Előfizetés

Halálos baleset a 4-esen - Teljes útzár!

A helyszínen életét vesztette annak a személyautónak a vezetője, amely frontálisan ütközött egy tartályos kamionnal kedden a 4-es főút szolnoki elkerülő szakaszán, a 94-es kilométernél, a főutat helyszínelés és műszaki okok miatt lezárták.

S. Tóth Anikó tájékoztatása szerint a kamion felborult, tartálya elzárja az utat.

Pásztorné Kovács Ágnes a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferensének közlése szerint a balesetnek két sérültje is van.

A főút forgalmát mindkét irányból Szolnok belterületén át terelik.

Három felperes is győzött Strasbourgban a magyar állam ellen

Három magyar ügyben mondott ítéletet kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban. A magyar állam ellen a Magyar Televízió egykori műsorvezetője, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egykori jogtanácsosa és egy civil indított pert. 

Matúz Gábor, a Magyar Televízió egykori műsorvezetője azért követelt kártérítést, mert 2004-ben történt elbocsátásának módja szerinte sértette a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát. A tévést arra hivatkozva bocsátották, hogy megsértette a munkaszerződését, amely előírta, hogy nem hozhat nyilvánosságra olyan információt, amelyhez munkavégzés közben jut hozzá, és amivel hátrányt okozhat munkáltatójának. Matúz korábban azt állította, hogy a televízió kulturális igazgatója cenzúrázta a munkáját, mert nem engedett adásba bizonyos interjúrészleteket. Az interjúrészleteket és az ügyben folytatott belső levelezést egy könyvben hozta nyilvánosságra. A strasbourgi bírák Matúznak adtak igazat, s 5000 euró (mintegy 1,5 millió forint) vagyoni és nem vagyoni jellegű kártérítést ítéltek meg számára, valamint 1440 euró (mintegy 440 ezer forint) költség megtérítésére kötelezték a magyar államot.

A másik ügyben Császy Zsoltnak, a MNV korábbi jogtanácsosának adott igazat az emberi jogi bíróság. Császy arra hivatkozott, hogy a magyar hatóságok megsértették a családi és magánélethez való jogát azáltal, hogy miután 2010-ben előállították és hűtlen kezelés kísérletének gyanúja miatt kihallgatták, nem engedték el mostohaanyja temetésére. Császy Zsolt 3000 euró (mintegy 900 ezer forint) kártérítést kaphat, emellett pedig a magyar államnak 1600 euró (mintegy 490 ezer forint) perköltséget is meg kell térítenie.

A harmadik ügyben 4000 euró (közel 1,2 millió forint) kártérítést kapott Hábenczius Marianne, akit csempészet miatt első fokon elítéltek, mert az Egyesült Államokból Magyarországra látogatva nem vámoltatta el a laptopját. Fellebbezést követően az eljárást megszüntette a magyar igazságszolgáltatás, ám ez már öt évvel később történt, az addig lefoglalt laptop pedig idő közben elavult és értékét vesztette. Hábenczius szerint sérült a magántulajdonát megillető védelem, és az ahhoz fűződő joga, hogy a hatóságok az ügyét ésszerű időn belül rendezzék. A bíróság mindkét állítással egyetértett.

Újabb pilótasztrájkra készülnek

Publikálás dátuma
2014.10.21. 15:19
Forrás: Ralph Orlowski/Getty Images
Újabb munkabeszüntetést helyezett kilátásba kedden a Lufthansa pilótáit képviselő szakszervezet, amelynek felhívására hétfő délután óta sztrájk bénítja a német légitársaságot.

A Lufthansa hétfői és keddi menetrendjéből a járatok 65 százalékát, 1511 járatot kellett törölni a pilóta-szakszervezet (Vereinigung Cockpit - VC) 35 órás sztrájkja miatt, amely kedden éjfélkor ér véget, de a szétzilált menetrend még szerdán sem áll helyre. Így törölték például a Frankfurtból Budapestre közlekedő szerda reggeli járatot is.

A Lufthansa a munkabeszüntetés miatt összesen 12 Budapestről induló és 13 Budapestre érkező járatot törölt.

A sztrájk hétfő délután kezdődött a közepes hatótávolságú Airbus 320-as és Boeing 737-es gépeken, és kedd hajnalban a hosszú távú járatokra is kiterjesztették. Frankfurtban, a társaság központi repülőterén csaknem valamennyi interkontinentális járat kimaradt, és nem indítják a rövid- és közepes távú járatok többségét sem. A Lufthansa másik fő repülőterén, Münchenben nagyjából minden második járatot tudják üzemeltetni. A cég szerint a pilóták akciója 166 ezer utast érint. Frankfurtban kedden hosszú sorok alakultak ki a Lufthansa utaskezelő pultjainál, a társaság inni- és ennivalóval szolgálja ki a várakozókat. 

A VC elégedett a sztrájkkal, a részvételi arány kiemelkedően magas - nyilatkozott kedden Markus Wahl, az érdekképviselet vezetőségi tagja a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban, hangsúlyozva, hogy még a héten újabb munkabeszüntetést szervezhetnek, ha a munkaadó nem változtat a pilóták követeléseit elutasító álláspontján. 

A tavasszal kezdődött munkaügyi vita tárgya a pilóták előnyugdíjazása. Az 5400 pilótát képviselő szakszervezet ragaszkodik az eddigi rendhez, amely szerint a pilóták 55 éves koruktól előnyugdíjba mehetnek úgy, hogy törvényes nyugdíjuk 60 százalékát kapják a vállalati nyugdíjalapból a rendes nyugdíjkorhatár eléréséig. A nagy nemzetközi konkurencia miatt költségérzékeny vállalatvezetés belemenne abba, hogy a régi pilóták számára változatlan maradjon a rendszer, de az új alkalmazottak körében 60 éves korra akarja emelni az előnyugdíjazás alsó határát.

A 35 órás sztrájk tavasz óta a VC nyolcadik nyomásgyakorló akciója. A Lufthansa szerint a sorozatos munkabeszüntetések révén eddig 70 millió euró veszteséget szenvedtek el, a német sajtóban megjelent elemzői vélemények szerint azonban a 100 millió eurót is megközelítheti majd a mínusz.

A sztrájk nem érinti a Lufthansa csoport többi tagját, az Austrian, a Swiss és a Brussels Airlines-t, valamint a Germanwings légitársaságot.