogadó ország tulajdonában volt. A magyar fél tett lépéseket a föld tulajdonának megszerzéséért, hogy aztán az ingatlant magasabb áron lehessen értékesíteni, ám ez nem járt sikerrel, mert az orosz állam nem akart ezzel a maga számára kedvezőtlen precedenst teremteni. Az épület egyébként Moszkva egyik frekventált részén volt, alig fél kilométerre az orosz kormány központi épületétől - ismertette a volt államtitkár.

A vádlott megjegyezte, számára teljesen érthetetlen az a hisztéria, ami a magyar eladási ár és az ingatlan nem sokkal későbbi, jóval magasabb áron történő továbbértékesítésével kapcsolatban keletkezett. Magyarország ugyanis még úgy adta el az ingatlant, hogy nem volt a tulajdonában a telek, amelyen az épület állt. Ugyanakkor azt is megjegyezte: nem véletlen, hogy Oroszországban büntetőeljárás indult. "De mi közünk hozzá?" - tette fel a kérdést.

Az orosz fél azt is meghatározta, hogy egyáltalán kinek adható el az épület: orosz magán- vagy jogi személynek, illetve általuk birtokolt off-shore cégnek. Ezért nem lehetett nyílt pályázatot kiírni. Magyarországon pedig a nemzeti vagyonkezelővel kellett egyeztetnie a külügynek - magyarázta Fekszi Márta, kiemelve: a Külügyminisztérium nem volt döntési helyzetben az adásvételt, így különösen az eladási árat és a vevő kiválasztását illetően.

Az államtitkár azt mondta, nem tudott az adásvételi szerződés aláírásáról, amikor pedig átutalták az állítólagos előleget, akkor úgy gondolta, hogy az nem szabályos, vissza kell küldeni.

Arra a bírói kérdésre, mi lehet az oka annak, hogy a vagyonkezelő és a külügy között feszültség érzékelhető a moszkvai ingatlanügylet kezelésében, a vádlott közölte: magánvéleménye szerint a vagyonkezelőnél azt érezhették, hogy a külügy az egészet elszúrta, és nekik kell helyrehozniuk. Védői kérdésre, hogy tapasztalt-e valami szokatlant az ingatlanügylettel kapcsolatos, a külügy és a vagyonkezelő közötti egyeztetéseken, a volt államtitkár megjegyezte: azt furcsállotta, hogy mikor megkérdezte, mi történt Moszkvában, azt mondták neki, hogy az nem tartozik rá.

A vádlott emlékeztetett arra, hogy korábban az ügyészség is megállapította: ha lehettek is szabálytalanságok, bűncselekmény, közérdeksérelem nem történt. Fekszi Márta hangsúlyozta: mindent törvényesen, tisztességesen csinált.

Fekszi Márta és Székely Árpád elsőrendű vádlott, volt moszkvai nagykövet között eredménytelen szembesítés zajlott le a tárgyaláson arról, hogy Székelynek volt-e joga az adásvételi szerződés aláírására, - Fekszi Márta szerint nem volt -, illetve, hogy mennyire volt tájékozott a volt államtitkár az eladás folyamatát illetően. Székely Árpád szerint tájékozott volt, többek között azért, mert ő számos részletet megosztott vele.

Korábban Székely Árpád is tagadta bűnösségét és többek között arról beszélt, hogy az állami vezetők a feszített költségvetés miatt sürgették 2005-ben a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladását.

Az eljárás adatai szerint az épület minimális eladási árát 19,9 millió dollárban határozta meg a magyar kormányzat és 23,7 millió dollárért értékesítették egy moszkvai cégnek, amely nem sokkal később ennek a sokszorosáért adta tovább.

A Központi Nyomozó Főügyészség hét ember ellen emelt vádat, amelynek lényege szerint a volt moszkvai nagykövet 2008 márciusában felettesei tudta nélkül írta alá az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést, a vételár 23,7 millió dollár volt. Az ügyészség szerint azonban az államnak több milliárd forint meg nem térült hátránya keletkezett, a moszkvai ingatlan ugyanis - egy 2008-as értékbecslés alapján - több mint 108 millió dollárt ért.

Az ügyészség Székely Árpádot hűtlen kezeléssel, Horváthné Fekszi Mártát hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és az értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot, valamint a cég akkori két vezető beosztású és egy beosztott munkatársát bűnpártolással és magánokirat-hamisítással vádolja.

Csütörtökön várhatóan Tátrai Miklós meghallgatásával folytatódik a büntetőper.

Óvodába kell járni a családi pótlékért

Jövő szeptembertől óvodalátogatáshoz kötik a családi pótlék folyósítását - jelentette be a köztelevízióban az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi államtitkára. Novák Katalin szerint az intézkedés célja "a gyerekek biztonságának javítása", ugyanis sok családnak jelent segítséget, ha a gyerek már hároméves korától részt vesz a köznevelési rendszerben, és naponta háromszor ételt kap. Az államtitkár sikeres intézkedésnek nevezte, hogy iskoláztatáshoz kötötték a családi pótlék kifizetését, mivel ennek hatására 40 százalékkal csökkent a hiányzások száma. Kijelentette, jövőre elegendő óvodai férőhely lesz a megnövekedett gyermeklétszám elhelyezésére. Az óvodákat jelenleg a települési önkormányzatok tartják fent, holott az iskolák államosítására hivatkozva tavaly jelentős helyi adóbevételeket vontak el tőlük.

Jövőre más változások is várhatóak a köznevelési rendszerben. Az Országgyűlés elé tegnap benyújtott javaslatcsomag szerint például az állami iskolákat irányító Klebelsberg Intézményfenntartó Központ dolga lesz a jövőben az új taneszközök beszerzése, amely eddig a 3000 fősnél nagyobb településeken az iskolák működtetését - közüzemi számlák fizetése, karbantartás stb. - végző önkormányzatok feladata volt. A tervezet szerint a jövőben szülői kérésre nem lehetne évfolyamismétlést engedélyezni a diákoknak az első osztálynál magasabb évfolyamokon, továbbá az érettségi feltételéül szabott 50 órás közösségi szolgálat elvégzését a diákoknak a középiskola befejezését közvetlenül követő vizsgaidőszakban megkezdett érettségi megkezdéséig kell majd igazolni.