Előfizetés

Több mint tízezer tankönyv még mindig hiányzik az iskolákból

Az őszi szünet kezdete előtt még 15 ezer tankönyv hiányzott az iskolákból - értesült a Magyar Nemzet.

A napilapnak a  Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ezt azzal indokolta, hogy a pótrendelés keretében igényelt könyvek egy részéből a kiadóknak sem volt példányuk, így sokat újra kellett nyomtatni. Az érintett iskolákkal egyeztetni fognak, hogy a hiányzó tankönyvek milyen kiadványokkal pótolhatók, és azokat sürgősséggel szállítják majd ki - mondták. Hozzátették, hogy a nem teljesítő kiadóknak pedig kötbért kell fizetniük. 

A Magyar Nemzet szerint az állami fejlesztésű tankönyvekkel nincs gond,  a tankönyvellátási miniszteri biztos elmondta: a megújuló tankönyvekért felelős Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek (OFI) nincs "tartozása" a Kello - és így az iskolák - felé.

Az azeri elnök az Orbán-kormány dicséretét zengte

A stratégiai partnerség és a szoros politikai kapcsolatok új lehetőségeket nyitnak Magyarország és Azerbajdzsán együttműködésében. Ezt  az azeri államfő a köztévé esti műsorának nyilatkozva mondta. 

Ilham Aliyev az interjúban az Orbán-kormány dicséretét zengte, mondván: a magyar kormányzat rendkívül dinamikus és hatékony, és a közelmúltbeli választások alapján széles körű támogatást élvez. Magyarország "a szimbólumává vált a független politikának, a nemzeti érdekek mentén történő politizálásnak" - jelentette ki Azerbajdzsán lassan örökös elnöke, aki országában 2003 óta minden "demokratikus" választást magas fölénnyel nyer meg.  

Az azeri elnök  saját országát is dicsérte, kiemelve: Azerbajdzsán gazdasági fejlődése az elmúlt évtizedben valóban lenyűgöző, ez a legerősebb gazdaság a dél-kaukázusi régióban. Több gazdasági reformot hajtottak végre, és sikerült befektetőket vonzaniuk az olaj- és gáziparba, a világ legfontosabb energiaipari cégei jelen vannak az országban.  Azerbajdzsán pénzügyi helyzete stabil, és jók a kilátásai is. Energiakészleteikből az európai piacokra szeretnének szállítani az ami további lehetőségeket jelentene a gazdaságnak - közölte Aliyev.

A kétnapos budapesti látogatáson tartózkodó azeri államfő emlékeztetett arra, hogy kedden közös nyilatkozatot írt alá Orbán Viktor miniszterelnökkel a két ország közötti stratégiai partnerségről. Szerinte az ilyen egyezményeknek kell jelenteniük az alapot az EU és Azerbajdzsán megállapodásához, hiszen fontos lenne a stratégiai partnerségi megállapodás az unióval is. 

A magyar-azeri kétoldalú kapcsolatokat illetően kifejtette: nagyon jók az együttműködési kilátások, Magyarországra partnerként tekintenek, és jelenleg azon dolgoznak, milyen útvonalakon tudnának gázt eljuttatni Magyarországra. A szoros politikai kapcsolatoknak, a kölcsönös bizalomnak és tiszteletnek köszönhető, hogy növekedett a Magyarország és Azerbajdzsán közötti kereskedelmi forgalom, de a kínálkozó lehetőségeket véleménye szerint jobban ki kellene használni. 

Posta

L. Simon államtitkár azt mondta, valószínűleg a postán kallódott el az a levél, amelyben Vida Ildikó beszámolt főnökének az Egyesült Államokból való kitiltatásáról. Hát, kérem szépen, ha egy államvezetés különböző magas polcokon elhelyezkedő vezető személyei egymást bizalmas témákban postán elküldött levél útján akarják tájékoztatni, akkor azokat a vezetőket úgy kell kirúgni, hogy zúgva szálljanak, mint a győzelmi zászló! Mióta világ a világ, a vezetők bizalmas leveleit kézbesítők viszik a címzetthez. Ennek szigorúan szabályozott menete van, attól senki nem térhet el. Jól néznénk ki, ha bizalmas közlemények postán rohangálnának szanaszét! Ha L. Simon hallott volna valamit a nemzetbiztonságról, mi több, meg is értette volna, miről van szó, nem mondott volna ilyen baromságot! Ezek az urak és hölgyek úgy látszik, tényleg olyan hülyének képzelik a 'zembereket', hogy még ilyen magyarázatokat is megengednek maguknak.