Ismét behatolót fogtak a Fehér Háznál

Publikálás dátuma
2014.10.23. 11:00
Fehér Ház Washington DC/Thinkstock
Őrkutyák fogtak el egy fiatalembert, aki szerda este átmászott a Fehér Ház kerítésén az elnöki rezidencia északi pázsitjára - közölte az amerikai elnök biztonságáért felelős Secret Service.

A Fehér Ház környékét több órára lezárták, a behatolót, 23 éves, a marylandi Bel Air-be való Dominic Adesanyát kórházba szállították.  A történtekről készült videofelvétel tanúsága szerint a fehér rövidnadrágot viselő férfi az őt körülvevő ügynökök előtt felhúzza a testén az ingét, azt bizonyítva, hogy nincs nála fegyver, és közben rúgásokkal próbál távol tartani egy kutyát. (A Fehér Házat belga juhászokkal őrzik, a két kutyát az elszenvedett sérüléseik miatt állatorvosnak kellet ellátnia.)

Adesanya indítékait egyelőre nem ismertették. A férfinak mintegy 20 métert sikerült megtennie a kerítésen belül. Washingtonban, mint máshol is az Egyesült Államokban, a kanadai parlamentben szerdán lezajlott lövöldözés nyomán megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket.

A fehér házi incidens alig több egy hónappal azt követően történt, hogy szeptember 19-én egy Omar González nevű veteránnak, a zsebében egy összecsukható késsel, a fegyveres őrök mellett elsprintelve sikerült bejutnia az az épület ceremoniális Keleti termébe. Az eset, valamint több más nyilvánosságra került mulasztás miatt, amelyek miatt az elnök élete veszélybe kerülhetett volna, távoznia kellett Julia Piersonnak, a Secret Service első nő igazgatójának, aki mindössze másfél évet tölthetett el hivatalában. Helyére átmenetileg Joseph Clancy 2011-ben leszerelt volt különleges ügynököt nevezték ki, aki korábban a szolgálatnak az elnök biztonságáért felelős részlegét irányította.

A héten egyébként egy szövetségi bíró elhalasztotta a 42 éves González vád alá helyezését, mert kételyek merültek fel a behatoló épelméjűségével kapcsolatban.

Szerző

Szándékosan a tömegbe hajtott egy autós Jeruzsálemben

Szándékosan a tömegbe hajtott egy autós szerdán Jeruzsálemben, majd megpróbált futva elmenekülni. Az izraeli rendőrség lelőtte a feltételezhetően palesztin merénylőt, aki kocsijával kilenc embert gázolt el. Egyikük, egy csecsemő belehalt sérüléseibe.

A merénylő nem halt meg, és állapota nem életveszélyes. Eszméleténél van és egy jeruzsálemi kórházban ápolják.       

A férfi egy zsúfolt vasútállomásnál hajtott a tömegbe - közölte a rendőrség.     

A három hónapos csecsemő egy babakocsiban volt a gázoláskor. További ketten súlyosan megsérültek, négyen viszont csupán zúzódásokat szenvedtek. 

A Hamász tévécsatornája szerint a merénylő Abed el-Rahman Saludi kelet-jeruzsálemi lakos, aki már töltött büntetést izraeli börtönben a Hamásszal ápolt kapcsolatai miatt. 

A Hamász külföldön élő szóvivője, Husszein Badrein üdvözölte a merényletet és a „megszállás bűneire”, és az „Al Aksza mecset elleni zsidó invázióra” adott természetes válasznak nevezte azt. 

A szerda esti merénylet helyszínénél a jeruzsálemi villamos az 1948 és 1967 közötti határon épített főúton közlekedik, ott ahol abban az időszakban egy betonfal választotta el egymástól a város akkor Jordániához tartozott keleti arab, és Izraelnek jutott nyugati részét. 

A gyalogosok közé hajtó autó a város egyik keleti, arabok lakta negyede felől érkezett.

Szerző

Walls: "Le kell számolni a maradi baloldallal"

Manuel Valls francia szocialista miniszterelnök leszámolna a "maradi baloldallal", és a Szocialista Párt nevének megváltoztatásával egy új formációban egyesítene "valamennyi progresszív erőt".

"Le kell számolni a maradi baloldallal, azzal, amelyik még mindig ragaszkodik a meghaladott és nosztalgikus múlthoz, amelyet a marxista felettes én kísért" - fogalmazott a kormányfő a Le Nouvel Observateur című baloldali hetilap csütörtöki számában megjelenő interjúban, amelyből a lap szerdán részleteket közölt a honlapján.

Valls szerint "pragmatikus, reformer és republikánus" baloldalra van szükség. A miniszterelnök ezt egy nappal azután mondta, hogy a kormánypárt baloldalához tartozó képviselők nem szavazták meg a nemzetgyűlésben a jövő évi költségvetési tervezetet.

Valls felvetette az interjúban, hogy létre kellene hozni egy "közös házat, valamennyi progresszív erő részvételével", s támogatná a Szocialista Párt nevének megváltoztatását is.

A büdzséről tartott keddi nemzetgyűlési szavazás különösen feldühítette a végrehajtó hatalmat, miután a kormány gazdaságpolitikájával elégedetlen 39 szocialista képviselő, köztük a kormányból augusztus végén kilépett miniszterek, tartózkodtak a szavazáskor. 

"Ha valaki tagja a kormánytöbbségnek, vannak kötelezettségei. A költségvetési kérdés ilyen. Azaz nem teljesítették a kötelességüket" - vélte szerdán Stéphane Le Foll kormányszóvivő. 

Jean-Christophe Cambadélis, a kormánypárt főtitkára pedig siralmasnak és "nem lojálisnak" nevezte, hogy Aurélie Filippetti volt kulturális és Benoit Hamon volt oktatási miniszter is a tartózkodók között volt, pedig júliusban, kormánytagként még támogatták a kormányülésen a büdzsé tervezetét. 

Ők mindketten augusztus 25-én léptek ki a kabinetből, szolidaritásból Arnaud Montebourg gazdasági miniszterrel, aki azért kényszerült távozásra, mert nyíltan bírálta a kormány liberális gazdaságpolitikai irányváltását. 

Filippetti az I-télé hírtelevízióban azt mondta, hogy júliusban a tervezet kiadási oldalát támogatta, amelyről még nem szavazott a parlament, a bevételi oldallal, amely kedden a ház elé került, akkor sem volt elégedett. 

Ez utóbbit 266 igen szavazattal 245 nem ellenében, 56 tartózkodás mellett fogadta el a nemzetgyűlés. A teljes 2015-ös büdzséről a végszavazás novemberben várható. 

A vitatott költségvetési tervezetben a továbbra is népszerűtlen Francois Hollande elnök kormánya az Európai Bizottság nyomására 21 milliárd eurós megtakarítást tervez. A javaslat kereken 1 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre, amit a jobboldali ellenzék túlzónak tart. A kormány az államháztartási hiányt pedig csak a GDP-arányos 4,3 százalékra csökkentené, és elhalasztaná 2017-re a 3 százalék elérését. Ez a harmadik alkalom, hogy Párizs halasztást kér Brüsszeltől a deficitcsökkentéshez.

A kormánypárt baloldala szerint a "véletlenszerű" megtakarítások a legszerényebbeket fogják súlyosan érinteni. Benoit Hamon szerint "a köztársaság került veszélybe", mert a megszorítások miatt a közhatalom nem tudja ellátni a feladatát. A volt miniszter úgy véli, hogy 2017-ben, a következő elnökválasztáson "hatalmas demokratikus katasztrófa" várható a szélsőjobboldal előretörésével.

Szerző