Januárban lecserélnek minisztereket?

Valószínűleg januárban a szerb kormány több miniszterét is lecserélik – adta hírül a belgrádi Novosti című lap. 

Aleksandar Vucic miniszterelnök jelezte, novemberben értékeli a kormány fél éves tevékenységét. Azután, hogy megvizsgálta a Szerb Haladó Párt (SNS) és a párton kívüli tárcavezetők teljesítményét, a koalíciós partnerek által delegált miniszterek ténykedéséről tárgyal. Ezt követően állapítja meg a kormányfő, kik azok, akik nem mentek át a rostán.

Mint a Novosti írta, a miniszterelnök több tárcavezetőjével sem elégedett. Várhatóan január közepén, a pravoszláv karácsony után bonyolítják le a minisztercseréket. A Novosti azt is írta, hogy Vucic félévente ad részletes értékelést a kormány tagjairól.

Szerző

A szavazókat nem érdekli a névváltoztatás

A franciák negyedét nem érdekli különösebben, hogy több párt nevét változtathatják meg – derült ki az Ifop iroda felméréséből. 

A megkérdezettek 49 százaléka nyilatkozott úgy, feleslegesnek tartaná a párt átnevezését, 38 százalék viszont úgy foglalt állást, inkább nem támogatnának egy ilyen változást, s csak 13 százalék volt „az inkább támogatók” aránya. Ugyanakkor a szocialista szavazók 50 százaléka utasítaná el a névváltoztatást. Időszerű a kérdés a konzervatív UMP-nél, mert Nicolas Sarkozy volt elnök azt közölte, ha ismét megválasztják a párt élére, új nevet ad a Népi Mozgalom Uniónak. A megkérdezettek 47 százalékát nem érdekli a kérdés, 37 százaléka elutasítaná az új nevet, s csak 16 százalék támogatná. A párt szavazói megosztottak: 37 százalék ellenzi, 21 százalék támogatja.

Aktuális a téma a jobboldali radikális Nemzeti Front (FN) esetében is, hiszen Marine Le Pe Pen jelezte, szintén más nevet kíván kölcsönözni pártjának. Ez esetben 43 százalék válaszolta azt „mindegy” számára, hogyan is dönt a kérdésben a párt, 44 százaléka azonban ellenezne egy ilyen lépést, s csak 13 százaléka támogatná. A párt szavazói esetében 46 százalék a támogatók és 30 az ellenzők aránya.

Szerző

A szekuláris párt nyert Tunéziában?

A szekuláris Nidaa Tounes nevű párt azt állítja, több parlamenti mandátumot szerzett, mint a tunéziai parlamenti voksolás nagy esélyesének kikiáltott, iszlamista Ennahda. A párt azt közölte, 80 képviselői helyre tett szert, az iszlamisták csak 67-re. A vasárnapi voksoláson a választók 217 hely sorsáról dönthettek. A nem hivatalos végeredményt még a mai nap folyamán bejelentik.

A részvételi arány 60 százalékos volt, jóval magasabb, mint három éve. Ez a tunéziai demokrácia győzelmeként értékelhető, hiszen megfigyelők eredetileg alacsonyabb részvételt jósoltak. Ez volt az észak-afrikai országban a második demokratikus voksolás Zine el-Abidine Ben Ali 2011 januári megbuktatása óta. Tunézia volt az arab tavasz „hírmondója”, itt vonultak először utcára az emberek a romló életszínvonal miatt. Ugyanakkor Tunézia volt az egyedüli állam, ahol az arab tavasz sikeres volt. A tüntetéseket nem követte politikai káosz, s a különböző pártok tárgyalások során próbáltak választ találni a legégetőbb kérdésekre.

Szerző