Előfizetés

Kiút a cukorbetegség előszobájából

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2014.11.15. 06:10
Barna István belgyógyász FOTÓ: NÉPSZAVA
Minden tizenkettedik magyar felnőtt különböző mértékű cukorbetegségben szenved, évente ráadásul tízezreknél állapítják meg a kórt. A diabetes főként a középkorú és idősebb népességet érinti, ám manapság egyre inkább veszélyezteti a fiatalabb generációt is. A probléma hátterében elsősorban az elhízás világméretű, látszólag feltartóztathatatlan terjedése áll - mondta lapunknak Barna István belgyógyász. A DiaVitas Program vezető tanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy a kezeletlen diabetes súlyos szövődményekkel jár, épp ezért a helyes táplálkozás, valamint a mozgás és az odafigyelés a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében egyaránt életmentő lehet.

- Lehet-e ténylegesen tudni, hány diabéteszes beteg él Magyarországon?

- Egy nemrégen lezárult hazai szűrővizsgálat eredményei alapján a 20-69 év közötti lakosság körében a diabetes előfordulása 8,65 százalék volt, ami azt jelzi, hogy hazánkban a cukorbetegek száma meghaladja a 800 ezer főt. Vagyis minden 12. felnőtt érintett Magyarországon. E betegek döntő - 90 százalékot meghaladó arányú - többségének felnőttkori, 2-es típusú diabetese van. A nem ismert diabetes és kórmegelőző állapotainak előfordulási gyakoriságáról a Magyar Diabetes Társaság által szervezett, kockázatalapuló szűrés eredményeiből tájékozódhatunk. A felnőttek körében, háziorvosok bevonásával 2010-2011-ben végzett speciális kérdőíves szűrés során a kérdőívek között 41 százalékban volt cukorbetegség valószínűsíthető, ám közülük a szükséges vizsgálatok után 7,6 százalékban diagnosztizáltak valódi diabetest. Összességében véve ugyanakkor a kérdőív kitöltését elvégző összes egyénre vonatkoztatva a kóros esetek számát megállapítható, hogy a diabetesről nem tudó betegek körében 15 százalékban lehetett a szűrővizsgálat keretein belül korábban nem ismert glukóz-intoleranciát igazolni. A 2-es típusú diabetes előfordulása ráadásul az életkorral együtt növekszik, a magasabb életkorú lakosság körében az előfordulási gyakoriság elérheti a 15-20 százalékot is. Napjaink jellegzetes gondja, hogy a 2-es típusú diabetes manifesztációja egyre fiatalabb életkor felé tolódik el. A rossz irányú változások hátterében elsősorban az elhízás világméretű, látszólag feltartóztathatatlan terjedése áll. Az évenkénti esetszám minimum 5-10 százalékkal, vagyis 40-80 ezer fővel növekszik.

- Milyen módszerek léteznek a diabétesz gyógyítására, illetve kezelésére?

- A kezelési lehetőségek nem-gyógyszeres és gyógyszeres formákra oszthatók. A diabetes kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességű fizikai aktivitás és az ezekhez adaptált gyógyszeres kezelés, ideértve az inzulinadást is. Diéta helyett ma orvosi táplálkozásterápiáról beszélünk, ami magában foglalja a makro- és mikrotápanyagok, élelmi rostok, élvezeti szerek, cukorpótszerek és helyettesítők alkalmazásával kapcsolatos megfontolások és irányelvek összességét. A teherbíró képességhez és az edzettségi állapothoz igazodó fizikai tevékenység is az "életmódkezelés" része kell, hogy legyen. A fizikai tevékenység intenzitását, időtartamát, formáját és gyakoriságát egyénre szabottan kell meghatározni. A rendszeres testmozgás javítja a vércukorszintet, csökkenti a keringési betegségek okozta kockázati tényezőket, illetve a diabetes előállapotaiban a diabetes manifesztációjának gyakoriságát. A 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét a fizikai aktivitás és a diéta külön-külön is csökkentik, de együttes alkalmazásuknak nagyobb a hatékonysága. Eközben az 1-es típusú cukorbetegek inzulinnal kezelendők. A tartós inzulinkezelés minden formáját rendszerben kell alkalmazni, amely magába foglalja az inzulininjekciók számát, a beadás időpontját, az étkezések számát, időpontját és javasolt szénhidráttartalmát, valamint az étkezések inzulinbeadáshoz történő illesztését. Az inzulinkezelés eredményességének feltételeihez tartozik továbbá a választott készítményformákhoz igazodó kezelési rendszer is A ma klinikai használatban álló, szájon át szedhető vércukorszintet csökkentő gyógyszerek két nagy csoportba sorolhatók: vércukorcsökkentő hatásukat döntő mértékben az inzulinhatás javítása útján biztosítók, amik egyrészt a szénhidrátok felszívódásának csökkentése útján hatnak, illetve az inzulin elválasztást serkentő szerek. Ez utóbbiak közé tartoznak az étkezési vércukor-szabályozók és az új típusú vegyületek.

- Mit kell "életmódkezelésen", avagy táplálkozásterápián érteni? Hogyan étkezzen egy cukorbeteg?

- A szénhidrátfelvétel követése, számítása, a táplálék energiatartalmának tervezése a kezelés meghatározó eleme a 2-es típusú diabetes minden szakaszában. Ki kell emelni azt is, hogy minden esetben kerülni célszerű a gyors vércukor-emelkedést okozó ételeket és ezzel párhuzamosan a glykaemiás index fogalmát is kell megtanulniuk a cukorbetegeknek. A napi szénhidrát- és energia-bevitelt több alkalomra, inzulin nélkül kezelteken az esetlegesen alkalmazott antidiabeticus kezelés függvényében általában három-ötszöri, inzulinnal kezelteken a készítmény típusától függően három-hatszori alkalomra javasolt elosztani. Egy normális testsúlyú cukorbetegnek naponta annyi energiához kell juttatnia szervezetét, amennyit az életkora, testmagassága, az anyagcsere jellemzői, a végzett napi tevékenységének jellege, tartama, intenzitása függvényében megkíván (általában 1800-2500 kcal-t). Súlyfelesleggel rendelkező cukorbetegek esetében az étrendnek kevesebb energiát kell tartalmaznia, mint amennyit a szervezet a testsúly állandóság érdekében megkívánna (általában 1000-1400 kcal-t). A zsírban és fehérjében szegény, szénhidrátokban gazdag étrend ajánlott a cukorbetegség mindkét fő típusában. Előnyben részesítendők a nagy rosttartalmú zöldségek, teljes őrlésű gabonafélék, a magas korpatartalmú kenyerek és pékáruk, gyümölcsök, valamint a sovány tej és tejtermékek.

- Hogyan kezeli a cukorbetegséget a magyar egészségügy?

- Jellemző módon a 2-es típusú cukorbetegségnek nincsenek határozott tünetei, illetve a tünetek nem mindig típusosak. Ha visszatérő légúti vagy vizeletfertőzés, bőrfertőzések, gombás elváltozások, viszketés jelentkeznek, akkor sok egyéb betegség lehetősége mellett elsők között kell túlsúlyos magas vérnyomás betegségben szenvedőknél a cukorbetegségre gondolnunk. Azonban a diagnózist csak a vércukor mérése adhatja meg. Kiemelt jelentősége van annak, ha a családban van cukorbeteg, ha a derékkörfogat meghaladja férfiaknál a 102, nők esetében a 88cm-t, ha emelkedett a vérnyomás, hiszen ilyenkor már a cukorbetegség előszobájában vagyunk. A cukorbetegséggel kapcsolatos tájékoztatás sokat változott az utóbbi időben, számos betegeknek szóló újság, honlap érhető el. De sajnos még mindig nincs elegendő információ a betegség természetes lefolyását, tüneteit, szövődményeit illetően. A megelőzésben és a kezelésben is a táplálkozás, mozgás szerepe a legfontosabb, hiszen napjainkat az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód jellemző.

- Miben hoz újat a DiaVitas program?

- A DiaVitas program lényege a cukorbetegséget megelőző állapotban (prediabetes) lévők és a már kialakult 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket életviteli tanácsokkal, életmódváltással való ellátása, és segítése. A programban évente egy vagy két alkalommal 1 hetes időtartamban fizetős szállodai (wellness központ) programban szűrővizsgálatok, szakorvosi konzultációk, étrendi tanácsok (közös főzés, személyi tréner), mozgásterápia, életmódi tanácsok hangzanak el. A célcsoport az olyan jobb módú családok (társadalom felső 11 százaléka), ahol az egyik felnőtt 2-es diabéteszes, s akik hajlandók és képesek anyagilag is áldozni egészségükért.

- Hogyan lehet a programra jelentkezni?

- A programra jelentkezni legegyszerűbben a honlapunkon keresztül lehet, noha a betegeket a részben ingyenesen látogatható rendezvényeinken kívánjuk elérni, ahol a betegség jelentőségére és a szakszerű kezelésére, az életmódváltásra hívjuk fel a figyelmet. Ezen kívül egészségügyi szűréseket is szervezünk, ilyen esemény a Diabétesz Világnap alkalmából ma, azaz november 15-én, a WestEnd City Centerben megrendezésre kerülő DiaVitas Életmód Nap, ahova szintén várjuk az érdeklődőket.

Az RTL elleni bosszú "szükséges minimum"

B.L.N.
Publikálás dátuma
2014.11.15. 06:09
Fotó: Népszava
„Szükséges minimumnak” tartja Lázár János azt a mintegy ötmilliárd forintot, amit egyedül az RTL Klubnak kell megfizetnie reklámadó címén – a Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt Bárándy Gergely szocialista képviselővel tudatta írásbeli kérdésére adott válaszául.

Bárándy arra volt kíváncsi, vajon „kormányzati szemmértékkel” kialakított újságírói-szakmai kritériumok vezérlik-e a kabinetet abban, hogy példátlan méretű, 40-ről 50 százalékosra emelt adókulccsal szedjenek újabb sarcot a húszmilliárd forint feletti árbevételek után. (A különadó ugyanis nem a reklám-, hanem az árbevételeket nyesi meg.) „Ahogy azt bárki láthatja, a reklámadó bevezetése óta az RTL maga mondott le a minimálisan elvárható szakmai szabályok betartásáról, és a híradók szerkesztését saját pénzügyi szempontjainak rendelte alá” – válaszolta a miniszter, ezután tette hozzá, hogy általában hiába támadják a kormányzatot az éppen érdeksérelmet szenvedett szektorok szereplői, „nem engedhetünk” abból a minimumból, hogy a közteherviselésből minden cég kivegye a részét.

Az RTL kormánykritikus, pontosabban fideszesek számára kínos ügyekkel is foglalkozó Híradójának szakmaiságát egyedül annak nézői nem kérdőjelezik meg, a kereskedelmileg fontos 18-49-es korcsoportban már megelőzi a TV2-n futó Tényeket, miközben a köztévé hírműsorának nézettsége az őszi szezonban egyre zuhan.

Az RTL-csoportnak a reklámadó miatt tett hivatalos panasza éppen egy hónapja érkezett meg az Európai Bizottsághoz. A diszkrimináció tilalmával, valamint a versenyszabályok megsértésével érveltek, és ha a bizottság a panaszt megalapozottnak találja, kezdeményezheti az Európai Bíróság eljárását is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint a reklámadó ugyanakkor az uniós közösségi joggal is ellentétes lehet, ugyanis az Európai Bíróság néhány hete a reklámadóhoz hasonlító, németországi tőkepiaci ügyben hozott ítélete alapján a szolgáltatásnyújtás szabadsága az Európai Unió jogrendszerében a tőke szabad mozgásához hasonló védettséget élvez.

A reklámadó szigorításáról - pontosabban a jövő évi adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokról - hétfőn vitázik az Országgyűlés, az érdemi zárószavazást pedig már kedd délelőtt megtartják.

Bakondi György: nem voltam KGB-s

Nem járt KGB-iskolába Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója – tudatta lapunkkal. Az altábornagyot azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy a jobboldal „KGB-s múlttal” vádolja, és visszalépésre szólítja fel az MSZP újpesti képviselőjelöltjét, aki harminc éve határőrképzést kapott Moszkvában. Horváth Imre, az MSZP újpesti országgyűlési képviselő-jelöltje a Magyar Nemzet „leleplező” cikke kapcsán közölte: 1984-ben elvégzett egy öt hónapos tanfolyamot, amelyet a fegyveres szervek emelt szintű parancsnoki állományának tartottak. A jobboldali sajtó ezért szólította fel visszalépésre.

Horváth esete nem ritkaság: a rendszerváltás előtt sok belügyi, határőr, rendőr, és katonai vezető kapott kiképzést a Szovjetunióban. Bakondi Györgytől, a OKF vezetőjétől, aki abban az időben ugyancsak határőrtiszt volt, szerdán megkérdeztük, pályafutása során végzett-e tanfolyamot, iskolát, részt vett-e továbbképzésen a Szovjetunióban - esetleg a KGB szervezésében -, illetve más szocialista országban. A tábornok szóvivője útján csütörtökön azt válaszolta: csak a hét végén lesz ideje arra, hogy felelevenítse, milyen képzéseken, és hol vett részt, hétfőre ígért tájékoztatást. Pénteken azonban a szóvivő arról értesítette a Népszavát, hogy Bakondi már emlékszik: nem tanult KGB-iskolán, hiszen a rendszerváltásig mindössze alosztályvezetőként dolgozott. (Ez sem akármilyen karrier sejtet, hiszen 1991-re már az országos parancsnok helyettese lett.) Részletes válaszát, amennyiben hétfőn megérkezik, közreadjuk.