Előfizetés

Botrány a sajtótájékoztatón

Hatvannyolc év után először látogatott albán kormányfő Szerbiába, ám Edi Rama vizitje nem az elvárások szerint alakult. A történelmi látogatást eleve el kellett halasztani a botrányba fulladt szerb-albán Európa bajnoki labdarúgó selejtező mérkőzésen történtek miatt, a tegnapi belgrádi közös szerb-albán miniszterelnöki sajtótájékoztató sem zajlott le incidens mentesen. 

Szerb álláspont szerint  a belgrádi látogatáson tartózkodó Edi Rama albán kormányfő ma megszegte a protokollt azzal, hogy nyilatkozatában a független Koszovót emlegette és ezzel visszaélt a vendéglátó Aleksandar Vucic szerb kormányfő bizalmával. “Koszovó ügye befejezett, független állam, s ez egy olyan realitás, amelyen nem lehet változtatni”, jelentette ki Rama a  közös sajtótájékoztatóján. A szerb miniszterelnököt meglepte az albán kormányfő beszéde, mint fogalmazott, az „abban rejlő provokáció”, amelyre nem számított. Az elhangzottakra úgy reagált,  nem tudja, mi köze van Ramának Koszovóhoz és kijelentette, hogy senkinek sem fogja megengedni, hogy megalázza Szerbiát Belgrádban. „Koszovó Szerbia része, Szerbia alkotmánya szerint is az, és semmi köze nincs és nem is lesz Albániához”, jelentette ki Vucic.

“Az ostoba kijelentéseket nem kommentálom, különösen nem a Szerbia területi integritására vonatkozókat, mert ez nem kérdés”, mondta a szerb kormányfő a közös sajtótájékoztatón. hangsúlyozta, hogy bár csalódott Edi Rama albán kormányfő provokációja miatt, Szerbia mindent megtesz, hogy előrelendítse a két ország kapcsolatát. “Mindent megteszünk, hogy fontos megállapodásokat írjunk alá Albániával, mindent beleadunk, hogy a jövőbe és ne a múltba tekintsünk, hogy a régió és országaink közeledésén dolgozzunk”, mondta Vucic, és reményét fejezte ki, hogy Szerbia és Albánia folytatja a párbeszédet és az együttműködést, s mint fogalmazott, “nem kell újabb 70 esztendőt várni”, hogy a két ország vezetője találkozzon.

Az albán miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy ő nem tekintené provokációnak, amennyiben Aleksandar Vucic hangot adna Szerbia Koszovóval kapcsolatos álláspontjának egy esetleges tiranai látogatása alkalmával. “Jól érezném magam, mert a vendég szabadon elmondhatná, amit gondol”, válaszolta újságírói kérdésre Edi Rama. Az albán politikus kiemelte, hogy a Nagy-Albánia zászlajával a szerb-albán labdarúgó-mérkőzésre berepülő drón miatt megszakadt meccs, a játékosok és a szurkolók közötti összecsapás is azt igazolja, mennyire “érzékeny és törékeny” a két ország viszonya. “Éppen emiatt méginkább meggyőződésem, hogy a legjobb, amit tehetünk az az, hogy kommunikáljunk, beszélgessünk egymással és egyezünk meg abban, hogy nem egyezünk mindenben”, fogalmazott Rama.

Vucic utólagos Twitter értékelésében azt írta, a vizittel alkalom nyílt arra, hogy hogy Szerbia és Albánia tiszta lappal induljanak, de a provokáció miatt ez kudarcba fulladt.

Drónokkal a szélsőségesek ellen

A londoni védelmi minisztérium közlése szerint első ízben vetettek be pilóta nélküli gépet az Iszlám Állam (IS) dzsihadistái elleni harcban. 

A Reaper elnevezésű drón sikeres támadást hajtott végre az IS tagjai ellen – derül ki a közleményből. A szerkezet AGM-114 Hellfire típusú rakétát lőtt ki Bagdadtól északra, amikor a szélsőségesek robbantásra készültek.

A közlemény szerint két Tornádó típusú rakétával két fegyverutánpótlást tartalmazó konténert is megsemmisítettek.

Hamenei terve Izrael kiiktatására

Ali Hamenei iráni vallási vezető Twitter fiókján kilencpontos tervet tett közzé, amelyben felvázolja, meglátása szerint hogyan lehetne leszámolni Izraellel. Hamenei azzal vádolja a zsidó államot, hogy céljait „gyilkosságokkal, erőszakkal és a vasököl politikájával” akarja megvalósítani. Szerinte az egyedüli megoldás Izrael „eliminálása” lenne. 

Ehhez „gyakorlatias és logikus” mechanizmust javasolt a nemzetközi közösség számára. Nem a zsidókkal szembeni népirtásra gondolt, hanem egy „tisztább utat” vázolt fel. Eszerint népszavazást kell rendezni mindazok között, akik Palesztinából származnak - muzulmánoknak, keresztényeknek és zsidóknak. Ezután létrehozhatnák a palesztin kormányt, amely a „zsidó bevándorlók” sorsáról dönthetne – maradhatnak-e az országban, vagy sem.

Szerinte a nemzetközi közösség megérti majd „logikus tervét”.