Nőtt a vendégforgalom a Balatonnál

Idén január-augusztusban 1 millió 139 ezer vendég 3 millió 948 ezer vendégéjszakát töltött el a Balatonnál, így a vendégek száma összesen 40 ezer fővel, a vendégéjszakák száma pedig 111 ezerrel nőtt az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján olvasható adatokból.

A tóhoz érkezők háromnegyedét a belföldi vendégek tették ki, és a vendégéjszakák több mint 60 százaléka is hozzájuk kapcsolódott.
A KSH kifejti: a belföldi vendéglétszám minden hónapban magasabb volt ugyan, mint egy évvel ezelőtt, a külföldi vendégek száma viszont márciusban, májusban és a főidény kezdetének számító júliusban elmaradt a tavalyitól, ami ezekben a hónapokban a forgalom egészét is visszavetette. Az első nyolc hónap egyenlege a kedvező áprilisi, júniusi és augusztusi foglaltsági adatoknak köszönhetően azonban mégis pozitív.

A vendéglétszám a közösségi szálláshelyeken és a kempingekben visszaesett, míg a balatoni szállodák - elsősorban a növekvő belföldi keresletnek köszönhetően - 39 ezerrel, a panziók és üdülőházak együttvéve pedig 13 ezerrel több vendéget regisztráltak az idei első nyolc hónapban, mint 2013 azonos időszakában.

A belföldi vendégforgalom a somogyi és a zalai partszakaszon élénkült, a veszprémin gyengült. A balatoni kereskedelmi szálláshelyek összesen 289 ezer külföldi vendéget fogadtak, akik átlagosan 5, közülük viszont a holland és a német vendégek 7 éjszakát, a dán, orosz, valamint az izraeli látogatók pedig több mint egy hetet töltöttek el itt. A belföldi vendégek átlagosan 3 éjszakára foglaltak szállást.

A legnagyobb három küldő ország sorrendje nem változott: a legtöbben továbbra is Németországból (72 300), Ausztriából (37 600) és Oroszországból (28 300) érkeztek a Balatonhoz. Míg az orosz vendéglétszám tavalyhoz képest 6 százalékkal fogyatkozott, addig a cseh 14, a lengyel pedig 27 százalékkal bővült, így Lengyelország lépett a negyedik helyre a küldő területek rangsorában.

A holland látogatók száma 15 százalékkal elmaradt a 2013. január-augusztusitól, Szlovákiából és Kínából ugyanakkor 13-13 százalékkal, Belgiumból pedig 6 százalékkal több vendéget regisztráltak a balatoni egységek, mint az előző év első nyolc hónapjában.

A 2014. január-augusztusi időszakban a vendégek számát tekintve Siófok és Balatonfüred egyaránt megelőzte Hévízt, a vendégéjszakák száma alapján viszont továbbra is a kedvelt zalai fürdővárosé az elsőség: a balatoni szálláshelyeken regisztrált összes éjszaka több mint hatoda (680 ezer) kötődött a településhez.
Idén augusztus végéig az üdülőkörzetben működő kereskedelmi szálláshelyek az előző évinél 8,5 százalékkal több, 37,5 milliárd forintnyi bruttó bevételt értek el.

Szerző

Churchill kötvényeit most törlesztik

Publikálás dátuma
2014.11.01. 10:30
FOTÓ: Getty Images, Hulton Archívum
A költségvetés kamatterheinek csökkentése végett alacsonyabb kamatozású hitelekből törleszt I. világháborús kötvényadósságokat a brit kormány.

A brit pénzügyminisztérium pénteki bejelentése szerint azokról a meglehetősen ritka konstrukciójú, lejárat nélküli kötvényekről van szó, amelyeket még Winston Churchill későbbi miniszterelnök bocsátott ki pénzügyminiszterként 1927-ben, 4 százalékon rögzített kamattal.
Ezek az adósságpapírok is már a brit kormány által az I. világháború idején forgalmazott hadikötvények refinanszírozására szolgáltak.
Mai értéken még 2 milliárd fontnyi I. világháborús brit hadikötvény van hozzávetőleg 11 ezer magánbefektető kezén; ebből fizet vissza a kormány február 1-jéig 218 millió font (85 milliárd forint) tőkehányadot.

E kinnlevőségből a brit kormány legutóbb 1948-ban hajtott végre tőketörlesztést; azóta csak a kamatokat fizette, amit a kötvényforgalmazási szerződés 1932-ben, Neville Chamberlain akkori pénzügyminiszter - későbbi kormányfő - által végrehajtott módosítása lehetővé tesz.

George Osborne jelenlegi pénzügyminiszter azonban pénteken közölte, hogy mivel a jelenlegi piaci kondíciók közepette a hadikötvények rögzített kamatánál jóval alacsonyabb hozammal lehet kiadni állampapírokat, a kormány új kötvények kibocsátásával refinanszírozza a világháborús kötvénykötelezettségek tőkehányadának egy részét, csökkentendő a kamatterheket.

A tízéves brit állampapír (gilt) piaci hozama jelenleg 2,20 százalék körül mozog.
A Bank of England - a brit jegybank - 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartja irányadó alapkamatát.
Ez abszolút mélységi rekord: a Bank of England 1694-es alapítása és a 0,5 százalékos alapkamat öt és fél évvel ezelőtti elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá a bank irányadó kamata.

Szerző

Előrehozott választásokat követeltek a szegedi tüntetők

Publikálás dátuma
2014.11.01. 09:54
FOTÓ: MTI, Kelemen Zoltán Gergely
Szegeden sem lanyhult a felháborodás, annak ellenére, hogy Orbán bejelentette, elhalasztják a netadó bevezetését. Péntek este a város központi terén ismét majdnem másfél ezren gyűltek össze. A netadón túl a diktatórikus kormányzást, a gazdaság szétzilálását és a homályos ügyleteket rótták fel - írja a hvg.hu.

Nem megyünk haza, jegyezzék meg, figyelünk, és kijövünk az utcára azonnal, ha kell!” – szólt az ezernél is több szegedihez Csányi István, nyugdíjas tanár. „Én öreg koromban megtanultam internetezni, tudom, hogy az internet nem szórakozás. Tanulja meg Orbán is!”

A tanár mellett felszólalt egy fiatal diplomás, biológus is. Györgyei János élesen bírálta a kormányt, szerinte egyre távolabb kerül annak siker propagandája a valóságtól. „Mi kell ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, táplálható, konstelláló országunk legyen újra? Az kell, hogy legyenek ismét fékek és egyensúlyok, hogy a közpénzek elköltése, legyen az uniós, vagy nemzeti forrás, az átlátható és ellenőrizhető legyen.” – mondta.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző