Holokauszt-emlékművet avattak az ELTE-n

Publikálás dátuma
2014.11.15. 06:08
FOTÓ: Vajda József

Emlékművet avattak tegnap az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának kampuszán az előd Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem azon egykori oktatóinak és hallgatóinak emlékére, akik életüket vesztették a zsidótörvények következtében munkaszolgálatosként, koncentrációs táborokban, üldöztetésben vagy katonaként, polgári áldozatként. Az egyetem épületének téglafalából eltávolított habarcs helyére, szemmagasságban a Trefort-kerten végigfutó, 280 méter hosszú, egy centiméter széles bronzcsíkon tüntették fel a 199 áldozat nevét. A sáv a Múzeum körúttól a Puskin utcáig
öleli körbe az egyetemet.

Szerző

Tüntetési hullám indult

Publikálás dátuma
2014.11.15. 06:05
Indul az autós tüntetés: a szélvédőn a „zöld dossziés” Horváth András FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Újabb, sorozatos, országos kiterjedtségű tömegdemonstrációkkal kell szembenéznie az Orbán-kormánynak a NAV-ot is érintő kitiltási botrány, a jövő évi megszorítások, illetve lassan már az általános elégedetlenség miatt is.

Forgalomlassító demonstrációt tartott tegnap Budapesten a Magyar Szolidaritás Mozgalom, tiltakozva "az Orbán-kormány cinikus, korrupt, és módszereit tekintve nem demokratikus kormányzása" ellen. A szervezők szerint a miniszterelnök politikája miatt a társadalom egyre inkább kettészakad, milliók élnek a szegénységi küszöb alatt, a 2015-ös költségvetés tervezete ennek ellenére jelentős mértékben lefaragja a szociális kiadásokat. A tüntetők mintegy negyven gépkocsija a Hősök teréről indulva, tizenegy kerületet érintve lényegében bejárta a főváros legforgalmasabb útjait.

Tegnap a korábban többször demonstráló devizahitelesek is akcióba léptek. A Nem Adom A Házamat Mozgalom kéttucatnyi tagja rendőrségi bejelentés nélkül blokád alá vonta a Képviselői Irodaház bejáratát, miután nem engedték be őket a Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő által szervezett kerekasztal-beszélgetésre. Az aktivistákat korábbi hasonló magatartásuk miatt kitiltották az épületből. A demonstrálók ülősztrájkba kezdtek, megafonon "Gyilkosok!"-at skandáltak, transzparenseiken a "Ne fizess!”, „Minden végrehajtás betiltása” feliratok szerepeltek. A tüntetőket végül rendőrök távolították el a helyszínről.

Akár húsz városban is lehet tüntetés jövő hétfőn, amelyet a korábbi internetadó-ellenes demonstrációk szervezői a "Közfelháborodás Napjának" neveztek el. Aznap szavaz ugyanis a parlament az adótörvényekről, amelyeknek korábban része volt a netadó bevezetésére vonatkozó kormányzati javaslat is. Ráadásul hétfőn jár le az az egyhetes haladék is, amelyet a múlt vasárnapi, tízezer fős fővárosi demonstráció résztvevői adtak az Egyesült Államokból korrupciós gyanúval kitiltott Vida Ildikó NAV-elnöknek és elnökhelyetteseinek a lemondásra. Hétfőre egyébként két demonstrációt is bejelentettek Budapesten. A netadó-ellenes tüntetéseket szervező Gulyás Balázs Facebook-csoportja, a "Százezren az Internetadó ellen" délután hat órától a József nádor térre hirdetett rendezvényt, amelyre eddig 34 ezren jelezték részvételüket. A "Nem némulunk el"-csoport pedig ugyanakkor a Kossuth térre hirdetett tüntetést, eddig 15 ezer résztvevővel. A demonstrálók az állami korrupció, a túladóztatás, a jelenlegi külpolitika és a már visszavont netadó ötlete miatt vonulnak utcára. Tüntetést szerveznek többek között Békéscsabán, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Keszthelyen, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Veszprémben is.

Tüntetést tart a magyar közoktatás napján, november 22-én a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Az érdekképviselet felhívása szerint ha az Országgyűlés a jelenlegi formájában fogadja el a jövő évi költségvetési javaslatot, benne a köznevelést hátrányosan érintő változtatásokat, akkor "visszafordíthatatlanul tönkreteszi gyermekeink és az ország jövőjét". "Ez az utolsó pillanat, ha most ezt nem akadályozzuk meg, nem lesz több esélyünk!" - hangsúlyozta a PSZ. A tüntetés jövő szombaton délután két órakor kezdődik a budapesti Széchenyi téren, majd a résztvevők a Parlament előtt átvonulnak az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahol gyűlést tartanak.

Szerző

Orbán: az Egyesült Államok Magyarország szövetségese

Publikálás dátuma
2014.11.14. 22:10
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A magyar-amerikai kapcsolatok lényege, hogy a két ország között szövetség van a politikában, partnerség a gazdaságban és tisztelet a szellemi-kulturális életben - mondta Orbán Viktor az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a General Electric (GE) magyarországi jelenlétének 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, pénteken Budapesten.

A miniszterelnök kijelentette: "lehetnek ugyan viták Magyarország és az Egyesült Államok kormánya között, de valójában két szövetségesről van szó".

A magyar és az amerikai nép között barátság van, amely nem politikai deklarációkon alapul - szögezte le a kormányfő az Országház Felsőházi termében mondott beszédében.

Szerző