DK: Az önkényes hatalom által épített falak mindig leomlanak

Huszonöt évvel ezelőtt omlott le Berlinben a Fal, a kettéosztott Európa, a Vasfüggöny jelképe. Ez az esemény nemcsak Németország egyesítésének is a szimbolikus pillanata volt, de megnyitotta az utat Európa egyesítése, a volt keleti blokk országainak európai integrációja előtt is. Mi magyarok joggal vagyunk büszkék arra, hogy országunk jelentős szerepet játszott ebben az időben, az ország vezetői, Németh Miklós és Horn Gyula elindítói voltak a nyugattól elválasztó falak lebontásának - írja közleményében a Demokratikus Koalíció nevében Niedermüller Péter és Molnár Csaba.

"Éppen ezért fájó, hogy a mostani magyar kormány újra jelképes falakat épít. Falat épít Magyarország és a liberális demokráciában élő Európa, a nyugati világ közé. Falakat épít önkényből, ostobaságból, korrupcióból és szolgalelkűségből az országon belül és kívül. Olyan falakat, amelynek a magyar polgárok nagy része a rossz, a keleti oldalán marad.

A Demokratikus Koalíció emlékeztet, hogy az önkényes hatalom által épített falak mindig leomlanak, bármilyen anyagból építik őket. Tudjuk, hogy a magyarok európai jólétben és demokráciában akarnak élni, azért küzdünk, hogy minél rövidebb ideig kelljen már elviselniük az Orbán rendszer anyagi és szellemi bezártságát. Hisszük, hogy a falak nélküli, szabad Európa  eszméje nem csak a magyarok, de minden európai polgár szívügye.

Niedermüller Péter
és Molnár Csaba

Európai Parlamenti képviselők"

Szerző

Hétfőtől jár a 3-as villamos a zuglói szakaszon

Hétfőn átadják a 3-as villamosvonal felújított zuglói szakaszát, a 62-es, a 62A és a 69-es villamos újra teljes vonalán jár majd, Zuglóban így helyreáll az eredeti forgalmi rend - közölte vasárnap a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Közleményük szerint az átadás után a villamosközlekedés zavarása nélkül elvégezhető kisebb munkákat kell még befejezni. A Bosnyák tér és a Mexikói út közötti szakaszon egyebek mellett új vágányokat építettek, akadálymentesítették a megállókat és felújították a felsővezeték-hálózatot is.

A 3-as vonal felújításával várhatóan 2015 második felében végeznek, addig még egyebek mellett a Nagykőrösi út és a Gubacsi út közötti szakasz felújítása van hátra. Ennek befejeztével forgalomba állnak a vonalon az új spanyol CAF-villamosok is, amelyek gyártása már zajlik Spanyolországban. A villamosok elhelyezésére felújítják a Száva kocsiszínt is.
A beruházás teljes költsége mintegy 11,5 milliárd forint, amelynek 94 százaléka uniós forrásból származik.

Szerző

MSZP: korrupciótól bűzlik a kormány

 Az MSZP szerint az ország egész lakossága szenved a "rendszerszintű állami korrupciótól", amelytől "orrfacsaróan bűzlik a kormány".

Burány Sándor, a szocialisták országgyűlési képviselője, a parlament költségvetési bizottságának elnöke fogalmazott így vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar hatóságok többszöri kérésre sem hajlandók kivizsgálni vezető tisztségviselők korrupciós gyanúit, helyette "tragikomikus" módon "össze-vissza hazudoznak".

Szerinte a hatóságoknak már hónapokkal ezelőtt, Horváth András volt NAV-dolgozó (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) ezermilliárd forintosra becsült áfacsalásról szóló állításai után nyomozást kellett volna indítaniuk, a vizsgálat idejére felfüggesztve az érintetteket. A kabinet vizsgálat helyett azonban még csak személyi konzekvenciákat sem vont le akkor sem, és most a kitiltási ügyben sem - fejtette ki a szocialista képviselő, aki kiemelte: nem külföldről, a CIA-től, hanem a magyar főügyésztől, belügyminisztertől és rendőrségi vezetőktől várnak lépéseket a korrupciógyanús ügyekben.

Burány Sándor szólt arról is, úgy gondolják, az internetadóról nincs mit tárgyalni, arra ugyanis egyértelműen nincs szükség. Emellett gyanúsnak ítélte, hogy "friss sajtóhírek" szerint hamis okmányokkal rendelkezett az a sofőr, aki az önkormányzati választások előtt halálra gázolta Váradi András alcsútdobozi juhászt, az Együtt-PM helyi polgármesterjelöltjét, így az ügyben jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás.

Kérdésekre válaszolva a szocialista képviselő elmondta, az MSZP úgy döntött, vezetői és tagjai magánemberként eldönthetik, részt vesznek-e a vasárnap délutánra meghirdetett, a NAV elnökének távozását követelő tüntetésen, de az eseményen - a szervezők kérésére - pártszimbólumokat nem használnak majd.

Szerző