Előfizetés

Kormányzati elképzelések és a valóság

Az október 28-i tüntetésen az egyik szónok azt találta mondani, hogy „legyen trendi adózni”. Nálunk ez csak egy szép elképzelés, azonban van ahol - ha nem is mindenki részéről – társadalmi rangot jelent. Németországban is előfordul, hogy egy-egy állampolgár nem adózik megfelelően, az azonban elképzelhetetlen, ami nálunk gyakorlat, hogy a költségvetési szervek megközelítőleg 20 milliárd forint adótartozást halmozzanak fel a harmadik negyedév végére. Nem teljesíti tisztességesen az állammal szembeni kötelezettségét például a rendőrség, a katasztrófavédelem, sőt a miniszterelnökség és - most figyeljenek - még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sem. Az adósságok megszüntetése érdekében (és itt nem csak köztartozásokról van szó), mi a kormányzati elképzelés? Adóemelés, újabb adók bevezetése, létszám leépítés. Természetesen mindez nem a megszorítások jegyében. Az önkormányzatok szabad kezet kapnak bármilyen vagyontárgy megadóztatására, a béren kívüli juttatások adóját drasztikusan megemelik, a környezetvédelmi díjat kiterjesztik a mosóporra, a szappanra, stb. Nem sorolom tovább az egyszerű embereket sújtó adókat, de például a vagyonadó bevezetése fel sem merül. Rogán Antal szerint a költségvetési szervek jelentős adósság növekedésének egyik oka, hogy túlzott a közfoglalkoztatottak létszáma, és amúgy is az adminisztráció csökkentésre lenne szükség. Akár több mint kétszáz ezer közszolga elbocsátására is sor kerülhet. Az azonban nem jut eszébe a Fidesz frakció vezetőjének, hogy az adminisztráció létrehozója mindig az újabb vezetői poszt létrejöttének függvénye. A vezetői posztok drasztikus csökkentése segítene: mondjuk a 102 helyettes államtitkári posztot kellene mielőbb megfelezni. Ha kormányzat szembe nézne a valós helyzettel, akkor nem lenne szükség mindazon intézkedésekre, amelyek a Fidesz szerint semmi esetre sem nevezhetők megszorításoknak.

Utolsó meccsére készül Dárdai?

A magyar labdarúgó-válogatott ma este Oroszország nemzeti tizenegyét fogadja felkészülési mérkőzésen a Groupama Arénában. Dárdai Pál, a csapat ideiglenesen kinevezett szövetségi kapitánya – akinek megbízatása a mai összecsapással zárul – kitérő választ adott a jövőét firtató kérdésekre.

„A végleges döntés nincs meghozva, az orosz meccs után beszélünk erről. Viszont először nem a sajtóval, hanem az elnök úrral, a családommal és persze a Herthával”- nyilatkozta a 38 éves szakvezető.

A mai felkészülési mérkőzések
Fehéroroszország-Mexikó (18 óra, Tv, Sport1)
Ausztria-Brazília (19)
Románia-Dánia (19.30)
Magyarország-Oroszország(20.30, Tv:M1)
Lengyelország-Svájc (20.45, Tv:Sport2)
Argentína-Portugália (20.45, Tv: Digisport1)
Spanyolország-Németország (20.45, Tv: Digisport2)
Franciaország-Svédország (21, Tv: Sport1)

A játékosok minden követ megmozdítanak, hogy itt tartsák a trénert. „Lobbizok azért, hogy Palival kezdjük meg a jövő évet is.

Remélem, sikerült meggyőznünk ezen a három meccsen, hogy amit kért, elvárt, másoknak beígért, azt velünk meg tudta valósítani.

Nem egyszerű a helyzete, de nekünk az a feladatunk, hogy holnap még inkább megnehezítsük a döntését az oroszok legyőzésével” – mondta Dzsuzdsák Balázs, a válogatott csapatkapitánya.

Az ügyben megszólalt Michael Preetz, a Hertha BSC menedzsere is, aki egyértelműen kijelentette, hogy Dárdai Pál nem marad a válogatott élén.

„Természetes, hogy a sikerek után most nyomást gyakorolnak rá, de a kezdetekkor ő maga sem hagyott kételyt afelől, hogy a magyarországi küldetése

kedden véget ér. Nem kétséges, hogy vége a kapitányi munkájának és az oroszok elleni találkozót követően százszázalékosan a Herthánál elvégzendő munkára és az edzői tanulmányaira koncentrál majd” - nyilatkozta a Kicker című spotnapilap honlapjának tegnap Preetz.

Dárdai a sajtótájékoztatón elmondta, az oroszok elleni mérkőzés teljesen más lesz az eddigiekhez képet, mindenkinek lehetőséget szeretne adni.

A finnek elleni 1-0-ra megnyert Európa-bajnoki selejtezőn debütáló Forró Gyula a kezdőben kap majd helyet, s Juhász Roland, viszont a csapat rendelkezésére állhat, noha pénteken zúzódást és izomsérülést szenvedett.

Ha valóban ez lesz Dárdai utolsó meccse a válogatott élén, elmondhatja, másodszor is az oroszok jelentik számára a végállomást: négy évvel ezelőtt az 1-1-re végződött barátságos mérkőzésen ugyanis csereként az utolsó 20 percre beállva öltötte mára utoljára a címeres mezt.

Botrány a milánói rangadón

R.T.
Publikálás dátuma
2014.11.18. 06:56
Döbbenten szemlélik a játékosok, mi történik a lelátón FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLAUDIO VILLA
Óriási botrányt okozott a mintegy nyolcezres horvát szurkolósereg néhány tagja Milánóban, az olaszok elleni Európa-bajnoki csoportrangadón. Füstbombákat dobtak a pályára, s már úgy tűnt, a játékvezető végleg félbeszakítja a találkozót. Európában nagy felháborodás fogadta a huligánok akcióját.

Szégyen, döbbenet, és mérhetetlen csalódás. Ahelyett, hogy az olaszok és a horvátok valóban remek iramú meccséről maradna emlékezetes a két ország válogatottjának vasárnap esti Európa-bajnoki selejtezője, néhány horvát „szurkoló” más forgatókönyvet képzelt el a találkozónak, s sajnos, az ő akaratuk érvényesült: már az első félidőben rövid időre félbe kellett szakítani a találkozót, amikor petárdákat dobtak a játéktérre.

Olaszország - Horvátország 1-1
Giuseppe Meazza stadion, 63 222 néző.
Gólszerző: Candreva (11.), ill. Perisic (15.)
Vezette: Björn Kuipers (Hollandia).

Bár az UEFA nem engedélyezi a gyűlöletkeltő rigmusokat, a horvátok nagy szerencséje az volt, hogy Björn Kuipers játékvezető nem beszél horvátul, s talán nincs annyira tisztában az ország történelmével.

Az első játékrész derekán ugyanis az általuk skandált „Za dom spremni” („Készen állunk a hazáért!”), a második világháború idején megalakult náci

bábállamban, az Ante Pavelic-fémjelezte Független Horvát Államban (Nezavisna Drzava Hrvatske, NDH) a Sieg Heil horvát megfelelője volt. Így köszöntötték egymást a horvát usztasák.

Eb-selejtezők
Vasárnapi eredmények
A csoportCsehország-Izland 2-1
Hollandia-Lettország 6-0
Törökország-Kazahsztán 3-1

A második félidő közepén végképp elszabadult a pokol. Azért is érthetetlen néhány horvát viselkedése, mert csapatuk remekül játszott. Még úgy is, hogy Luka Modricot a 26. percben sérülés miatt le kellett cserélni (hat hetet kell kihagynia).

Rakitic, Perisic és a tulajdonképpen hazai környezetben fellépő Kovacic (a

milánói Internazionalében játszik) káprázatos futballt mutattak be, a találkozó félbeszakításáig szinte lefocizták a csak a védekezésre koncentráló olaszokat.

Ekkor aztán petárdákat, füstbombákat dobáltak a játéktérre. Úgy tűnt, a zágrábi Dinamo ultrái, a Bad Blue Boys zászlói mögül dobálóztak.

A találkozó tíz percig állt, az olasz közönség fütyült, teljes joggal dühítette őket, hogy egy maroknyi szurkoló tönkretesz egy szép futballestét.

Láthatóan a horvát játékosokat és Niko Kovac szövetségi kapitányt is felháborították a történtek. Csak akkor kezdett helyreállni a rend, amikor az olasz rendőrök behatoltak a horvát ultrák közé, s kiürítették szektorukat.

Az olasz közszolgálati csatorna, a RAI kommentátora arra kereste a választ, miért kell botrányt okozni, hiszen Horvátország bő két évtizede elnyerte függetlenségét, s tavaly július óta az Európai Unió tagja is.

Nem könnyű megmondani, mi motiválta „szurkolókat”. Egyes vélekedések szerint az a keménymag okozhatta a botrányt, amely hadban áll a Horvát Labdarúgó Szövetséggel (HLSZ). Azt akarták elérni, hogy a horvát válogatott a zöld asztalnál szenvedjen vereséget.

A holland bírónak köszönhetően nem így történt, 10 perc után folytatódott a játék, a Vecernji List szerint Mandzukic és Corluka diplomáciai tevékenységének köszönhetően sikerült elkerülni, hogy ne rekesszék be végleg a találkozót.

Bár a horvátoknak volt még egy nagy helyzetük Perisic révén, láthatóan nagyon megzavarta őket az incidens. Az olaszok vették át az irányítást, az eredmény azonban már nem változott.

A találkozó után a horvátok értetlenül álltak az események előtt. Niko Kovac szövetségi kapitány rögtön a lefújás után elnézést kért olasz kollégájától, Antonio Contétől. Mint mondta, ezek a „szurkolók” Horvátország tekintélyét veszélyeztetik nemcsak Európában, az egész világon. Modric szerint ilyen szurkolókra nincs szüksége a nemzeti tizenegynek.

Kovacic kifejtette, a botrányokozók „nem igazi horvát szurkolók”, mert akik szeretik az országot, sosem tennének ilyet. Nem tudta leplezni csalódottságát Ivica Olic sem, aki századik válogatottságát ünnepelhette: „San Siro, teltház, sok horvát szurkoló.

Minden ideális egy jó mérkőzéshez, erre mindent tönkretesznek”. Ivan Rakitic, a Barcelona középpályása elmondta, nagyon tartottak attól, hogy a holland játékvezető végleg véget vet a meccsnek.

Lapvisszhang
Jutarnji List
Sosem volt olyan veszélyben a San Siro, mint vasárnap este. A találkozó háromnegyedét mi utaltuk, tiki-takát játszottunk, de aztán közbelépett a „12. játékos”, s súlyos károkat okozott az egész csapatnak. Olaszország magához tért. Az Azzurrinak azonban ma nincsenek igazi klasszisai, akik eldönthetnének egy mérkőzést. A horvát szurkolók megmutatták a csúf arcukat.
Vecernji List
A horvát rendőrség ismeri azokat, akik állandó rendbontást okoznak. Meg kellett volna állítani őket. Nem lett volna szabad Milánóba engedni őket. A brit példát kellene követni. Ezek horvát erőszaktevők, huligánok. Szégyenbe hozták Horvátországot. El kell tiltani őket attól, hogy betehessék a lábukat a stadionokba. Nagy szégyen, hogy a szerb szurkolókkal emlegetnek minket egy szinten.