Előfizetés

Tankönyvbotrány - Kiderülhet az igazság

Pert nyert Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő a tankönyvkiadók állami felvásárlásának adatnyilvánossága ügyében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel szemben, a társaságnak ki kell adnia az ügyletre vonatkozó adatokat a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítélete szerint.

A parlament kulturális bizottságának ellenzéki alelnöke a tankönyvkiadás rendszerének átalakítása kapcsán nyáron fordult az MNV Zrt.-hez, azt kérve, tegyék megismerhetővé a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó és az Apáczai Kiadó állami felvásárlásának részleteit, például a vételárat és a kiválasztás szempontjait. Sajtóhírek szerint több milliárdos nagyságrendű közpénzekből lebonyolított adásvételekről van szó.

Augusztusban Ikotity István úgy fogalmazott: "Az LMP perre megy, hogy ne maradjanak titokban a tankönyvbotrány részletei", miért pont ezt a két kiadót vette meg a vagyonkezelő, és "kik jártak jól az újabb piaci szektor államosításával". Az MNV Zrt. megtagadta a kért adatok kiadását általában üzleti titokra és a döntéselőkészítés nem nyilvános jellegére hivatkozással, továbbá az eljárás során érveltek azzal is, hogy az adatok kiadása hátráltatná az év végéig folyamatban lévő ügylet lebonyolítását, illetve a zárszámadási törvényben úgyis benne lesznek a kért információk.

Az adatkérésnek helyt adó elsőfokú ítélet szóbeli indoklása szerint azonban a közérdekű, közpénzből lebonyolított ügylet adatai nyilvánosak, döntés-előkészítésről már nincs szó, az üzleti titokra való hivatkozást nem konkretizálta az alperes, a zárszámadási törvényben nem úgy, azzal a részletességgel szerepelnek az adatok, ahogy azokat a felperes kérte, és a felperesnek joga van a teljes megismeréshez, továbbá az adatok kiadása nem okoz sérelmet, a tranzakció már lezárult, így azt nem zavarhatja meg az azzal kapcsolatos dokumentumok megismerhetősége.

Az MNV Zrt. jogi képviselője nem jelezte, hogy fellebbezne az elsőfokú döntés ellen, de erre az írásba foglalt ítélet kézhezvételétől számított 15 napig még van lehetősége. Fellebbezés esetén másodfokon a táblán folytatódik az LMP-s képviselő által a tankönyvkiadók állami felvásárlásával kapcsolatos adatok kiadása érdekében indított per.

Bajban a brit munkáspárti vezér

Bajban van a brit Munkáspárt vezetője, Ed Miliband népszerűsége mélypontra süllyedt, s már saját pártjának is árt, egy friss felmérése szerint a toryk visszavették a vezetést, s három ponttal megelőzik a munkáspártot. 

Miliband ma a Londoni Egyetemen nagy beszédben akarja bizonyítani, hogy igenis alkalmas miniszterelnöknek. Efelől a Labour berkein belül is kétségek vannak. Az Evening Standard számára készült Ipsos Mori felmérés szerint csak a megkérdezettek 13 százaléka véli úgy, hogy Ed Milibandből jó kormányfő lenne, még a liberális demokrata pártvezér, Nick Clegg is megelőzi őt. Még a Munkáspárt szavazóinak 58 százaléka is úgy nyilatkozott, hogy elégedetlenek Miliband teljesítményével. A felmérés szerint a konzervatívok jelenleg 32 százalékon állnak, a Munkáspárt a voksok 29 százalékára számíthatna, ha most tartanák a választásokat.

A liberális demokraták 9 százalékot szereznének, az EU-ellenes UKIP ugyanakkor 13 százalékos támogatottságot élvez.

Előrehozhatják a japán választást

Abe Sinzo japán kormányfő várhatóan elhalasztja a népszerűtlen áfaemelés második fázisának bevezetését, és még idén előrehozott választásokat ír ki. Ezt a kormányzó Liberális Demokrata Párt egyik képviselője közölte a Reuters hírügynökséggel. 

Abe kedden még azt nyilatkozta, hogy még nem döntött arról, hogy előrehozzák-e a 2016-ban esedékes voksolást. A japán lapok azonban azt találgatták, hogy akár már jövő héten is bejelentheti az időpontot.

A japán miniszterelnök népszerűsége 50 százalék alá csökkent, Abe megítélésének ártott, hogy két kormánytagot korrupciós ügyek miatt kellett lecserélnie. Számos vitatott intézkedés meghozatalára készül, így több atomerőmű újraindítására, s a japán önvédelmi erők külföldi szerepvállalásának engedélyezésére. A Mainicsi című lap úgy tudja, hogy a miniszterelnök megvárja november 17-ét, akkor hozzák nyilvánosságra a harmadik negyedévi GDP-adatokat, s annak alapján dönt az áfa 10 százalékra emeléséről.