Előfizetés

Belgrádban az albán kormányfő

Ma Belgrádba látogat Edi Rama. Eredetileg október 22-én utazott volna a szerb fővárosba, ám akkor a káoszba és tömegverekedésbe torkollott Szerbia-Albánia Eb-selejtező miatt a szerb fél a halasztás mellett döntött. Szerb és albán politikusok is azt remélik, hogy a vizit hozzájárul a két állam közötti meglehetősen feszült viszony enyhítéséhez. 

Rama találkozik Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel. A belgrádi kormány közlése szerint új fejezetet nyithatnak a két ország viszonyában.

Beszámolók szerint Rama ellátogat a dél-szerbiai, Presevo és Bujanovac térségében élő albán közösséghez is. 68 év után először látogat el albán vezető a szerb fővárosba. 

Még nem tudni, meghalt-e a dzsihadisták vezetője

Továbbra is sem tudni, meghalt-e az amerikaiak hétvégi légitámadása során Au Bakr al-Bagdati, az Iszlám Állam (IS) magát kalifának nevező vezetője. Az amerikaiak Moszul közelében támadtak meg egy tíz járműből álló konvojt, s a dzsihadisták több vezetőjével végeztek. 

Már az amerikai hadsereg vezetése sem zárja ki a lehetőségét annak, hogy Bagdati is az áldozatok között volt. A középső parancsokság úgy foglalt állást, „nem tudjuk megerősíteni, hogy ő is a helyszínen tartózkodott”.

Nicholas Houghton brit vezérkari főnök is óvatosan nyilatkozott, a BBC-nek szintén azt mondta, nem tudja megerősíteni a hírt. „Néhány napba beletelhet, amíg kiderül az igazság” – közölte. Az iraki kormányzat kicsit közlékenyebb volt. Az ország belügyminisztere szerint al-Bagdati megsérült, közvetlen munkatársai életüket vesztették. Az Egyesült Államok korábban 10 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a „kalifa” fejére.

Barack Obama pénteken rendelte el az Irakban szolgáló amerikai csapatok létszámának duplájára emelését: további 1500 embert küld a térségbe. Nem vesznek részt közvetlen harci cselekményekben. Az amerikai kormány visszautasította azt a vádat, amely szerint ez már a hadművelet kiszélesítésének a jele. Az iraki hadsereg kiképzésére az Egyesült Államok másfélmilliárd dollárt szán. 

Nyolcvan százalék szakadna el

A jelképes katalán népszavazáson 80,7 százalék voksolt az önállóságra – közölte a barcelonai kormányzat a voksok 88,4 százalékának összeszámolása után. 

Ez azt jelenti, hogy 1,65 millióan szavaztak az önállóságra. A madridi kormányzat nem ismeri el a népszavazást, amelynek nem is lehetnek következményei, a referendumnak mégis van politikai súlya, hiszen az elszakadás pártiak erőt demonstrálhattak.

A katalán kormány szerint a népszavazáson kétmillióan vettek részt, a választásra jogosultak száma pedig 5,4 millió. A népszavazás ellenzői bojkottálták a népszavazást.