Előfizetés

Bécsi Könyvfesztivál

Publikálás dátuma
2014.11.17. 00:49
FOTÓ: MTI, Filep István
Grecsó Krisztián író és Buda György műfordító pódiumbeszélgetésen vett részt a hetedik Bécsi Könyvfesztivál magyar standjánál a hétvégén. 

A bécsi Collegium Hungaricum kezdeményezésre létrejött, tizenegy Duna menti ország, köztük Magyarország irodalmát és kultúráját bemutató Duna Lounge programsorozat harmadik alkalommal mutatkozik be a fesztiválon. 

Nemzetközi animációs fesztivál az Urániában

Immár tizenkettedszer rendezik meg Budapesten az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. 

Az Uránia moziban november 19-23. között futnak majd az elmúlt néhány év világszerte legizgalmasabbnak bizonyult filmjei: tizennégy egész estés animáció lesz látható, ebből hét lesz versenyben, illetve 13 országból érkezett harminc rövidfilm indul a díjakért. Előbbiek közt lesz az Oscar-díjra jelölt Kells titka rendezője, az ír Tomm Moore alkotása, A tenger dala (Song of the Sea) amelyet a fókatündérek ősi ír legendája ihletett. A rövidfilmek között Végül az Oscar-díjra jelölt Kells titka rendezője, az ír Tomm Moore magával ragadó alkotását, A tenger dalát (Song of the Sea) a fókatündérek ősi ír legendája ihlette. A rövidfilmek között látható majd Bucsi Réka nemzetközi sikereket elért, Oscar-jelölt Symphony no. 42 című alkotása is.

A legendás cseh filmrendező, Jan Švankmajer előtt nyolcvanadik születésnapja alkalmából retrospektív vetítéssorozattal és életmű-kiállítással tiszteleg a fesztivál. Az Anilogue idei díszvendége az argentin Juan Pablo Zaramella, aki mesterkurzust is tart majd. A fesztivált Michel Gondry az Animált beszélgetés Noam Chomskyval című filmje nyitja.

Sky Walker visszatér - felújított regényekben

Publikálás dátuma
2014.11.16. 11:48
FOTÓ: Getty Images, Matt King
Ismét megjelenik az eredeti Star Wars trilógia: az Agave kiadó december elején dobja piacra a felújított regényeket. A világszerte ismert filmekkel közel megegyező történetek az 1970-es és 1980-as évek meghatározó kötetei voltak, rengeteg olvasóval szerettették meg a sci-fit. 

A legutolsó magyar kiadás óta majdnem 20 év telt el, ráadásul a trilógia akkor még az első kiadások szövegét érintetlenül tartalmazta. A kiadó úgy döntött, a regényekre ráfér a felújítás. Ennek eredményeként az eredeti fordítást jelentősen átdolgozták: kijavították a hibákat, a nyelvezetét nem csak felfrissítették, hanem a szóhasználatát hozzá igazították a Star Wars-univerzumhoz. Ily módon George Lucas: Csillagok háborúja, Donald F. Glut: A birodalom visszavág és James Khan: A Jedi visszatér című regénye mai élményt kínál az olvasónak.