Előfizetés

Ebola-teszt 30 perc alatt

Új módját találta fel az ebola kimutatásának egy nemzetközi kutató csoport. A BBC tájékoztatása szerint az új módszer segítségével 30 perc alatt kimutatható a fertőzés bárki szervezetében, csupán a vizsgálni kívánt személy DNS-ére, valamint egy speciális tesztpapírra van szükség. Egyelőre.

A további fejlesztések célja ugyanis az egyszerű papíron való fertőzés kimutatás, amit az úgynevezett fagyasztva szárítás technikájával kívánnak elérni. Ennek lényege, hogy a kinyert sejteket egyszerűen lefagyasztják, majd egy vákuum segítségével kinyerik belőle a vízmolekulákat ezzel tartósítva a sejtet.

Az eredmény komoly előrelépést jelent az ebola megfékezésében, azonban az eljárás még nem használható a fertőzött területeken. Ez azonban csak átmeneti állapot, ahogyan azt a kutatásban résztvevő professzorok állítják, hatalmas előrelépés lehet a kutatók számára és innen egyszerű lesz kifejleszteni egy bevethető és mindenki számára elérhető módszert.

Az ebolafertőzés elterjesztésével különböző nyilvános helyeken zsarolják a cseh államot ismeretlen tettesek - közölte a cseh belügyminisztérium. A zsarolók egymillió eurót követelnek az államtól azért, hogy elálljanak tettüktől. A követelt pénzt három részletben akarják felvenni - adta hírül az origo.hu.

"A zsarolók legfőbb célja a pánikkeltés" - mondta Zdenek Laube, az országos rendőrfőkapitány helyettese prágai sajtótájékoztatóján. A hatályos törvények szerint a zsarolókat akár 12 év börtönbüntetést is kaphatnak.

A hatóságok az ügyet nemcsak zsarolásnak, hanem a lakosság biztonsága elleni fenyegetésnek is tartják, ami súlyosbító körülmény. Vladimír Valenta tiszti főorvos nyilatkozata szerint nagyon valószínűtlen, hogy Csehországban mesterséges úton meg lehetne fertőzni a lakosságot Ebola-vírussal.

Videofelvételt készített az ottawai merénylő

A kanadai rendőrség arról számolt be, hogy az a fegyveres, aki múlt héten agyonlőtt egy katonát az ottawai első világháborús emlékműnél, majd a parlament épületében lövöldözött, videofelvételt is készített.

A rendőrség úgy véli, ez egyértelműen azt bizonyítja, hogy Michael Zehaf-Bibeau cselekedetét „ideológiai és politikai okok motiválták”.

Édesanyja egy levelében előző nap azt állította, fia zavart elméjű volt, s vélhetően nem ideológiai okok álltak a háttérben, inkább elveszettnek érezte magát a mai világban.

A kanadai rendőrség folyamatosan elemzi az általa megszerzett videofelvételt, amelyet Bob Paulson nyomozó szerint egyelőre nem lehet nyilvánosságra hozni.

„Türelmüket kérem ez ügyben” – jelentette ki. Mint mondta, az a kés, amit a merénylő magával vitt, quebeci nagynénjétől származik.

Paulson azt is közölte, a merénylőnek anyagi gondjai biztosan nem lehettek, mert jelentős pénzt tett félre, amikor az albertai olajmezőkön dolgozott.

A rendőrség jelenleg azt próbálja meg felgöngyölíteni, kikkel állt kapcsolatban Michael Zehaf-Bibeau a merénylet végrehajtása előtti napokban. A férfit a parlament épületében lőtte agyon a törvényhozás biztonsági főnöke.

Rousseff újrázott Brazíliában

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2014.10.28. 06:34
Dilma Rousseff és mentora, Lula da Silva győzelmüket ünneplik FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MARIO TAMA
Kihívásokkal teli négy év elé nézhet Brazília elnökasszonya. Dilma Rousseff szoros versenyben nyert az elnökválasztás második fordulójában. Győzelmét ünnepelve egységre szólította fel a dél-amerikai ország lakosait. Aécio Neves ellenzéki jelölt elismerte vereségét, s párbeszédet sürgetett.

Dilma Rousseff, a jelenlegi köztársasági elnök, a 12 éve kormányon lévő Munkáspárt (PT) képviseletében a voksok 51,64 százalékát szerezte meg, vetélytársa, Aécio Neves szenátor, a középjobb Brazil Szociáldemokrata Párt (PSDB) jelöltje 48,36 százalékon végzett.

Uruguay: Második forduló lesz
Második fordulót kell tartani a 3,3 milliós Uruguayban, amelyet Dél-Amerika Svájcaként is emlegetnek. A vasárnapi első fordulóban a távozó államfő, José Mujica utódjelöltje, Tabaré Vázquez kapta a legtöbb szavazatot, de nem eleget ahhoz, hogy elkerülje a második fordulót.
A baloldali Széles Front tömörülés jelöltje az exitpoll-adatok szerint a jobboldali Nemzeti Párt elnökjelöltjével, Luis Lacalle Pouval mérkőzik meg a második menetben. Három exitpoll is azt jelezte, hogy a 74 éves veterán politikus, Vázquez, aki 2005 és 2010 között már állt az ország élén, a voksok 44-46 százalékát kapta, a második helyre 31-34 százalékkal Lacalle Pou, egy volt elnök fia jött be.
A második fordulót várhatóan november 30-án tartják. A távozó államfő és utódjelöltje egyaránt népszerű, Lacalle Pou-t pedig emelkedő politikai sztárként emlegetik. A Frente Amplio országlása idején 900 ezer ember került ki a szegénységből, csupán hat százalékos a munkanélküliség.
Az új elnökre számos feladat vár, az infrastruktura javítása, oktatási reform, a közbiztonság erősítése. Vasárnap népszavazáson hagyták jóvá a büntethetőség korhatárának 18-ról 16 évre való csökkentését.

A brazil demokrácia helyreállítása óta ez volt a legszorosabb választási eredmény, annak ellenére, hogy így is 3,5 millió szavazat választotta el kettőjüket. Brazíliát azonban erősen megosztotta ez a voksolás, a második fordulóban különösen kiélezett, vádaskodásokkal teli kampány.

A dél-amerikai országban az erőviszonyok földrajzilag is erősen megosztottak: a legszegényebb, északi és észak-keleti térségben, köztük Bahía és Pernambuco államban fölényesen nyert Rousseff, a gazdagabb, iparosodottabb régiókban és a nagy metropolisokban Nevesre voksoltak többen.

Rousseff ugyanakkor Minas Geraisban is nyerni tudott, ott, ahol korábban két hivatali időn át Aécio Neves volt a kormányzó. Bár Brazíliában kötelező a voksolás, a választásra jogosultak 21 százaléka távol maradt.

„Arra kérek minden brazilt, hogy fogjanak össze országunk jövője érdekében” – mondta győzelmi beszédében az elnökasszony. Dilma Rousseff vitatta, hogy kettészakadt volna az ország, mint mondta, mindkét tábor szeme előtt az lebegett, hogyan lehet javítani az ország helyzetén.

Az államfő reményét fejezte ki, hogy képes lesz „hidakat építeni”, s azt ígérte, hogy ő maga is változni fog, a következő négy évben jobb elnöke lesz Brazíliának. Brazília

első elnökasszonyára 54,5 millióan szavaztak. Aécio Neves, az ellenzéki jelölt, aki meglehetősen közel járt ahhoz, hogy az élen végezzen, a vereséget elismerve sürgette, hogy Dilma Rousseff számára az egység megteremtése legyen az első számú prioritás.

Választási incidensek
Bár voltak incidensek, az utóbbi idők legnyugodtabb választásának minősült a mostani. Az első körben a választási bizottságnak 542 incidenst jelentettek. A második forduló idején egy embert agyonlőttek Rio Grande del Norte államban.Le kellett cserélni 2231 elromlott szavazógépet, de ez csupán az összes 0,51 százaléka. 1200 embert vettek őrizetbe választási szabálytalanságok miatt, 197 esetben illegális propaganda terjesztéséért, 11 esetben választási korrupció miatt. Minas Gerais államban egy ember belelőtt egy szavazógépbe.

Neves, aki Sao Paulóban tartott gyűlést a voksolás éjszakáján, rámutatott, hogy a mostani a korábbiaknál élénkebb és ígéretesebb választás volt, akkor is, ha a változás, amelyet beígért, egyelőre várat magára. Köszönetet mondott annak az 51 millió szavazónak, akik rá adták a voksukat.

Dilma Rousseff szűkebb pátriájában, Porto Alegrében szavazott vasárnap reggel. Másfél órával az urnazárás után, este fél 10-kor jelent meg a győzelmet ünneplő PT-hívek előtt Brazíliavárosban, egy hotel erkélyén.

Oldalán ott volt mentora, az előző brazil elnök, Luiz Inácio Lula Da Silva, akit első számú kampányaktivistájaként köszöntött.

Az egykori népszerű szakszervezeti vezető két hivatali idő után adta át a stafétabotot Dilmának, akit 2011 januárjában iktattak be Brazília 36. köztársasági elnökeként.

Rousseff az 1964-es katonai hatalomátvétel után csatlakozott a diktatúra ellen harcoló városi gerillamozgalomhoz. Megjárta a börtönt, megkínozták, Porto Allegrében telepedett le, részt vett a Demokratikus Munkáspárt (PDT) megalapításában, Rio Grande del Sul államban több helyi tárcavezetői posztot töltött be.

2000-ben csatlakozott a PT-hez, Lula első kabinetjében az energiaügyi tárcát vezette, 2005-ben az államfő személyzeti főnökké nevezte ki, benne látta legalkalmasabb utódjelöltjét.

A PT-nek ez a negyedik választási győzelme, mire Dilma Rousseff leköszön, már tizenhat éve lesz hatalmon a Munkáspárt. Az elmúlt három ciklus idején jelentősen átformálták az országot.

Alighanem ezek, a szociális vívmányok billentették a PT javára ismét a mérleg nyelvét, annak ellenére, hogy a brazil gazdaság növekedése lelassult, s az üzleti élet inkább a változás, a Neves által ajánlott „sokkterápia” és a növekedés újbóli beindítása mellett voksolt volna.

A PT több mint 40 millió embert emelt ki a szegénységből, történelmi minimumra sikerült csökkenteni a munkanélküliséget, nagyszabású szociális programokat indítottak be, csökkentették a leggazdagabbak és legszegényebbek közti szakadékot.

A brazil gazdaság ugyanakkor szakértők szerint „technikai recesszióban” van, az elnökasszony hivatalba lépése előtt 7,5 százalékos volt, jelenleg 1 százalék alatti a növekedés.

A Dilma Rousseff előtt lévő legnagyobb kihívás, hogyan lehet kilábalni ebből a recesszióból, s megindítani a növekedést a szociális programok magas szintjének fenntartása mellett. A PT-re árnyékot vetett a Petrobras állami olajtársaság korrupciós botránya, számos képviselő ellen vizsgálat folyik korrupció gyanúja miatt.