Előfizetés

Klinikai teszt alatt a vírus elleni szer

Tovább tombol az elsősorban Nyugat-Afrikát, de a világot is érintő Ebola járvány. A WHO legfrissebb adatai szerint már ötezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma. Libériában megszüntették a szükségállapotot, Amerikában újabb orvost kezelnek a betegséggel. A Pentagon és az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet ezért komoly lépéseket tesz a betegség terjedésének megakadályozása és kezelésének érdekében.

Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet bejelentette, megkezdik az Ebola vírus elleni új gyógymódok klinikai tesztelését nyugat-afrikai központjaikban – számolt be a hírről a BBC. A három érintett egészségügyi központból kettő Guineában lesz. Az egyik kórházban egy állatokon is tesztelt gyógyszert próbálnak ki embereken, a másik központban pedig a korábbi ebolás betegek véréből készített koktélt tesztelik majd - írja a The Guardian. A harmadik helyszínről egyelőre még nem döntött a szervezet. A brit, francia és belga kutatókkal együttműködő szervezet elsődleges célja a tesztek során, hogy a megfertőződött betegeket a legkritikusabb időszakban - vagyis az első 14 napban – életben tartsák. Erre a célra két, a WHO listáján szereplő gyógyszert, valamint vérplazma-terápiát alkalmaznak majd. A nemzetközi szervezet a 70 százalékos halálozási arány jelentős csökkenését várja a gyógyszerektől.

Libéria elnöke bejelentette, nem kéri a szükségállapot meghosszabbítását országában, így az augusztus 6-a óta tartó szükségállapotot feloldották. Ugyanakkor a Pentagon jelezte, a jelenlegi több mint kétezer főről, háromezerre bővíti a Libériában állomásozó katonák számát. A haderő feladata az egészségügyi központok, valamint mobillaboratóriumok felállítása lesz, amellyel segíteni tudják a térség egészségügyi ellátását.

Ma újabb megfertőződött amerikai orvost szállítanak Amerikába. A kezelést a nebraskai kórházban kezdik el, ahol eddig két ebolás beteg gyógyult meg. A Sierra Leone-i nemzetiségű, de az USÁ-ban élő orvos jelenleg szülőhazájában dolgozik sebészként, azonban az egyelőre nem derült még ki, hogy pontosan milyen munkát végzett, illetve hogy érintkezhetett-e Ebola által megfertőződött emberekkel. Így, az is kérdés, hogyan kaphatta el a vírust.

Teresa Romeró, az Ebolából felgyógyult spanyol ápolónő 150 ezer euró (46 millió forint) kártérítést követel a madridi egészségügyi vezetéstől, mivel szerinte súlyosan megsértették a jó hírnevét az olyan állításokkal, hogy nem ment azonnal orvoshoz, miután jelentkeztek a betegség tünetei, és így másokat veszélyeztetett - számolt be a Romerót képviselő ügyvédi iroda bejelentéséről a spanyol sajtó.

Dallasban már megszületett a megállapodás az egyetlen, Egyesült Államokban elhunyt ebolás beteg családjával. Elismerték, hogy hibákat követtek el Thomas Eric Duncan kezelése során. A megállapodás értelmében a dallasi presbiteriánus kórház anyagilag támogatja Duncan családját, azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy mekkora összegű kártérítésről van szó. Emellett az intézmény létrehoz egy emlékalapítványt, amely segíti az afrikai ebolások kezelését. A családnak nem kell kifizetnie a kórházi számlákat.

Egyenlítői-Guinea rendezi a labdarúgó Afrika Kupát
Sokáig kérdéses volt, hogy melyik ország lesz a jövő év eleji Afrika Kupa házigazdája. Miután az eredeti rendező, Marokkó visszalépett az ebolaveszélyre hivatkozva, sürgősen helyettest kerítettek. Az Afrikai Labdarúgó Szövetség döntése értelmében Egyenlítői-Guinea, a kontinens egyik legkisebb országa rendezheti jövőre a labdarúgó Afrika Kupát. A 16 csapatos torna házigazdája csupán két nagy stadionnal rendelkezik. Egyelőre kérdéses, hogy az egyenlítői-guineai válogatott házigazdaként részt vehet-e a kontinensviadalon, a selejtezőből ugyanis kizárták egyik játékosuk jogosulatlan szerepeltetése miatt. Marokkót pedig azután zárták ki a tornáról, hogy visszaadta a rendezés jogát.

Minden román elnöke lenne Ponta

Gál Mária
Publikálás dátuma
2014.11.15. 06:00
Győzelemre készül Victor Ponta. FOTÓ: Vajda József
Régiók harcaként is értelmezik a román elnökválasztás második fordulóját, miután az első fordulóban Erdélyt a jobboldal jelöltje, Klaus Johannis, a Kárpátokon túli régiókat pedig Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök nyerte meg. Ponta tíz százalékkal előzte meg ellenfelét, a második fordulóban is ő a favorit a közvélemény-kutatások szerint. A kormányfő egész kampányát arra építette, hogy véget kell vetni a Traian Basescu nevével fémjelzett, politikai válság és állandó konfrontáció által uralt korszaknak.

- Elég nagy előnnyel várhatja a második fordulót. De a 10 százalék nem behozhatatlan. Megnyeri a választást?

- Bizakodó vagyok. Az első forduló azt mutatta, hogy a románok tényleges, építkezésre és modernizálásra épülő változást akarnak. Olyan elnököt szeretnének, aki egy csapatban játszik a kormánnyal és a parlamenttel egy közös, az életszínvonal javítását célzó nemzeti projekt érdekében. Meggyőződésem, hogy a választópolgárok második fordulóban is az elmúlt két év gazdasági növekedése, nem pedig a megelőző évek megszorító intézkedései mellett teszik le a voksukat.

- A korábbi szociáldemokrata elnökjelöltekhez képest jobb eredményt ért el Erdélyben, de egyetlen megye, Hunyad, kivételével nem sikerült legyőznie a jobboldal jelöltjét. Mit gondol, mi az oka az erdélyiek PSD és a PSD-jelöltek iránti ellenérzésének?

- Számomra az a legfontosabb, hogy láthattuk, nagyon sokan elégedettek az utóbbi két évben elért eredményeinkkel, hogy nagyon sokan vannak azok, akik azt szeretnék, hogy Romániának olyan államfője legyen, aki végre pontot tehet a politikai cirkuszra és háborúskodásra. Örülök annak, hogy a románok nagy része, köztük erdélyiek is, úgy gondolják, akárcsak én, hogy az országnak olyan elnökre van szüksége, aki összefogja a nemzetet a közös célok érdekében, mandátumát pedig az építkezésnek, a mindennapok jobbításának szenteli.

- Ha megválasztják, elnökként mit fog tenni azért, hogy Erdélyt is meghódítsa?

- Azt szeretném, hogy a kormánnyal közösen tovább vihessük azokat a projekteket, amelyeket miniszterelnökségem ideje alatt elkezdtünk. Az általam vezetett kormány ugyanis komoly erdélyi beruházási programokat indított el. Elmondhatom, én vagyok az a miniszterelnök, aki mindeddig a legtöbb költségvetési forrást irányította Erdély felé. Jelentős infrastrukturális, egészségügyi, oktatási és régiófejlesztési beruházásokat kezdtünk el. 2014-ben az állami költségvetés 25 nagy, kiemelt beruházást finanszírozott, ezek többségi erdélyi. Az erdélyi és bánsági közúti infrastruktúra fejlesztésre például, autópálya építésre és országúti rehabilitációra egymilliárd euró fölötti összeget költöttünk.

- Traian Basescu elnök urat magyarbarátnak tartják. Ön magyarbarát?

- Az RMDSZ ma kormányon van. A Románia parlamentjében demokratikus képviselettel rendelkező magyarok tisztességes, őszinte kormányzati partnerének tartom magam. Következésképpen nem hiszem, hogy bármiféle kétely felmerülhetne a magyar nemzetiségűek irányába tanúsított nyitottságom kapcsán. A szélsőséges üzeneteket, bármelyik oldalon, bárki részéről fogalmazódjanak is meg, határozottan elutasítom. Én minden román állampolgár elnöke kívánok lenni, függetlenül azok nemzetiségétől, vallásától, vagy attól, hogy melyik régióban élnek. A nagy egyesülés, összefogás, amiről a kampányban beszéltem épp erről szól. Arról, hogy el kell törülni a közöttünk lévő nagy választóvonalakat, a bal-jobb, magyar-román, gazdag régió-szegény régió, az állam segítségére szorulók és az önerőből boldogulók közötti mélyülő árkokat.

- Az RMDSZ Ön által vezetett kormánykoalíció egyik pártja, de nem kérte választótól, hogy Önt támogassák a második fordulóban. El tudja fogadni kormányzati partnerének ezt a döntését? Ezek után életben marad a koalíció?

- A kormánykoalíció szilárdabb, mint bármikor, az RMDSZ-es kollégák korrekt üzenetet fogalmaztak meg. Ami pedig a magyar nemzetiségű választókat illeti, nem hiszem, hogy feltétlenül szükségük lenne az RMDSZ vagy bármely más politikai formáció útmutatására ahhoz, hogy választani tudjanak. Mindnyájan román állampolgárok, itt éltek, akkor is, amikor Johannis úr jelenlegi partnerei visszavágták a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat és akkor is, amikor 2012 után a nyugdíjak ismét nőttek, a kenyér ÁFÁ-ja csökkent, a gazdaság pedig növekedési pályára állt.

- Az RMDSZ azért nem kérte választóitól az Ön támogatását, mert a Nagyrománia Párt és Corneliu Vadim Tudor is Ön mellé állt. Ez a támogatás nem „eurokonform” és könnyen megtörténhet, hogy sokba kerül majd Önnek, az Ön imidzsének. Megéri? Annyira szüksége van arra a maximálisan 3-4 százalékra?

- Az RMDSZ az Európai Néppárt tagja, inkább itt keresném a szövetség második fordulós fenntartásainak gyökerét. (Klaus Johannist az EPP támogatja., szerk. megj.) Amint már mondtam, szeretnék minden román elnöke lenni, és bárki, aki támogatni kívánja az újjáépítés és modernizálás programját minden akadály nélkül megteheti, kor, társadalmi helyzet, etnikai, vallási hovatartozás vagy politikai krédótól függetlenül. A cél közös, gyermekeinknek egy jobb Romániát szeretnénk, és megvalósításához mindenkire szükségünk van, senkit sem zárhatunk ki. Egyenlő jogaink és egyenlő kötelezettségeink vannak, mindnyájan román állampolgárok vagyunk, ugyanakkor európaiak is. Tíz hosszú éven át megosztottak és egymásnak ugrasztottak bennünket. Túl sok volt ez, le kell már zárni ezt a fejezetet.

- Ha megválasztják, Európa legifjabb államfője lesz. Mit tesz majd másképpen, mint „öreg” elődei?

- Romániának olyan elnökre van szüksége, aki soha többé nem követi el azokat a kapitális hibákat, amelyek az államelnöki tisztséget a belső politikai instabilitás forrásává tették, ami a lakossági elszegényedés egyik fő okává vált. Az én elképzelésemben az elnök egészen más, egy konfliktusmentes, konszenzusra törekvő stílust képvisel, olyan programot ajánl, ami mögé mindenki felsorakozhat. Én nem egy mandátumra szóló elnöki programban gondolkodom, hanem egy 20-25 évre szóló nemzeti fejlesztési tervben. Hét éve az Európai Unió tagjai vagyunk, de ahhoz, hogy élni tudjunk ennek előnyeivel, szükségünk van egy ilyen konszenzusos, hosszú távú tervre. Ezt szeretné a civil társadalom, de a politikai osztály az elmúlt tíz évben képtelen volt megfogalmazni.

- Ha veszít, miniszterelnökként képes lesz együtt dolgozni Klaus Johannisszal? Traian Basescu nélkül mindenképpen új fejezet kezdődik a román politikában vagy csak az egyik főszerelő változik, a darab, - a probléma – marad?

- Meg kell érteni ennek a választásnak a valós tétjét. Ezekben az években, az USL létrejötte óta az elsődleges lakossági elvárás a változás volt. (Az USL, Szociálliberális Szövetség 2011 februárjában jött létre a Ponta vezette PSD és a Crin Antonescu vezette liberális PNL között. Két hónap múlva bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták az Ungureanu-kormányt, majd 2012-ben kétharmados többséget szereztek a parlamenti választáson. 2014 februárjában felbomlott az USL, a liberálisok kiléptek, Basescu volt pártjával hozták létre az ACL szövetséget, amelynek államfőjelöltje Klaus Johannis. szerk megj.) Én gyökeres változást ígértem, és ez november 16-án befejeződhet. A változás azt feltételezi, hogy azok, akik tíz éven át konfliktust gerjesztettek, akik megszorító intézkedéseket hoztak, ne térjenek vissza a hatalomba. Tönkretették Romániát, szörnyű lenne, ha most Johannis úr mögé bújva visszatérhetnének. Vagyis ennek a választásnak a valós tétje túlmutat Johannis úr személyén.

- Hogyan értékeli a magyar-román államközi kapcsolatot? Évek óta ez a korábban példaértékűként emlegetett stratégiai partnerség láthatatlanná vált. 2005-2010 között közös kormányülések voltak, működtek a vegyesbizottságok… Mi változott meg? És mi fog változni, ha Ön lesz az államfő? Nemrég, amikor Traian Basescu magánvacsorán fogadta Orbán Viktort, Ön azt mondta, hogy Basescunak bocsánatot kellene kérnie és lemondania a meghívást, miután az Egyesült Államok épp azokban a napokban fogalmazott meg éles bírálatot a magyar kormány irányába az alapvető szabadságjogok megsértése miatt. Ezek szerint, ha Ön lesz az elnök, akkor teljesen befagy a román-magyar viszony?

- Egyetlen politikai vezető sem engedheti meg magának, hogy egyetlen pillanatig is valamely szomszédos állammal való viszony befagyasztására gondoljon, főképp nem olyannal, amelyben számos nemzettársa él. Románia államfőjének is védelmeznie kell állampolgárai, nemzettársai érdekeit bármely országban éljenek is. Ugyanakkor a kétoldalú viszonyban a politikai vezetőknek kötelezően ki kell lépniük a választási - pártlogikából. Ez lenne az első lépés, amit meg kell tenni ahhoz, hogy a radikális nyilatkozatok és provokatív gesztusok eltűnjenek. Úgy vélem, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalása jó katalizátor lehet a Budapesttel való párbeszéd megerősítésében.

Nem is tigris a Párizs környékén keresett állat

Mégsem tigris a Párizstól negyven kilométerre keletre található Montévrain településen második napja keresett állat, hanem valamilyen más fajhoz tartozó macskaféle - közölték pénteken az illetékes hatóságok.

A friss lábnyomokat - amelyeket péntek reggel egy környékbeli benzinkútnál találtak - a francia nemzeti vadászati hivatal és a helyi állatkert szakértői is megvizsgálták, és kizárták, hogy azok egy tigristől származnak, cáfolva a rendőrség korábbi állítását.
Macskaféléről van szó, azt viszont nem tudni, hogy pontosan melyik fajhoz tartozóról, de a szakértők szerint nem veszélyes példányról. "Nem nagy macskaféle, vagyis nem veszélyes a lakosságra" - mondta Chantal Baccanini rendőrségi szóvivő.
Az állat keresése tovább folytatódik, de a korábbiaknál kisebb erőkkel.

A keresését - amelyet csütörtök este a sötétség beálltával megszakítottak - a település és a szomszédos Chessy közötti erdős vidéken pénteken reggel még nagy erőkkel kezdte meg ismét a rendőrség és a csendőrség. Hozzájuk pénteken több tucat katona is csatlakozott. Mintegy száz ember, egy helikopter és egy medvevadász kutya vett részt mostanig eredménytelenül a kutatásban.

A nagytestű macskafélét csütörtök reggel vette észre a 9 ezer lakosú település egyik szupermarketjének parkolójában egy nő, lefotózta az állatot, majd riasztotta a helyi hatóságokat. Teniszezők is jelezték a rendőrségen, hogy vélhetően tigrist láttak a pálya közelében. A fotók és a helyszínen készített lenyomatok alapján a rendőrség először azt állapította meg, hogy ténylegesen tigrisről és nem esetleg egy nagyobb macskáról van szó.

A környéken lakóktól péntek reggel még azt kérte az önkormányzat, hogy amennyiben lehetséges, ne hagyják el otthonaikat, illetve zárt gépkocsival közlekedjenek. Az iskolák kinyitottak pénteken, de azokat rendőrök védik.
Azt egyébként továbbra sem tudni, hogy honnan és kitől szökhetett meg az állat.

A Twitteren nagyon sokan kommentálták a Párizs környékén szabadon mászkáló tigrisről szóló hírt.
"Bohócok, drónok, tigrisek, biztos, hogy minden rendben?" - írta egy kommentáló arra utalva, hogy néhány hete bohócnak álcázott fiatalok ijesztgették országszerte a járókelőket, a múlt héten pedig az atomerőművek felett észlelt rejtélyes drónoktól volt hangos a francia média.
"Franciaország egy kész cirkusz, elsőször bohócok, most meg egy tigris" - írta egy másik twitterező. Megint mások pedig úgy vélték, hogy egy tigris megjelenése Párizs környékén a globális felmelegedés bizonyítéka.

Kapcsolódó
Szupermarketbe indult a tigrisNem találják az elkóborolt tigrist