Előfizetés

Márton napi Borfesztivál a Gellértben

Publikálás dátuma
2014.10.23. 18:50
Forrás: borfesztivalgellert.hu
Borok, libák, szállodák alcímmel, egyedi és új programokkal rendezi meg a Danubius Hotel Gellért már negyedszer a Márton napi Borfesztivált. Lesz közel száz borászat, liba- és egyéb ételkülönlegességek, after party, és a házigazda mellett bemutatkozik négy vidéki, kiváló konyhájáról ismert szálloda séfje is. Ezzel még nincs vége: megnyílik a „lakosztályétterem” és a gasztro-kalandozásokat Márton napi Sunday brunch zárja. Mindez november 7 – 8 – 9-én.

Immár megkerülhetetlen és egyedi helyszíne a Gellért Szálloda és Gellért Fürdő a Márton napi Borfesztiválnak, az újborok és libaételek nagy seregszemléjének.

A program szerint idén több újítással is jelentkezik a rendezvény. A fesztiválnapokon közel száz hazai borászat vonul fel legjobb boraival úgy, hogy szombaton nem futhatunk bele olyan pincészet kínálatába, amit már pénteken megkóstoltunk.

A Sólet bár mellett a több mint tíz, gondosan kiválasztott gasztro kiállító között ott lesz többek között a Bükki Sajtos, a Sarki Fűszeres, az Aranyszarvas, és Raj Ráchel.

Minden évben meglepetést hoz a Márton napi Borfesztiválon a Söröző borvacsorája, és ez ezúttal sem lesz másként. Négy olyan vidéki szállodát látnak vendégül idén, melyek elismertek minőségi gasztronómiájukról, és Magyarország borászatról híres tájegységeiről érkeznek. Az öt szálloda öt fogásának ételei öt séf rendkívüli összefogásával készül, és még utaznunk sem kell érte. 

A lakosztályétterem erre az alkalomra a negyedik emeleten lévő, lélegzetelállító apartmanban nyílik meg, ahol Jean Fonda, a nepáli király, Kirk Douglas vagy Andrew Lloyd Webber nyomában járhatunk majd. A vacsora páratlan borkulturális élményt is ígér, hiszen Héjja László séf libamáj fantáziájához egyik nap Árvay Angelika, Tokaj-Hegyalja borásza, másik nap Németh Ágnes, főszerkesztő ajánlja a borokat.

Este 10 után kezdődik a Márton napi after party a fürdő csarnokában, ahol a borbár és a fröccs pavilon mellett hajnali 2-ig a zenéé lesz a főszerep, koncertekkel és dj-vel. Fellép az Ocho Macho, az Ivan and the Parazol, a Blahalouisiana Fluor Tomival és a Honeybeast. 

Vasárnap az elmaradhatatlan Márton napi Sunday Brunch zárja a borfesztivált.

Bővebb információ: borfesztivalgellert.hu

Forrás: borfesztivalgellert.hu

Forrás: borfesztivalgellert.hu

 

„Eszem-iszom, dínom-dánom” a Vasúttörténeti Parkban

Publikálás dátuma
2014.10.23. 17:36
Forrás: kolbaszfeszt.hu
Érdemes ellátogatni a Vasúttörténet Parkba november 14-16-ig a budapesti „Disznótoros Kolbászfesztivál”-ra, ahol Magyarország legújabb és legeredetibb gasztronómiai szenzációjára számíthatnak a látogatók. A szervezők Budapestre hozzák az eredeti, hagyományőrző disznótoros hangulatot. A rendezvény 100% celebmentes, kifejezetten hagyományőrző jellegű, gasztro-kulturális csemege lesz, különleges járműtörténeti tárlattal fűszerezve. 

A gyerekeket számos ingyenes program várja a reggeltől sötétedésig tartó programokon: légvár, népi játszótér, arcfestés, bohócok, táncház, népi mesterségek bemutatója, gyerekfoglalkoztatók, kukoricadaráló, kézműves foglalkozás, íjász bemutató, meseszínház, bohócok, néptánc. Lesz még állatsimogató rengeteg állattal és pónilovakkal, valamint őshonos magyar állatok bemutatója (fekete bivaly, szürke marha, racka juh) és az összes malacfajta is látható lesz az idén felújított „Víztorony Park” területén. 

Természetesen a felnőttek sem unatkozhatnak, hiszen Európa legnagyobb vasúttörténeti parkjában sétálhatnak és csaknem száz vasúti műemléket nézhetnek meg: gőzmozdonyok, motorvonatok, vasúti kocsik, stb... A rendezvény alatt a gőzmozdony kiállításon és a vasútikocsi kiállításon idegenvezetők mutatják be a járműveket, amelyekre fel is lehet mászni. A Disznótoros Kolbászfesztivál alatt a park összes interaktív programja üzemelni fog: gőzmozdonyozás, kerti vasút 5 szerelvénnyel, hajtányok, mozdonyforgató, sínautó és lóvasút. 

A látogatók reggeltől éjfélig válogathatnak a hagyományos háztáji ételekből és italokból, valamint a gasztronómiai különlegességekből. Az igazi házikolbászra vágyók a „Kolbászfalu”-ban és a „Kolbász utca”-ban kalandozhatnak a házias disznótoros ízek világában. Az óriási „Háztáji vásár”-on lesz még : bor utca, pálinka utca, kézműves utca, népművészet utca. De a Disznótoros Kolbászfesztiválon bemutatkozik a kolbászvonat is.

Minden nap kétszer disznóperzselés és húsfeldolgozás (vér és malacvisítás mentes) bemutatók lesznek. Nem akárhogy! Szénnel fűtött 120 éves gőzgép fogja lapos szíjjal meghajtani a 112 éves fa cséplőgépet. A helyben feldolgozott húskészítményeket a 900 nm-es „Disznótoros sátor”-ban frissen sütve lehet majd fogyasztani. 

A gasztronómiai különlegességekre vágyóknak a „Viztorony Park” területén épült borospincét és a „Bor terasz”-t, valamint a „Gasztronómia utca”-t ajánljuk.  A „Népművészet utca” és a „Békéscsabai Tájház” a hagyományőrző értékek iránt érdeklődők számára lesz unikum. Az Ópusztaszeri Nemzeti Park a Feszty családot eleveníti meg korabeli jelmezekben.

Melegedni a 3.000 négyzetméteres Orient mozdony fűtőházban lehet, ahol éjfélig vigadhatnak és tömhetik a hasukat a látogatók. 

Péntek délután Oszvald Marika operett énekesnő személyesen fog kolbászt sütni a rendezvény látogatóinak. Ugyanitt sötétedéstől késő estig a prímások húzzák majd a talp alá valót, a „Disznótoros Mulatság”-on. 

Esténként fantasztikus zenei repertoár veszi kezdetét:

Pénteken „Dallamokon át” TV felvétel lesz, a zenei összeállítást a Muzsika TV Szilveszteri műsorán láthatja majd újra a közönség. Szombaton Hevesi Happy Band, Takács Tamás Blues Band és a sok éve Budapesten nem látott Apostol zenekar lép fel az Orient színpadon. Vasárnap „Retro Táncdalfesztivál” látható Magyarországon először, szintén TV felvétellel. 

A szabadtéri színpadon pénteken sramli zenekar és a Classic Beat Band lesz hallható, szombaton Beatles és Brian Adams slágereket ad majd elő szenzációs eredetiséggel az Apples és a Room Service együttesek. Vasárnap a „Retro Rock” jegyében zajlik majd az élet, a Hollywood Rose együttessel és Deák Bill Gyulával. 

Az Orient csarnok színpadán vasárnap délután a Vígszínház lesz a vendég, Kern András társulatával. 

További információ: www.kolbaszfeszt.hu

Meztelenek és egyéb képek

A Fotóhónap2014 fesztivál debreceni nyitórendezvényeként Máthé András fotóművész különleges kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők szerdától a debreceni Kölcsey Központban.

A Meztelenek és egyéb képek című tárlat egyik felében fiatal és idősödő női aktokat mutat be a szerző, másik felében pedig penészedő, rothadó háztartási hulladékokról készült művészi képeket.

"A kiállítás együtt mutat be szép és csúnya testeket, vonzó és taszító témákat" - vallott a tárlatról az alkotó, Máthé András.

A Debreceni Fotóklub 60 éves vezetőjét köszönti ez a kiállítás - mondta a szerdai megnyitón Szentei Tamás, a polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője, aki emlékeztetett arra, hogy Máthé András 1993-ban, a fotóművészek közül elsőként kapta meg a Debrecen kultúrájáért díjat.

Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke felidézte, hogy szövetségük ez év őszén tizedik alkalommal rendezi meg a Fotóhónap2014 fesztivált, amelynek sorában országszerte 61 fotókiállításon csaknem kétszáz alkotó mutatkozik be.

Szavai szerint a fotóhónap jelentős helyszíne lett Debrecen, ahol Máthé András képeit november 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők, de a helyi fotóklub további két programmal - egy kiállítással és a debreceni fotográfia értékeiről rendezett beszélgetéssel - is hozzájárul a rendezvénysorozat sikeréhez.