Kiberkémkedés - Orosz hackerek a Fehér Házban?

Publikálás dátuma
2014.10.29. 19:27
Fotó: Thinkstock
Feltételezések szerint az orosz kormány megbízásából dolgozó hackerek hatoltak be az elmúlt hetekben a Fehér Ház egyik nem titkosított komputerhálózatába - közölte szerdai számában értesülését a The Washington Post.

A Fehér Ház először kedden jelezte a nyilvánosságnak, hogy gyanús tevékenységet észleltek az elnöki végrehajtó iroda (EOP) nem titkosított számítógép-rendszerében.

Az ügyről a washingtoni napilapnak névtelenül nyilatkozó hivatalos források szerint biztonságiak csapatai dolgoztak a két-három hete felfedezett behatolás feltartóztatásán, ami egyes szolgáltatásokban fennakadást okozott. A hackerek ugyanakkor nem okoztak kárt a rendszerekben és mindeddig a szakemberek nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a titkosított hálózathoz is hozzáfértek volna.

Az ügy kivizsgálásban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az elnök és a felső vezetés biztonságáért felelős Secret Service, valamint a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szakértői vesznek részt.

A FireEye amerikai komputerbiztonsági cég egy kedden publikált jelentésében kibernetikai kémkedéssel vádolta meg az orosz kormányt, azt állítva, hogy az elmúlt hét évben az orosz kormánynak dolgozó hackerek egyebek között a grúz, az ukrán a lengyel és a magyar kormány, valamint a NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet által működtetett komputerhálózatokba törtek be. A The Washington Post szerint az orosz kémkedés célpontjai között szerepeltek amerikai hadiipari beszállítók is.

A FireEye-jelentés nem sorolt fel konkrét neveket vagy IP-címeket, hogy bizonyítsa az orosz kormány érintettségét, viszont azt állítja, hogy az általa említett incidensek során olyan rosszindulatú szoftvert alkalmaztak, amelyet a moszkvai időzóna szerinti munkaidőben írtak, orosz nyelvhasználatra beállított komputereken, és hogy a célpontok és az orosz hírszerzés érdekei között szoros összefüggés figyelhető meg. 

Júliusban három másik, a Szilíciumvölgyben működő amerikai komputerbiztonsági cég, a Symantec, az F-Secure és a CrowdStrike vádolta meg azzal Moszkvát, hogy nyugati olaj- és gázvállalatok számítógépeit figyeltette meg.

A The New York Times tavaly Oroszországot nevezte meg az Egyesült Államok "legkifinomultabb" ellenfelének a kibernetikai térben. A szerdai The Washington Post szerint 2008-ban hackereknek titkosított amerikai katonai hálózatokba sikerült behatolniuk. A támadás, amely mögött az orosz hírszerzést sejtették, komoly lökést adott az Egyesült Államok Kibernetikai Parancsnoksága megalakításának, amely 2016-ra éri el a tervezett teljes, 6 ezer fős létszámát.

A 2008-ban felfedezett támadás feltartóztatása és az érintett számítógépek megtisztítása hónapokat vett igénybe, a Buckshot Yankee kódnevű művelet keretében.

Szerző

Milosevic környezetének megbocsátottak

Az Európai Unió felfüggesztette a Slobodan Milosevic és a hozzá köthető személyek elleni szankciókat, jelentette a szerb média. 

Brüsszeli indoklás szerint az EU és Szerbia jelenlegi kapcsolatának fényében „ezek már nem aktuálisak”. Szerbia ugyanis megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat.

Az Unió szeptember végén jelentette be, hogy „folyamatban van annak a döntésnek a felülvizsgálata, amelynek értelmében befagyasztották a Slobodan Milosevic által vezetett egykori szerbiai rezsim vezetőinek vagyonát”. Brüsszel 2000-ben fagyasztotta be az egykori szerb elnök és környezete vagyonát. A háborús bűnös Milosevic 2006-ban halt meg Hágában.

Szerző

Sürgősségi ENSZ BT ülés

Ma sürgősségi ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az újabb kelet-jeruzsálemi építkezések miatt, jelentette az AFP hírügynökség. Jordánia kezdeményezte a tanácskozást miután Rijad Manszur palesztin ENSZ képviselő sürgette, hogy a tizenötök tűzzék napirendre a kelet-jeruzsálemi helyzetet.

Jordánia az ENSZ BT egyik nem állandó tagja, a királyság pedig hagyományosan közvetítő szerepet játszik a palesztin-izraeli konfliktusban. Az izraeli kormányzat hétfőn jelentette be, hogy felgyorsítja a kelet-jeruzsálemi építkezések ütemét, újabb 1000 lakást épít a megszállt városrészben, ami újabb feszültségeket szült a  palesztin közösségben. Palesztin álláspont szerint az építkezések „erőszak robbanást” eredményezhetnek. Manszur BT-hez intézett levelében azt kéri, hogy a testület szólítsa fel Izraelt az építkezések azonnali felfüggesztésére és „térjen vissza a béke útjára, amelyet egyértelműen elhagyott”.

A palesztinok egy olyan ENSZ határozatot is sürgetnek, amely határidőt jelölne meg Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállásának felszámolására. Kérésük szerint 2016 lenne a végső határidő.

AZ Egyesült Államok és az Európai Unió is bírálta az újabb izraeli kormányzati döntést, úgy értékelték, hogy akadályozza a békefolyamatot. 

Szerző