Előfizetés

Továbbra sem szállíthatják el a maláj gép roncsait

Publikálás dátuma
2014.11.11. 09:29
Illusztráció: Thinkstock
A holland szakértők kérésére meghatározatlan időre elhalasztották kedden a kelet-ukrajnai donyecki szakadár területen júliusban lezuhant malajziai repülőgép roncsainak elszállítását Hollandiába - közölték a donyecki hatóságok.

Orosz hírügynökségek szerint a halasztásnak az az oka, hogy a holland szakértők nem hajlandóak aláírni a roncsok elszállításáról szóló, a szakadár "köztársaság", illetve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői által közösen készített jegyzőkönyvet, mert nem értenek egyet a dokumentum szövegével.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata a Donyeck megyei Hrabove településnél, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le július 17-én. A tragédiában 298-an vesztették életüket, köztük 196 holland állampolgár. A tragédiát senki nem élte túl. A nyugati hírszerző szolgálatok szerint oroszbarát szakadárok lőtték le a gépet Buk típusú, orosz gyártmányú légvédelmi rakétával, Moszkva viszont az ukrán fegyveres erők felelősségét emlegeti.

A holland hatóságok által folytatott nyomozás még nem ért véget, mert a fegyveres konfliktus miatt mindeddig nem tudták elszállítani a helyszínről a roncsokat, hogy megvizsgálják őket. A minap abban állapodtak meg, hogy ez kedden megkezdődik, és a donyecki hatóságok a szakértők rendelkezésére is bocsátották az ehhez szükséges nehézgépeket, darukat, tehervagonokat.

Szemjon Kuzmenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság közlekedési minisztériumának vezetője sérelmezte a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a holland szakértők "nagyon követelőzők, újabb és újabb feltételeket szabnak", hogy aláírják a szállítmányozási jegyzőkönyvet, és emiatt késik a roncsok elszállítása.

Égő motelből menekültek a lakók

Lángra kapott egy motel tegnap késő este a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelken, a tizenöt vendégnek sikerült időben elhagynia az épületet.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint senki nem sérült meg. A tűz oltására a jászberényi hivatásos tűzoltók több egysége is kivonult, de riasztották a nagykátai, a hevesi és a hatvani tűzoltókat is, valamint a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot. A tetőszerkezetet kívülről négy vízsugárral oltották, és belülről is zajlott az oltás. A helyszínre két magasból mentő és két vízszállító jármű is érkezett.

Többórás munka után kedd hajnalra sikerült eloltani Mizse motelben keletkezett tüzet, jelenleg a parázslást megszüntető utómunkálatokat végzik a tűzoltók. A szóvivő közölte: a 32-es út melletti motelnél sűrű köd nehezítette az oltást, ennek ellenére sikerült megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos épületekre és a több száz éves fákból álló tölgyesre.

Kamion-karambol a 4-es főúton

Összeütközött két kamion a 4-es számú főúton Abony határában, a járművek vezetői megsérültek, a mentők a helyszínen megkezdték ápolásukat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint a műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszon félpályán haladt a forgalom.