Hosszú újabb csúcsa

Kedden az egy szezonban aratott legtöbb győzelem (42) kategóriában állított fel új csúcsot Hosszú Katinka, míg az úszók rövid pályás Világkupa-sorozat tokiói állomásának második napján az egy Vk-idényben szerzett összes érem „műfajában” lépett az élre, miután az 58-adszor (majd 59-edszer) állhatott dobogóra.

A Vasas versenyzőnője tegnap győzött 400 méter vegyesen, 100 méter háton, 200 méter pillangón és 100 méter vegyesen, emellett harmadik lett 400 méter gyorson.

A Gyurta testvérek szintén aranyakkal gazdagodtak. Dániel, a 200 méteres mellúszás olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a 100 méteres mellúszás döntőjében bizonyult a legjobbnak, így az idei Vk hatodik állomásán hatodik győzelmét aratta ebben a számban.

Az összetett pontversenyben a második helyet foglalja el. Öccse, Gergely az 1500 méteres gyorsúszásban diadalmaskodott magabiztosan. A 25 méteres medencében zajló Vk-sorozat befejező versenyét szombaton és vasárnap rendezik Szingapúrban.

Szerző
Frissítve: 2014.10.29. 22:50

Múltidéző – Örök rivalizálás

November 18-ra barátságos mérkőzésre hívtuk meg a Fabio Capello által irányított orosz labdarúgó válogatottat. A világ legjobban fizetett edzőjének nevezett olasz, akit az orosz parlament, a duma is beidézett a Szbornaja vártnál gyengébb szereplése miatt, nem is tudhatja, itthon milyen presztízse van egy ilyen találkozónak.

A budapesti magyar-orosz, illetve a magyar-szovjet mérkőzéseket mindig különleges légkör vette körül, amelyekre nagy jóindulattal sem lehetett ráaggatni a „barátságos” jelzőt.

Minden az ötvenes években kezdődött, amikor a városban elterjedt a híre, hogy Szusza Ferenc, a kor egyik legnagyobbika közölte: nem hajlandó a szokottnál gyengébb teljesítményt nyújtani a válogatottban a szovjetek ellen.

Nem is vehette fel többé a címeres mezt! A szovjetek budapesti fellépése előtt a sportlap nem győzte dicsérni a vendégeket: Jasint a világ legjobb kapusának nevezte, Nettót a legzseniálisabb jobbfedezetnek, miközben Bozsik jobb volt nála.

Bár nálunk a zsenik játszottak, a szovjetek ellen valahogy sosem ment a szekér. Sem Moszkvában, sem itthon. 1954 szeptemberében, három hónappal az NSZK elleni tragédia után 1-1-et játszottunk kint – pályára lépett Grosics, Buzánszky, Kocsis, Hidegkuti és Puskás.

Éppen egy évvel később a budapesti „visszavágón” még Czibor is magára húzhatta a címeres mezt, de világhírű sztárjainkkal is csak a hajrában tudtunk egyenlíteni a szovjetek ellen, Puskás 11-esével.

Erről a mérkőzésről valahogy nem is a csodálatos cselek maradtak meg emlékeimben, hanem egy közjáték. Történt, hogy lelkesen tapsolt valaki mögöttem a szovjetek gólja után, én pedig tömören „lehazaárulóztam”.

Ő rendőrért kiáltott, s a fiatal közeg egy-kettőre megjelent, majd a felső szektor kijárata felé kezdett tuszkolni. A körülöttem lévők üvöltöztek: „ne a kövért (ezzel rám gondoltak) vigye, hanem a másikat!” A rend őre azonban kivezetett. Amikor elhagytuk a szektort, a másik kijárat felé mutatott: Oda menjek vissza!

A Szovjetunió azóta megszűnt, a Népstadiont átnevezték, de a rivalizálás talán örökre megmarad.

Szerző

Apró dortmundi siker

Úgy tűnik, a dortmundi átok „csak” a Bundesligára vonatkozik, a Bajnokok Ligájára, valamint a német kupára nem. A DFB Kupa második fordulójában ugyanis a Borussia 3-0-ra verte a St. Paulit Immobile, Reus és Kagawa góljával, igaz, a hamburgiak erejét mutatja: egy pontra állnak a kiesőhelytől a Bundesliga 2-ben.

 A mérkőzés utáni sajtóértekezleten egy Dortmund drukker asszony hirtelen mikrofont ragadott, s azt közölte, eddig Jürgen Klopp segítette a sikerhez a Borussiát, most „nekünk kell kisegítenünk, hogy kikerüljön a válságból”. A St. Pauli szóvivője, Christoph Pieper erre azt kérdezte: „Na és mikor kéri meg az edző kezét?”

2. kupaforduló, eredmények
Chemnitz-Werder Bremen 0-2,
Bielefeld-Hertha BSC 0–0 (11-esekkel a harmadosztályú Arminia jutott tovább),
Aalen-Hannover 96 2–0,
Offenbach-Karlsruher SC 1-0,
Dynamo Dresden-Bochum 2–1 (hosszabbítás után),
Duisburg-Köln 0-0 (11-esekkel a Köln jutott tovább),
Kaiserslautern-Greuther Fürth 2–0, St.
Pauli-Dortmund 0-3.

Szerző
Frissítve: 2014.10.29. 22:26