Bugárék a harmadik helyen?

A szlovák Polis ügynökség szerint amennyiben Szlovákiában most rendeznének parlamenti választást, a harmadik legtöbb mandátumot szerezné meg a Bugár Béla által vezetett híd. Az ügynökség az Új Szó jelentése szerint úgy látja, a Híd kilenc százalékot kapna, ami 15 mandátumra lenne elég. 

Bár az utóbbi időben több felmérés is a Magyar Közösség Pártjának (MKP) csökkenő népszerűségét mutatta, a Polis szerint Berényi József pártja egy százalékponttal az öt százalékos bejutási küszöb felett teljesítene, s 11 képviselői helyet szerezne. A Polisnál ugyanakkor hagyományosan erősebb a magyar választókat megszólító pártok támogatottsága, a Híd és az MKP összesítve közel 15 százalékot szerezne. A Focusnál és az MVK-nál ez az érték 10–12 százalék közötti szokott lenni.

A Polis mérése szerint reménytelen helyzetben van az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, az egykor szebb napokat látott SDKÚ, valamint a Nova, az utóbbi egy hónapban ráadásul mindkét párt népszerűsége csökkent is. Ha most lettek volna a választások és a Polis által jelzett eredménnyel végződtek volna, akkor a Smer nem szerezne abszolút többséget (71 képviselőjük lenne), a többi párt az alábbi számú mandátumhoz jutna: Sieť (Háló) 24, Híd 17, KDH 15, Egyszerű Emberek 12, MKP 11.

Szerző

Orbán, mint ragály - Tartanak a terjedéstől

Megelégelte az Egyesült Államok, hogy az Orbán-kormány egyre több, az orosz érdekeknek kedvező döntést hoz - írja fideszes forrásaira hivatkozva a 444.hu.  A portál informátorai szerint az amerikaiak azért robbantották ki a korrupciós botrányt, mert tartanak tőle, hogy Orbán lavírozó politikája terjedni fog a régióban.

A név nélküliséget kérő vs.hu-források egyre határozottabban nyilvánítanak véleményt arról, hogy mi állhat a korrupciós botrány hátterében. Többen is úgy vélték, hogy alapvetően “a putyini politika eltérő megítéléséről van szó.” Az amerikaiak profizmusa miatt a "fideszes informátorok" biztosak abban, hogy Washington valóban konkrét korrupciós ügyekről szerzett információkat. Ezeket azonban az Egyesült Államok nem hozta volna elő kizárólag a civilek zaklatása, illetve Orbán Viktor illiberális államról szóló tusnádfürdői beszéde miatt. A diplomáciai botrány kirobbanásához ennél több kellett - vélekedtek a források, hozzátéve: a Fideszben tisztában vannak azzal, hogy milyen kormányzati döntések "fájtak" az amerikaiaknak. Az egyik kormánypárti politikus ezek között említette a paksi bővítésről szóló szerződést. 

Washingtonnak nem tetszett az sem, hogy a magyar kormány nem állt bele az Európai Unió és Oroszország közötti kereskedelmi háborúba. Az ukrán konfliktus miatt a két fél augusztusban kölcsönösen gazdasági szankciókat vezetett be egymás ellen. Orbán akkor úgy fogalmazott, hogy a szankciókkal “lábon lőttük magunkat”, a magyar gazdaság megsínyli a keménykedést. Az orosz érdekeket segítették a kormány gázipari döntései is. Az amerikaiak nem is titkolták, hogy ezek a döntések bosszantják őket. Washington attól tart, hogy a magyar kormány oroszpárti politikája fertőzni fog a térségben.

forrás, illetve további részletek a vs.hu-n. 

Szerző
Témák
USA Orbán ragály

Reality show politikusoknak

Félreértés ne essék, nem Magyarországon tekinthetünk bele a politikusok mindennapjaiba. Franciaországban rendezik majd a realityt, amelyben eddig nyolc politikus jelezte részvételét.

Több ismert arc is feltűnik a játékban. Megméretteti magát egyebek mellett Michele Alliot-Marie volt védelmi miniszter, Julien Drey korábbi szocialista parlamenti képviselő, valamint Bernard Accoyer, a törvényhozás volt elnöke.

Francois Fillon volt kormányfő, az ellenzéki konzervatív UMP elnöke szerint azért nem hagyományos realytiről lesz szó, hanem inkább politikai vitákról. A résztvevőknek szembesülniük kell a mindennapi élet nehézségeivel. A műsor producere szerint a D8 televízióban futó program célja az, hogy közelebb hozzák a politikai élet szereplőit az emberekhez.

Szerző