Előfizetés

Egymillió magyar életét keserítheti meg

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.11.15. 06:13
Ha nem változtatunk mai életvitelünkön, egy évtizeden belül megduplázódhat a cukorbetegek száma FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THI
Az inzulin felfedezőjének, Frederick Bantingnak a születésnapján, november 14-én rendezi meg 1991 óta minden évben a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Diabétesz Világnapját. A kezdeményezés célja az volt, hogy gátat szabjanak a cukorbetegség világszerte gyorsuló terjedésének.

Ez alkalomból idén is több szakmai szervezet hívta fel a figyelmet a betegség egyre többeket fenyegető veszélyeire. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) például arra emlékeztetett: ma Magyarországon minden 4. embert veszélyeztet a diabétesz. A cukorbetegek túlnyomó többsége a 2-es típusú diabétesztől szenved, amely jellemzően az egészségtelen életmód miatt alakul ki. Egészséges táplálkozással, a testsúly optimális szinten tartásával és rendszeres mozgással ez a típus 90 százalékban megelőzhető. Az egészségügyi előrejelzések szerint azonban a helytelen életmód miatt a következő évtizedben megduplázódhat az ismert cukorbetegek száma Magyarországon, ami azt jelenti, hogy 2025-re több mint egymillió embert kezelnek majd diabétesszel.

Ez a növekedés akkor lassítható, ha az iskoláskorúak figyelmét idejekorán felhívjuk a cukorbetegség kockázataira, a megelőzés lehetőségére - hívták fel a figyelmet. Az OEFI ezért a világnap alkalmából egy kifejezetten általános iskolásoknak szóló animációs oktatóklipet készített, s egy új honlapot is szolgálatba állítottak.

A cukorbetegség hatására számos olyan szövődmény alakulhat ki, amely a beteg egész életét megkeseríti. Éppen ezért a világnaphoz kapcsolódóan országszerte szűréseket, s a megfelelő táplálkozást, a helyes életmód kialakítását segítő egészségnapokat is szerveznek a hétvégén. A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete az általuk elnevezett, "A legpontosabb mérés napján" ingyenesen látogatható programokkal vár ma minden érdeklődőt a fővárosi Lurdy Rendezvényközpontban, a WestEnd City Centerben pedig egész napos, ingyenes állapotfelmérést végez a most bemutatkozó DiaVitas Életmódváltó Program. Holnap délután az Egy Csepp Figyelem Alapítvány rendez félórás közös sétát SYMA Rendezvényközpont körül.

Minket oszt meg a Facebook

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2014.11.15. 06:11
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Nem kevesebb mint 50 százalékkal növekedett a népszerű közösségi portálhoz beérkezett, a magyar kormányhivatalok által benyújtott adatigénylések száma az elmúlt fél évben – derült ki a Facebook napokban közzétett átláthatósági jelentésből. Bár a közösségi portál a kérelmek nagyobb részét elutasította, a növekedés mindenképpen jelzi, hogy a hatalom nagyobb figyelmet szentelne a közösségi médiák ellenőrzésének. Szakemberek szerint ez nem új dolog, bár a kormányzat részéről egyértelműen nagyobb aktivitás figyelhető meg, a Facebook azonban védi felhasználóit, és csak erősen indokolt esetben szolgáltat adatokat.

Míg tavaly júniusig csak 24 felhasználó adataira voltak kíváncsiak a hazai állami szervek, addig ez a szám idén 78-ra emelkedett – vagyis az év első hat hónapjában már több magyar állampolgár internetes adatairól, szokásairól szeretett volna többet megtudni az éppen regnáló hatalom, mint 2013-ban, amikor összesen 75 felhasználóról kértek ki információkat. A közösségi oldal az idén 19 (a beérkezett kérelmek 33 százaléka) esetben találta megalapozottnak a kérést – vagyis az igénylések csaknem háromnegyedét elutasította.

Bár a kormányzati adatigénylések száma jelentősen növekedett – és előreláthatólag továbbra is növekedni fog -, a nemrégiben nyilvánosságra hozott statisztikák szerint Magyarország továbbra sem tartozik a „legkíváncsibb” államok közé. A tízes lista első helyén – talán nem is oly meglepő – az Egyesült Államok foglal helyet, az USA kormánya több mint 15 ezer felhasználóról kért ki információt az év első felében. De a tizedik helyen álló – Magyarországhoz hasonló 10 milliós lakosú – Portugáliában is 354 esetben kértek adatokat.

Adatigénylések száma országok szerint (2014. I. n.év)

 Egyesült Államok 15,433

India 4,559

Németország 2,537

Franciaország 2,249

Egyesült Királyság 2,110

Olaszország 1,869

Brazília 1,307

Ausztrália 610

Spanyolország 514

Portugália 354

Forrás: Statista

A jelentés azonban nemcsak számadatokat tartalmaz, a Facebook arról is tájékoztatja felhasználóit, hogy a kormányhivatalok milyen esetekben kérnek – kérhetnek – információkat a felhasználókról, és hogy a kérelmeknek az oldal mely esetekben köteles eleget tenni. Tájékoztatásuk szerint világviszonylatban az igénylések nagy többsége bűnügyekhez – például rablásokhoz vagy emberrablásokhoz – kapcsolódik. A kért, és a közösségi portál által kiadott információk nagy része „alapvető előfizetői adatokra” – mint például a név, illetve hogy a felhasználó mikor regisztrált – vonatkozhat, de a kérelmek irányulhatnak az IP-címek naplójára, de akár a fiókban található tényleges tartalmakra is.

A felhasználói adatokra vonatkozó igénylések esetében a beérkezett kérelmeket szigorúan vizsgálják: azok minden esetben meg kell hogy feleljenek több jogi feltételnek is, ráadásul a Facebook megköveteli, hogy a kérelmezők fejtsék ki részletesen – bizonyítékokkal, hivatalos végzésekkel is támasszák alá -, miért is van szükségük a kért adatokra. "Elutasítjuk a kérelmet, ha jogi hiányosságokat találunk, vagy ha túlságosan szélesen értelmezett vagy nem elég egyértelmű az adatkérés. Még ha azt is állapítjuk meg, hogy a helyi jogszabályok kötelezővé tennék az adatközlést, gyakran csak alapvető előfizetői adatokat osztunk meg" – írják a közösségi oldal üzemeltetői. Állami szervek a tartalmak elérhetőségének korlátozását is kérelmezhetik, ha úgy találják, hogy a közösségi oldalon található valamilyen tartalom sérti a jogszabályokat. A Facebook szakemberei a kérelmeket ebben az esetben is alaposan átvizsgálják, hogy a kifogásolt tartalom valóban szabálysértő-e. Mint közleményükben írják: "amennyiben a gondos jogi elemzés után azt állapítjuk meg, hogy a tartalom a jelek szerint sérti a helyi jogszabályokat, akkor az adott országban vagy területen tesszük elérhetetlenné".

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a helyzet "nem új", a hatóságok eddig is kérhettek/kértek adatokat a közösségi oldalakról vagy kérelmezhették bizonyos tartalmak korlátozását, hiszen az ilyen csatornákon több olyan információhoz is hozzá lehet jutni, amelyek segíthetnek például egy bűneset felderítésében. Majtényi László volt adatbiztos lapunk megkeresésére elmondta, a Facebook szigorúan vizsgálja az ilyen kérelmeket és csak nyomós indok alapján dönt az adatok kiadása mellett. A közzétett statisztikák valóban azt tükrözik, hogy a közösségi oldal az adatigénylések nagyobb részét elutasítják - kivételt az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság képez, ahol 2014 első felében eleget tettek a kormányzati adatigénylések többségének.

A félreértések elkerülése végett: ha egy kérelem esetén úgy döntenek, hogy megadják a kért adatokat, a felhasználó Facebook-fiókjához nem biztosítanak hozzáférést - vagyis nem kell attól tartani, hogy például az üzeneteink között kutathat a NAV. Ráadásul - hacsak az adott felhasználó nem egy körözött bűnöző - a Facebook még a közlés előtt értesítést küld felhasználójának a rá vonatkozó adatkérésekről, kivéve, "ha ezt törvény tiltja, illetve kivételes körülmények esetén, például gyermekek kihasználásával kapcsolatos ügyekben, vészhelyzetekben, illetve ha az értesítés nem lenne célravezető. Amennyiben a bűnüldöző hatóságok úgy vélik, hogy az értesítés kockára teheti a nyomozást, bírósági végzéssel vagy egyéb megfelelő módon biztosíthatják az értesítés megtiltását".

 Valóban mindent megvizsgálnak?
Bár a Facebook hitvallása szerint komolyan veszik a kormányzati adatigényléseket, felhasználóik védelme is ugyanilyen fontos számukra. Éppen ezért a lehető legkörültekintőbben járnak el az adatigénylési ügyekben - ám előfordulhat, hogy más esetekben nem tartják annyira fontosnak az azonnali, behatóbb vizsgálódást. Így történhetett meg az is, hogy az internetadó elleni tiltakozás Facebook-oldalát - mivel több, az internetadóval szimpatizáló felhasználó azt jelezte, hogy az oldalon "káros tartalom" található - a közösségi portál október 24-én automatikusan letiltotta, és csak másnap - feltehetőleg egy kisebb utánajárás után - vált ismét elérhetővé.

Kiút a cukorbetegség előszobájából

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2014.11.15. 06:10
Barna István belgyógyász FOTÓ: NÉPSZAVA
Minden tizenkettedik magyar felnőtt különböző mértékű cukorbetegségben szenved, évente ráadásul tízezreknél állapítják meg a kórt. A diabetes főként a középkorú és idősebb népességet érinti, ám manapság egyre inkább veszélyezteti a fiatalabb generációt is. A probléma hátterében elsősorban az elhízás világméretű, látszólag feltartóztathatatlan terjedése áll - mondta lapunknak Barna István belgyógyász. A DiaVitas Program vezető tanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy a kezeletlen diabetes súlyos szövődményekkel jár, épp ezért a helyes táplálkozás, valamint a mozgás és az odafigyelés a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében egyaránt életmentő lehet.

- Lehet-e ténylegesen tudni, hány diabéteszes beteg él Magyarországon?

- Egy nemrégen lezárult hazai szűrővizsgálat eredményei alapján a 20-69 év közötti lakosság körében a diabetes előfordulása 8,65 százalék volt, ami azt jelzi, hogy hazánkban a cukorbetegek száma meghaladja a 800 ezer főt. Vagyis minden 12. felnőtt érintett Magyarországon. E betegek döntő - 90 százalékot meghaladó arányú - többségének felnőttkori, 2-es típusú diabetese van. A nem ismert diabetes és kórmegelőző állapotainak előfordulási gyakoriságáról a Magyar Diabetes Társaság által szervezett, kockázatalapuló szűrés eredményeiből tájékozódhatunk. A felnőttek körében, háziorvosok bevonásával 2010-2011-ben végzett speciális kérdőíves szűrés során a kérdőívek között 41 százalékban volt cukorbetegség valószínűsíthető, ám közülük a szükséges vizsgálatok után 7,6 százalékban diagnosztizáltak valódi diabetest. Összességében véve ugyanakkor a kérdőív kitöltését elvégző összes egyénre vonatkoztatva a kóros esetek számát megállapítható, hogy a diabetesről nem tudó betegek körében 15 százalékban lehetett a szűrővizsgálat keretein belül korábban nem ismert glukóz-intoleranciát igazolni. A 2-es típusú diabetes előfordulása ráadásul az életkorral együtt növekszik, a magasabb életkorú lakosság körében az előfordulási gyakoriság elérheti a 15-20 százalékot is. Napjaink jellegzetes gondja, hogy a 2-es típusú diabetes manifesztációja egyre fiatalabb életkor felé tolódik el. A rossz irányú változások hátterében elsősorban az elhízás világméretű, látszólag feltartóztathatatlan terjedése áll. Az évenkénti esetszám minimum 5-10 százalékkal, vagyis 40-80 ezer fővel növekszik.

- Milyen módszerek léteznek a diabétesz gyógyítására, illetve kezelésére?

- A kezelési lehetőségek nem-gyógyszeres és gyógyszeres formákra oszthatók. A diabetes kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességű fizikai aktivitás és az ezekhez adaptált gyógyszeres kezelés, ideértve az inzulinadást is. Diéta helyett ma orvosi táplálkozásterápiáról beszélünk, ami magában foglalja a makro- és mikrotápanyagok, élelmi rostok, élvezeti szerek, cukorpótszerek és helyettesítők alkalmazásával kapcsolatos megfontolások és irányelvek összességét. A teherbíró képességhez és az edzettségi állapothoz igazodó fizikai tevékenység is az "életmódkezelés" része kell, hogy legyen. A fizikai tevékenység intenzitását, időtartamát, formáját és gyakoriságát egyénre szabottan kell meghatározni. A rendszeres testmozgás javítja a vércukorszintet, csökkenti a keringési betegségek okozta kockázati tényezőket, illetve a diabetes előállapotaiban a diabetes manifesztációjának gyakoriságát. A 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét a fizikai aktivitás és a diéta külön-külön is csökkentik, de együttes alkalmazásuknak nagyobb a hatékonysága. Eközben az 1-es típusú cukorbetegek inzulinnal kezelendők. A tartós inzulinkezelés minden formáját rendszerben kell alkalmazni, amely magába foglalja az inzulininjekciók számát, a beadás időpontját, az étkezések számát, időpontját és javasolt szénhidráttartalmát, valamint az étkezések inzulinbeadáshoz történő illesztését. Az inzulinkezelés eredményességének feltételeihez tartozik továbbá a választott készítményformákhoz igazodó kezelési rendszer is A ma klinikai használatban álló, szájon át szedhető vércukorszintet csökkentő gyógyszerek két nagy csoportba sorolhatók: vércukorcsökkentő hatásukat döntő mértékben az inzulinhatás javítása útján biztosítók, amik egyrészt a szénhidrátok felszívódásának csökkentése útján hatnak, illetve az inzulin elválasztást serkentő szerek. Ez utóbbiak közé tartoznak az étkezési vércukor-szabályozók és az új típusú vegyületek.

- Mit kell "életmódkezelésen", avagy táplálkozásterápián érteni? Hogyan étkezzen egy cukorbeteg?

- A szénhidrátfelvétel követése, számítása, a táplálék energiatartalmának tervezése a kezelés meghatározó eleme a 2-es típusú diabetes minden szakaszában. Ki kell emelni azt is, hogy minden esetben kerülni célszerű a gyors vércukor-emelkedést okozó ételeket és ezzel párhuzamosan a glykaemiás index fogalmát is kell megtanulniuk a cukorbetegeknek. A napi szénhidrát- és energia-bevitelt több alkalomra, inzulin nélkül kezelteken az esetlegesen alkalmazott antidiabeticus kezelés függvényében általában három-ötszöri, inzulinnal kezelteken a készítmény típusától függően három-hatszori alkalomra javasolt elosztani. Egy normális testsúlyú cukorbetegnek naponta annyi energiához kell juttatnia szervezetét, amennyit az életkora, testmagassága, az anyagcsere jellemzői, a végzett napi tevékenységének jellege, tartama, intenzitása függvényében megkíván (általában 1800-2500 kcal-t). Súlyfelesleggel rendelkező cukorbetegek esetében az étrendnek kevesebb energiát kell tartalmaznia, mint amennyit a szervezet a testsúly állandóság érdekében megkívánna (általában 1000-1400 kcal-t). A zsírban és fehérjében szegény, szénhidrátokban gazdag étrend ajánlott a cukorbetegség mindkét fő típusában. Előnyben részesítendők a nagy rosttartalmú zöldségek, teljes őrlésű gabonafélék, a magas korpatartalmú kenyerek és pékáruk, gyümölcsök, valamint a sovány tej és tejtermékek.

- Hogyan kezeli a cukorbetegséget a magyar egészségügy?

- Jellemző módon a 2-es típusú cukorbetegségnek nincsenek határozott tünetei, illetve a tünetek nem mindig típusosak. Ha visszatérő légúti vagy vizeletfertőzés, bőrfertőzések, gombás elváltozások, viszketés jelentkeznek, akkor sok egyéb betegség lehetősége mellett elsők között kell túlsúlyos magas vérnyomás betegségben szenvedőknél a cukorbetegségre gondolnunk. Azonban a diagnózist csak a vércukor mérése adhatja meg. Kiemelt jelentősége van annak, ha a családban van cukorbeteg, ha a derékkörfogat meghaladja férfiaknál a 102, nők esetében a 88cm-t, ha emelkedett a vérnyomás, hiszen ilyenkor már a cukorbetegség előszobájában vagyunk. A cukorbetegséggel kapcsolatos tájékoztatás sokat változott az utóbbi időben, számos betegeknek szóló újság, honlap érhető el. De sajnos még mindig nincs elegendő információ a betegség természetes lefolyását, tüneteit, szövődményeit illetően. A megelőzésben és a kezelésben is a táplálkozás, mozgás szerepe a legfontosabb, hiszen napjainkat az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód jellemző.

- Miben hoz újat a DiaVitas program?

- A DiaVitas program lényege a cukorbetegséget megelőző állapotban (prediabetes) lévők és a már kialakult 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket életviteli tanácsokkal, életmódváltással való ellátása, és segítése. A programban évente egy vagy két alkalommal 1 hetes időtartamban fizetős szállodai (wellness központ) programban szűrővizsgálatok, szakorvosi konzultációk, étrendi tanácsok (közös főzés, személyi tréner), mozgásterápia, életmódi tanácsok hangzanak el. A célcsoport az olyan jobb módú családok (társadalom felső 11 százaléka), ahol az egyik felnőtt 2-es diabéteszes, s akik hajlandók és képesek anyagilag is áldozni egészségükért.

- Hogyan lehet a programra jelentkezni?

- A programra jelentkezni legegyszerűbben a honlapunkon keresztül lehet, noha a betegeket a részben ingyenesen látogatható rendezvényeinken kívánjuk elérni, ahol a betegség jelentőségére és a szakszerű kezelésére, az életmódváltásra hívjuk fel a figyelmet. Ezen kívül egészségügyi szűréseket is szervezünk, ilyen esemény a Diabétesz Világnap alkalmából ma, azaz november 15-én, a WestEnd City Centerben megrendezésre kerülő DiaVitas Életmód Nap, ahova szintén várjuk az érdeklődőket.