Szavazatvásárlás a parlamentben?

A vajdasági parlament képviselői megszavazták a tartományi kormány átalakítását, majd az új tartományi titkárok le is tették esküjüket a képviselők előtt – jelentette a vajma.info honlapja. 

Az átalakított kormányt a magát a hatalmi többség részének tekintő Vajdasági Magyar Szövetség támogatása nélkül szavazták meg, Bojan Pajtić tartományi kormányfő ennek kapcsán hangsúlyozta: a VMSZ szavazatai nélkül is megvan a szükséges többség a kormány átalakításához. Bojan Pajtić felszólalásában közölte, a jövőben a tartományi kormány fő célja a Vajdaság pénzeléséről és hatásköreiről szóló törvények meghozatala lesz, valamint a társadalmi normák biztosítása a tartomány polgárai számára.

Pásztor István házelnök, a VMSZ elnöke a kormányátalakítás kapcsán kialakult éles vita során azt mondta, négy hónappal ezelőtt közölte, hogy pártja nem fog részt venni a kormányátalakítással kapcsolatos tárgyalásokon, de elfogadják majd az ezzel kapcsolatos döntést.

Az ülésen Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt (SNS) alelnöke azzal vádolta meg a Demokrata Pártot (DS) és a Vajdasági Szociáldemokrata Ligát (LSV), hogy megvásárolják a vajdasági parlament képviselőit.

Szerző

Híveihez szólt a síita vezető

Megjelent a nyilvánosság előtt Hasszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője.

A libanoni síita radikális szervezet vezetője a síita Asúra ünnepen (az öncsonkítás ünnepe) kifejtette, „mutassuk meg, hogy minden fenyegetés és veszély felett állunk”. Bejrútban mondott beszéde során, amelyet a Hezbollah csatornája is közvetített fekete ruhában jelent meg.

Hívei hatalmas üdvrivalgással fogadták. Naszrallah igen ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. A libanoni rendőrség a várható hatalmas emberáradat miatt el akarja szigetelni a síita negyedeket.

Szerző
Témák
hívek Mozaik Mozaik

Elhunyt Margitai Ági

Margitai Ági Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész rövid, súlyos betegség után november 4-én otthonában, szerettei körében elhunyt - tudatta a család kedden az MTI-vel.

Margitai Ági mindig megújulásra képes tehetsége, szakmai alázata, varázslatos nőiessége és kifogyhatatlan energiái közel hatvan éven át szolgálták a magyar színház- és filmművészetet.

A színésznő 1937. július 12-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1958-ban pályáját a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte, ahol 1962-ig játszott, majd egy-egy évadot a kecskeméti Katona József Színházban és a Petőfi Színházban töltött. A Miskolci Nemzeti Színháznak 1965 és 1968 között volt tagja, 1968 és 1970 között a Mikroszkóp Színpadon lépett fel. A Szegedi Nemzeti Színházban két évadot töltött majd a József Attila Színházban játszott 1972-től 1978-ig.
A színésznő 1978-1982 között a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt, ahol Pál István rendezővel dolgozott, hatalmas szerepeket játszott, például a Tangó, a Nem félünk a farkastól és a Koldusopera című darabban.

Margitai Ági 1982 és 1990 között a Mafilm társulatának volt a tagja, 1990-től pedig újra a Miskolci Nemzeti Színházban lépett színpadra. 1992 és 1996 között a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. 1999-től a Győri Nemzeti Színház foglalkoztatta, később szabadúszóként dolgozott. Energikus, színes egyénisége, jellegzetes hangja drámai és vígjátéki szerepekben is kitűnően érvényesült. Óriási életművében megtalálható a Pygmalion Elizája, Anna Frank, a Ványa bácsi Szonyája és Stuart Mária, a Koldusoperának minden női főszerepét eljátszotta. Az Egy szerelem három éjszakája című darabban ő volt az első Júlia, eljátszotta Füst Milán Máli nénijének címszerepét. A Kamondi Zoltán rendezte miskolci Saloméra a legjobb női alakítás díját kapta meg 1995-ben.

Sokat dolgozott Pál István, Fehér György, Sándor Pál és Novák Eszter rendezővel. Legnagyobb filmszerepét a Radványi Géza rendezte Circus Maximusban (1980) játszotta. Filmjei között van a Sándor Pál rendezte Herkulesfürdői emlék (1977), a Szabadíts meg a gonosztól (1979), a Ripacsok (1981), a Szerencsés Dániel (1983) és a Gazdag Gyula rendezte Elveszett illúziók (1983). Az utóbbi évek nagynevű fiatal rendezői is szívesen dolgoztak vele. Alföldi Róbert Nyugalom (2008) és Kocsis Ági Pál Adrienn (2010) című filmjében is szerepelt, utolsó filmszerepét Török Ferenc nemrégiben bemutatott, Senki szigete című alkotásában játszotta.

2012. augusztusában a művésznő 75 születésnapja kapcsán írta a Népszava: .

"Gyerekkorában nézőnek szökött be a színházba, aztán átsasszézott a másik térfélre, a színpadra, és idestova hatvan éve onnan örvendezteti a közönséget. Energikusságából nem veszített: evez a Dunán, és úszik, követi a kortárs művészeteket. Bár mostanában ritkábban, évente egyszer indul világfelfedező útra, és - talán nosztalgiából - újraolvassa kedvenc regényeit. Folyton nyüzsög Margitai Ági, akinek a napokban volt a hetvenötödik születésnapja. A hetvenedikre nagy összejövetelt rendezett számára az élettársa, de a színésznő most bensőségesebb ünneplésre vágyott. Azt mondja, "bulizott" eleget egész életében, premierek után meg azon kívül, és manapság is összejönnek a kollégákkal, csak nem feltétlenül családi események alkalmából.

Akadnak kedvenc filmalakításai, amelyeket szeret, és nem mind főszerephez kapcsolódik a szép emlék. Sándor Pál alkotásaiban többnyire karakterszerepeket kapott, mégis a szívéhez nőttek. Ezek mellett a mozik közül legszívesebben talán a Fiúk a térről címűre, a Circus Maximuszra és a Vámmentes házasságra, valamint a Végkiárusítás című tévéfilmre emlékszik vissza."

De még idén áprilisban is a Bóta Café vendége volt Margitai Ági; a műsor meghívója szerint a Kossuth-díjas, "örökifjú színésznőt" invitálta televíziós műsorába Bóta Gábor. 

Szerző