Előfizetés

Michelisz a legjobb hondás

Publikálás dátuma
2014.11.15. 06:59
FOTÓ: Népszava

A túraautó-világbajnokság utolsó, makaói versenyhétvégéjén az összetett negyedik helyéért a gyári Hondákkal harcoló Michelisz Norbert – három pont a hátránya Monteiro, és négy egység az előnye Tarquini előtt – ismételten a legjobb hondásnak bizonyult, miután az időmérőn a negyedik helyet szerezte meg. Ez az első futamon a 4., míg a második, fordított rajtfelállás esetén a 7. pozíciót jelenti. Az első rajtkockából a vb-címet már megszerző Jose Maria López (Citroen) szerezte meg két csapattársa, Sebastian Loeb és Yvan Muller előtt. A futamokat magyar idő szerint vasárnap hajnali 4 és 6 órakor rendezik, melyet az Eurosport közvetít.

Nagyon kiakadt a fővizsgáló

Michael Garcia, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottsága vizsgálati részlegének vezetője szeretné, ha a FIFA teljes terjedelemben nyilvánosságra hozná azt a jelentést, amelyet a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezéséért folytatott pályázatokról készített, mert úgy véli, hogy az etikai bizottság vezetője nem megalapozott következtetéseket vont le az általa készített anyagból.

A FIFA etikai bizottságának első embere, a német Joachim Eckert csütörtökön jelentette be - Garcia jelentésére hivatkozva -, hogy az általa vezetett testület nem talált semmi olyat - elsősorban megvesztegetésre utaló jelet -, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért lefolytatott pályázatot meg kellene ismételni. Ennek következtében a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál marad, a 2022-esé pedig Katarnál.

Az amerikai Garcia azonban azonnal közölte: a döntéshozói kamara elnökének összegzése számos helyen nagy mértékben hiányos és téves ismertetése a vizsgálati kamara jelentésében részletezett tényeknek és következtetéseknek. Garcia emiatt a FIFA fellebbviteli bizottságához kíván fordulni.

Eckert elmondta, meglepődött, hogy Garcia a nyilvánossághoz fordult elégedetlenségének hangot adva. Hozzátette: helyesebb lett volna, ha a nézetkülönbségeket személyesen beszélik meg, és igyekszik minél előbb találkozni Garciával. Eckert elismerte: Garcia előzetesen nem kapott abból az anyagból, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra az általa vezetett bizottság.

Sajtóértesülések szerint ha Garcia maga hozná nyilvánosságra azokat a részleteket, amelyeket a FIFA nem kíván megosztani, akkor végső soron ki is zárhatják az etikai bizottságból, illetve felfüggeszthetik a munkavégzés alól.

Az Eckert vezette testület amúgy bírálta az ausztrál és az angol kandidálást, mert szerintük vétettek az etikai szabályzat ellen. Többek között olyan külföldi projekteket ígértek, amelyek "szavazatokra válthatók", illetve Jack Warnerrel, a CONCACAF-zóna korábbi elnökével próbáltak meg üzletelni.

Ezzel kapcsolatban Greg Dyke, az angol szövetség elnöke röviden megjegyezte: úgy gondolja, az egész eljárás "egy vicc". Az ausztrál szövetség első embere, Frank Lowy visszautasította a bírálatokat, és kiemelte: az egész kandidálás során tiszta kampányt folytattak. Ugyanakkor ausztrál politikusok azt követelik, hogy a FIFA fizesse vissza azt a közel 40 millió dollárt, amit az ausztrálok költöttek a pályázatra.

Pulev ígér nagy verést a „kis” Klicskónak

Ma este Hamburgban ismét ringbe lép a profi ökölvívás nehézsúlyú királya, Vlagyimir Klicsko (62-3, 53KO). A WBA, IBF, WBO és IBO szervezetek világbajnoka ezúttal a bolgár Kubrat Pulev (20-0, 11KO) ellen bizonyíthat, igaz, ezúttal nem lesz egyszerű dolga, ugyanis ellenfele szinte semmilyen fizikai méretben nem marad el mögötte. Klicsko 206 centi magas és tegnap 111.13 kg-mal mérlegelt, míg Pulev – aki amatőrben világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki és EU bajnoki címet is szerzett, míg a profik között veretlen – is 202 centi és 111.58 kg.

A 33 éves bolgár ráadásul képes volt már nála jóval nagyobb bunyósokat is simán verni.

„Nagyon nehéz meccsem lesz, hiszen Pulev az olyan srácok elleni mérkőzésein, akik még nálam is nagyobbak – Dimitrenko vagy Ustinov – jó teljesítményt nyújtott, sőt, idő előtt, a 11. menetben kiütötte őket. Nem szeretnék ígérgetni, a teljesítményem ott lesz a ringben. Ha korábban vége lesz, akkor vége lesz. Ha végigmegy, akkor végigmegy, a lényeg, hogy megőrizzem a címeimet” – állította Vlagyimir Klicsko.

Pulev magabiztos – persze eddig valamennyi ellenfele a meccs előtt „agyonverte” az ukrán világbajnokot – és azt vallja, a testi adottságok ezúttal nem fogják Klicskót segíteni.

„A szorítóban minden arról fog szólni, hogy miben tudok majd több lenni nála. Egy biztos, a lábmunkának döntő jelentősége lesz. Ami biztos, hogy Vlagyimir velem szemben nem tudja majd kihasználni a fizikális fölényét. Hiszek abban, hogy sikerül elfoglalnom a nehézsúly trónját" – jelentette ki a bolgár bunyós, aki amiatt is szót emelt, vajon ellenfelét miért csak a meccs után vizsgálják a doppingellenőrök, míg őt az elmúlt két hónapban számtalan esetben vizsgálták meg véletlenszerűen.

A mérkőzést ma este a DigiSport2 23 órától élőben közvetíti.